Recenze: ZÁJEZD SNŮ (Halina Pawlowská)

 Historky z cest s notnou dávkou humoru

Zájezd snů (Halina Pawlowská, ilustrace: Erika Bornová , nakladatelství Albatrosmedia – Motto), povídky

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!

 

Halinu Pawlowskou, jednu z nejznámějších českých spisovatelek a scénáristek, snad ani není třeba představovat. Tato nepřehlédnutelná dáma stojí přibližně za dvacítkou televizních komedií, oceňovanými filmy, jako například Vrať se do hrobu, Můj hříšný muž, Evo, vdej se a Díky za každé nové ráno, periodiky Šťastný Jim, Story a Glanc či talk-show Banánové rybičky. K dnešnímu dni má na kontě přes třicet knih, převážně humorně laděných. Nejinak je k tomu i v případě její novinky Zájezd snů.

Na všech cestách platí, že se něco zhatí. (str. 26) 


Zájezd snů je sice prezentován jako sbírka povídek, ve skutečnosti se však jedná spíše o povětšinou vtipné příhody z autorčiných dovolených, doplněné užitečnými postřehy. Dílo tak částečně připomíná i cestopis, zejména díky delším popisným pasážím, v nichž jsou dopodrobna vykreslovány reálie míst, která spisovatelka navštívila – častokrát s přesahem do (místní) historie. Zadní strana obálky tak skutečně nelže, neboť při čtení nejen důkladně procvičíme bránici, ale získáme i přesná doporučení, kam zajít na dobrý oběd, kávu, nákupy nebo nejkrásnější pláž.

Zájezd snů (Halina Pawlowská, ilustrace: Erika Bornová , nakladatelství Albatrosmedia – Motto), povídkyZájezd snů (Halina Pawlowská, ilustrace: Erika Bornová , nakladatelství Albatrosmedia – Motto), povídky
Zdroj: archiv recenzentky

Dalo by se říct, že počin mimo jiné balancuje i na hraně fejetonu, a to díky lehce filozofickým úvahám či podnětům k zamyšlení. Pawlowská tak kupříkladu mírně tepe do české národní povahy a jejích určitých rysů, jež při srovnání s jinými zeměmi bijí do očí. Vše je naštěstí zahaleno do roušky nadsázky a vtipu, nečekejte tedy žádné lítostivé vzdychání, že za kopečky je svět lepší. Ostatně ani příslušníky jiných národností častokrát nijak nešetří, přičemž občas, bohužel, sklouzává do stereotypů.

Bydleli jsme na ostrově Gran Canaria a v našem malém hotýlku u trošku malého bazénku s námi byli ubytováni ještě němečtí turisté. Byly to tři rodiny, které se německy sblížily, pily spolu pivo, své prostorné zadky cpaly do bazénu na plných dvacet hodin a svými sytými, hitlerovsky apelativními hlasy rozezvučely vyprahlou zahradu. (str. 22)

Kniha čtenáře na bezmála tři sta stranách zavede do evropských metropolí i menších měst, „profláknutých“ turistických destinací i na neznámá, ale přesto krásná místa. Průvodcem nám je Halinin typický smysl pro humor, s nímž komentuje veškeré okolní dění, zejména však sebe samotnou. Způsob, jakým si ze sebe dokáže dělat legraci, je opravdu obdivuhodný a snad není nikoho, jemuž by nebyl sympatický.

Když tě honí mlsná, tak buď k sobě drsná! (str. 245)

Sbírka příběhů sestává z více než čtyřiceti vyprávění – a jak už to tak u podobných celků bývá, jednotlivé kousky se od sebe kvalitativně mírně odlišují. Našlo by se i pár obsahově prázdných kapitol. V drtivé většině případů však příhody prošpikované břitkým vtipem člověk zvládne na jeden zátah během pár minut. Za odměnu jej na konci čeká pointa, převážně v podobě Halinina více či méně vydařeného veršovaného moudra.

Nepodléhej nikdy hoři, slupni rybu a jeď k moři! (str. 72)

Halina Pawlowská není na české literární scéně rozhodně žádný nováček, což se odráží v jejím způsobu psaní. Spisovatelčin styl je svěží, čistý a velmi čtivý, jazyk více než bohatý. Za zmínku stojí rozhodně její slovní hříčky a práce s naší mateřštinou vůbec, stejně jako barvité popisy a přirovnání, díky nimž má člověk pocit, jako by se právě ocitl na daném místě. Významná část vyprávění je v každé destinaci věnována lokální kuchyni, přičemž způsob, s jakou láskou až téměř něžností dokáže Halina psát o jídle, je obzvlášť pozoruhodný.

Pečená masa, řízky, které křupou a uvnitř jsou měkké jako dort s lehounce uzenou příchutí. Taky tu mají jelítka a bílé klobásy a spousty salátů s chřestem, mrkví, ředkví a zelím, Ach, Rakousko je tak sladké! (str. 90)

Zájezd snů
je typickým reprezentantem oddechové literatury. Kdo očekává příjemné odreagování od starostí všedního dne, potřebuje se nutně zasmát a zároveň se nezalekne trošky nekorektnosti, rozhodně nebude zklamaný. Příznivci Halininy tvorby a jejího charakteristického humoru si rovněž přijdou na své.

Zájezd snů (Halina Pawlowská, ilustrace: Erika Bornová , nakladatelství Albatrosmedia – Motto), povídkyZájezd snů (Halina Pawlowská, ilustrace: Erika Bornová , nakladatelství Albatrosmedia – Motto), povídky
Zdroj: archiv recenzentky

Se svým prvním knižním setkáním s autorkou jsem byla nadmíru spokojená. Od její novinky jsem dostala přesně to, co jsem si představovala. Milým překvapením pak byly i konkrétní tipy, co ve kterém městě či zemi stojí za vidění.

Můj syn, když slyšel mé cestovatelské naříkání, pravil, že létat by měli jen mladí, zdatní lidé, co ovládají osm cizích jazyků. Já si myslím, že občas by měl letět každý. Protože, jak už jsem několikrát říkala, ať je vám bůhvíkolik let, nikdy není pozdě na úlet! (str. 21)

Za obálkou i ilustracemi uvnitř knihy stojí Erika Bornová. Její dílo lehce připomínající karikatury perfektně doplňuje nadnesené, humorné pojetí Zájezdu. Zároveň částečně i naladí na příjemnou dovolenkovou atmosféru.

Závěrečné hodnocení: 80 %


 
Zájezd snů je knížka povídek, ve kterých hraje hlavní roli cestování a konkrétní místa ve světě i u nás. A nenajdete v ní jen rady a nečekané pointy, ale i moudré postřehy a hodně optimismu a smíchu.
 
 
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2022
Žánr: humorný povídkový román
Počet stran: 288
Vazba: pevná

Komentáře