Recenze: UŽÍVEJ ŽIVOTA! (Halina Pawlowská)

 Jak žít s úsměvem na tváři

Užívej života! (Halina Pawlowská, nakladatelství Albatrosmedia – Motto)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!

 
Halina Pawlows patří mezi nejznámější české spisovatelky a scénáristky. Podílela se přibližně na dvacítce televizních komedií a oceňovaných filmů, jako například Vrať se do hrobu, Můj hříšný muž, Evo, vdej se a Díky za každé nové ráno. Její jméno stálo i za periodiky Šťastný Jim, Story a Glanc či talk-show Banánové rybičky. Na svém kontě má již čtyři desítky knih, převážně humorně laděných. Na stejné vlně se nese i novinka Užívej života!
 
V rámci projektu Čteme české autory byl recenzován předchozí počin Zájezd snů.
 
Užívej života na plný pecky, dřív než ti zubatá podrazí kecky. (str. 198)

Užívej života
! je soubor krátkých příhod a zážitků, jež jsou doplněny básničkami a rýmovanými citáty vlastní tvorby. Dílo sestává celkem z dvaatřiceti kapitol, přičemž každá z nich se věnuje jedné určité oblasti, například jídlo, sport, cestování, láska či trapasy. 

V každé roční době vyhýbej se zlobě! (str. 19)

Kromě svých oblíbených, výše uvedených témat zabrousila Pawlowská i do vážnějších sfér, jako jsou charakter nebo peníze. V nich glosuje typické negativní lidské vlastnosti, samozřejmě s nadsázkou a vtipem. Odlehčeného tónu se drží i v částech, kde kupříkladu vzpomíná na své již zesnulé rodiče a manžela. Přesto občas sklouzne do mírné melancholie. Změna nálady zde ovšem nijak neškodí – vždyť život taky nemůže být pořád jen o radovánkách.

Pozor! Na křivou páteř jsou krátká i nejlepší rovnátka! (str. 23)


Leitmotivem Užívej života! je typický Halinin smysl pro legraci a schopnost vtipkovat o všem a všech, a to i včetně své vlastní osoby. Nejnovější přírůstek v její tvorbě v tomto směru nijak nevybočuje z řady svých předchůdců. Čtenář si díky ní smíchem jistě prodlouží život, a to o hodně. V čem se ale tato kniha odlišuje v porovnání například se Zájezdem snů, je struktura. 

Zatímco v Zájezdu zaujímaly spisovatelčiny veršovánky místo vždy jen na začátku a konci jednotlivých kapitol, jejichž hlavní část tvořily příběhy, v Užívej života! je poměr téměř opačný. Člověk tak musí počítat s faktem, že si tentokrát holt až tak moc nepočte. Tento počin je zkrátka záležitostí maximálně dvou hodin.  

Chceš být štíhlá v pase? Nežer jako prase! (str. 33)


Kvalita Halininých rýmovaných mouder se rovněž různí
. Stručně řečeno některá se povedla více, jiná zas méně. Možná by bylo v budoucnosti záhodno nesoustředit se tolik na kvantitu. Tato skutečnost je ale bohatě kompenzována úrovní Halininých historek. Její vyprávěčský talent je zkrátka nezpochybnitelný. Příhody, jež někdy znějí až neuvěřitelně, jsou prošpikovány autorčiným ostrovtipem a ironií. Kromě toho si neuvěřitelným způsobem dokáže hrát se svou mateřštinou, slovní hříčky zapracovává do děje jakoby úplně mimochodem. Díky barvitým popisům a přirovnáním má člověk pocit, jako by se v dané situaci ocitnul zrovna vedle ní. Styl psaní je čistý, svěží a břitký jako její humor.

I když ti život už nechutná, nebuď na lidi nechutná. (str. 46)


Halina Pawlowská je už léta stálicí mezi zástupci oddechové literatury, přičemž ani Užívej života! nevybočuje z této přihrádky. Tento fakt sám o sobě však nemusí znamenat nic špatného. V rámci svého žánru navíc patří k té lepší vrstvě. Její příznivci ani tentokrát nebudou zklamaní, stejně jako každý, kdo se rád zasměje a nepohorší se nad mírnou nekorektností a občasným výskytem sprostých slov (pokud si to kontext žádá).

Nač si tělo ničit sportem, to se radši udav dortem. (str. 91)


Osobně mě Pawlowské nejnovější dílo rozhodně nezklamalo, přesto ale v mém pomyslném žebříčku stále vede Zájezd snů. Nejen díky spojení vtipných příběhů s konkrétními tipy na cestování, ale i výše zmíněné struktuře. Přestože mám její moudra ráda, zde jich bylo na můj vkus až příliš – a to právě na úkor skutečného vyprávění.

Život je potvora, někdy i bolí, přesto v něm nesmíš hrát vedlejší roli! (str. 207)


Závěrečné hodnocení: 75 %

 
 
O čem je kniha Užívej života!?

Tak zní jedno z „mouder“ Haliny Pawlowské, která si umí udělat legraci z každé, třeba i smutné situace, a taky hlavně ze sebe. A díky jejím praktickým radám je svět často mnohem veselejší. Užívej života! je soubor návodů, přikázání, povzdechů a historek, které mohou nejen pobavit, ale taky najít východisko z chmurné reality.

Jak říká autorka, je nutno podívat se pravdě do očí: Je přece jasné, že kdo se cítí stár, nemůže být suprstár!
 
 
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2022
Žánr: humor
Počet stran: 208
Vazba: pevná

Komentáře