Recenze: VŠIVÁCI (Ladislav Klimeš)

Titul, který rozhodně překoná očekávání plytké military

Všiváci (Ladislav Klimeš, 2. díl ze série Sabre Team Seven, nakladatelství E-knihy jedou), military

Za recenzní výtisk děkuju autorovi Ladislavu Klimešovi.
Chci zakoupit e-knihu nebo knihu tištěnou.

Ladislav Klimeš se roku 2016 představil české literární scéně prvním dílem z trilogie Příliš divoká zem. Nastavil svou vlastní žánrovou alternativu military, která je ve stylu akčních oddechovek, osobitého neslušného humoru a ryze chlapských hrdinů, kteří zabírají celou škálu vhodných i nevhodných kandidátů na odstřel. Jestli jste milovníky akčních filmů, sebevražedných misí a drsňáků, zřejmě jste našli autora, jenž píše přímo pro vás. 

Varování: Recenze může prozrazovat děj z předešlé knihy. 

Spisovatel se od svého debutu hodně vyvíjel a jak nám předvedl ve své nové sérii Sabre Team Seven, co kdysi stačilo nenáročným čtenářům, může se nyní zalíbit i těm náročnějším.

První díl s názvem Projekt Bouře (více v recenzi) nás zavedl na Kypr v roce 2025, kde jsme poznali protagonistu Michal Kamenského. Rozhodně je to případ, a dobrodružství s ním stojí za to. Navíc se setkáváme i s oblíbeným Kouteckým, který patří do sbírky předešlých akčňáků a mnozí z nás si jej snadno oblíbili spolu s jeho partou hovádek. 

Nejnovější počin přímo navazuje na vojenskou akci z Kypru, i když se posouváme v čase o něco dál. Michal už je v civilním životě, z armády letěl jak namydlený blesk a o slušnou práci ne a ne zavadit, a když se zadaří, nesnese se s šéfem. Cítí se mizerně a připadá si jako troska. Náladu mu zvedne jen tajemný chlápek s nabídkou práce. 

S přijetím zaměstnání se roztočí kolotoč promyšlené zabijácké show, tedy spíše v druhé polovině knihy, protože ta první je klidnější, méně dynamická a představuje nám založení nového týmu sebevrahů, jejich sbližování a výcvik. První krůčky jsou pořádné držkopády, ale když už se pak dostanou do skutečné akce, stojí to za to. To, že jsou postavy nějakým způsobem propojené, potěší, je očekávané a možná i trochu účelové, ale v rámci žánru i šikovně zpracované. 

Charaktery jsou opět uvěřitelné, neskutečně živelné (i ve stavu polomrtvém, jak se u takových publikací očekává) a vtipné. Jsou to prostě chlapi, kteří se s ničím neser neštvou. Přesto však mají své slabé stránky a umí si je přiznat, nebo se s nimi naopak poprat. Jedinci se netají se svým krvelačným smyslem pro humor ani spravedlnost. Mezi ty nejvýraznější patří kupříkladu Hanibal, ať už vzhledem, zápachem či zkušenostmi a netradičními choutkami i chutěmi. To jen dokazuje, že L. Klimeš umí sepsat nejen typické akční průšviháře, ale vskutku různorodé osobnosti. 

Ale tou nejdůležitější je Michal. Kamenský nám v ich-formě minulého času vypráví tragickou i zářnou etapu svého života. Není vynechán ani mužský pohled na vztah, který sice působí poněkud emočně oproštěně, ale jelikož je pisatelem muž, tak naprosto autenticky. Nečekejte tedy žádné květnaté milostné texty, dokonce ani intimity, ale prosté konstatování o lásce – romantika je v tomhle případě velká neznámá, což samozřejmě očekáváte. 

Vypravování je opět vybranější. Je poznat, že se spisovatel vyvíjí a rozhodně už dosahuje jiných kvalit než kdysi u svého debutu. Pracuje na sobě, slovník má bohatý a především ještě více využívá množství odkazů na českou scénu, hry či téma vojenství. Je poznat, že ví, o čem píše. 

Jediné, kde by se detailista mohl zarazit, je jisté vyšponování postav s ohledem na jejich mluvu. Z počátku jsou dialogy spisovné, až později se Klimeš přestane hlídat a o to autentičtější jízda následuje, ať už jde o hanlivé výrazy či akci. Dalším minusem pro někoho může být menší dávka ironických hlášek, které hrdinové v předešlých dílech chrlili jako kulomet. Pokud vám to vadilo, nyní je nálož o něco skromnější a střízlivější, ačkoli stále není nouze o zhovadilou zábavu. 

Tempo a napětí stoupá od počátku a samozřejmě vrcholí v samotném závěru, kde je spousta akce, ale dokonce i dojemný prvek. Dovídáme se spousty více či méně podstatných faktů, které dávají smysl a nepostrádají logičnost. Tentokrát se děj neodehrává v cizině, ale v Praze – nechybí ani vtip na Brno a celkově je prostředí velmi příjemné a vhodně sepsané, jak pro divokou projížďku, tak i proto, aby si všivák prostřílel směr. 

Rozhodně je potřeba vyzdvihnout, že autor má svůj koncept opravdu promyšlený, a to takřka do detailu, vše ve výsledku dává smysl. Nejenže se tedy čtenář skvěle pobaví, ale ocení, že se neděje bezduché tahání za nitky a hrdinové nejsou žádné loutky, ba naopak Klimešovi nejspíš pořádně zavařili, než se vydali na cestu, kterou jim vybral. Autor rozhodně překonává očekávání plytké military knížky a dokazuje, že i tento žánr má co nabídnout náročnějším čtenářům.

Knížky Ladislava Klimeše doporučuji již od prvního díla, i když byl jeho styl ještě plný nejistoty. Teď když je mnohem jistější a jeho publikace už mají skutečně úroveň, je mohu doporučit dvojnásobně. Užijte si čtení. 

Mně osobně zaujali Všiváci víc než Projekt Bouře. Líbil se mi začátek. Mám ráda scény z výcviku a přípravy před akcí. Bavilo mě prostředí a akční zápletky nezklamaly. Závěr je vážně jako třešinka na dortu. Díky za Kouteckého. I když zemřel, zůstal v pozadí, a co chvíli se ukázal jako vzpomínka či jinak. Je skutečně poznat, že příběh píše muž, protože i když do něj zapracoval vztahovku, nebyla romantická. Díky bohu. Romantika by to úplně zabila. Ale takhle, jak to je, jde vážně o skvělé čtení. Já osobně bych uvítala pár poznámek pod čarou, ale to už je jen taková drobnost. Těším se na další autorovy tituly, jelikož s každým dílem jeho kvality stoupají, jsem zvědavá, jak moc zvedne laťku příště. 

Závěrečné hodnocení: 93 %


Anotace: 
Poslední tři roky života nebyly pro bývalého vojáka Michala Kamenského zrovna jednoduché. Střídání špatných zaměstnání s těmi ještě horšími, neustálý nedostatek peněz a trauma z války z něj udělaly trosku. Nečekaná nabídka od tajemného muže přichází jako na zavolanou. Michal ji s nadějí přijímá. Netuší, že se opět stává pouhým pěšákem v soukromé válce. Špinavé válce bez pravidel, cti a morálky. Vyhrává plnější peněženka a ochota hrát zákeřněji než protivník. To ale není to nejhorší. Jeho život ovlivňují nejen živí, ale i mrtví. A to možná více, než by se Michalovi líbilo...

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2022
Žánr: military
Série: Sabre Team Seven (2.) 
Počet stran: 429
Vazba: brožovaná 

Komentáře