Recenze: (NE)SPOUTANÝ VLK (Lobo Selvaggio)

Erotická zpověď sadomasochisty

(Ne)spoutaný Vlk (Lobo Selvaggio, nakladatelství Canc)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Canc.
Chci zakoupit tento titul!


Nakladatelství Canc má na kontě již pět románů, z nichž jsem vám představovala Smrdutého kojota spisovatelky Rosany Zvelebilové. Momentálně se zaměřím na debut autora, který píše pod pseudonymem Lobo Selvaggio.  Dle anotace slibuje titul čtení o BDSM. Co všechno však nabízí? 

Selvaggio má velmi čtivý styl psaní, umí pracovat s textem a jeho vyprávění nepostrádá atmosféru a dynamiku. Sice by mohlo být více okořeněné o emoce, ale myslím, že tento fakt cílovým čtenářům nijak vadit nebude. 

(Ne)spoutaný Vlk (Lobo Selvaggio, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Ústředním tématem jsou zmiňované praktiky BDSM, o nichž ze svého úhlu pohledu vypráví sám autor, zkušený dominant, který si zažil své i v roli submisiva. Tímto způsobem vlastně představuje i svůj intimní život. 

Knížka obsahuje nejen ústřední dějovou linii, ale také několikero odbočení v podobě kapitol, které představují předešlé sexuální zážitky a zkušenosti se ženami. Přímá linka se však týká jednoduché zápletky, kterou vám předestřela již anotace. 

Hrdina, vystupující pod jménem Pan Vlk se setká s Romanou, která ho požádá o informace o BDSM. „Člověk, který by o tom chtěl psát, by to měl sám zažít.“ (str. 6) A tato věta způsobí, že s Romanou zažije sexuální dobrodružství, které má v závěru jednoduchou, leč zajímavou pointu. 

(Ne)spoutaný Vlk (Lobo Selvaggio, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Jak už to bývá v případě erotických povídek, obvykle nepředstavují žádné nadbytečné pasáže a rovnou se dotýkají podstatných scén. Stejně tak i Selvaggio nevyužívá v ději výplňkových pasáží, proto je jeho počin útlý a čtivý. Zaměřuje se především na zážitky v rámci tématu, ale také jej v úvodu víceméně představuje. 

Rozhodně nečekejte romantickou četbu, i když nějakých milostných emocí se přece jen dočkáte. Nic ve stylu pohádkové tvorby L. J. James. Autor naopak píše velmi autenticky a jeho postavy jsou skutečně velmi lidské, i když je obvykle poznáte ve spojení s chtíčem. 

Mohu souhlasit s tím, že tato knížka není úplně bezduchá, ale trocha oduševnělosti nezamezí srovnání s erotickými povídkami, které naleznete na různých erotických serverech s BDSM v hlavní roli. Na rozdíl od nich však Selvaggio umí chytlavě psát a sepsat pro čtenáře zpověď se zajímavou zápletkou. Nejedná se ale o teorii, spíše převyprávění praxe. 

(Ne)spoutaný Vlk (Lobo Selvaggio, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Jako bonus obsahuje publikace také autentické fotografie, vypadající jako kresby. Velmi šikovný doplněk, který atmosféru činí surovější a rozhodně nenechá čtenáře na pochybách, co má autor na mysli. Fotografie pro svou knihu pořídil sám Lobo Selvaggio, což je opravdu velkým kladem, ví, jak své dílo podpořit. 

Nejsem si jistá, ale je možné, že při koupi získáte tematickou záložku spolu s přívěskem, který mi s recenzním výtiskem přišel od nakladatelství prozatím u každé jejich knihy. Jako čtenářka to velmi oceňuji a věřím, že i vám se takový merch zalíbí. 

Titul bych doporučila všem nad osmnáct let, kteří si chtějí přečíst erotickou zpověď muže, jenž má z pohledu BDSM námětu co nabídnout. Svými zážitky zaujme, ale pokud se s tématem setkáváte poprvé, může také vyděsit. Nic pro citlivé povahy, tohle je neředěné BDSM, které jde na dřeň. 

(Ne)spoutaný Vlk (Lobo Selvaggio, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Já sama jsem netušila, co vlastně čekat, ale spojitost s erotickými povídkami měla být vlastně předpokládaná. Jen jsem myslela, že půjde o odbornější náhled, nikoliv přímo autorovy intimní memoáry, s kterými šel jako s kůží na trh. A oprávněně, jelikož ne každý může být touto zpovědí unesen, když si podobné texty, ač více účelové a nekvalitní, může najít i na internetu. S ohledem na žánr však hodnotím knihu poměrně dobře jako oddechové a zajímavé čtivo v rámci tématu, i když pokud máte načteno, předpokládám, že vás nemusí tolik zaujmout. 

Závěrečné hodnocení: 76 %


Anotace: 
Pan Vlk se drží motta: „Člověk v životě většinou nic neplánuje dopředu, ale život plánuje za něj.“ Ten jeho se docela vyřádil, což způsobilo Vlkovo jiné vnímání světa plného nástrah, strachu, touhy i sexu. Dá se říct, že pan Vlk nyní žije dvojí život. Stejně jako ostatní lidé chodí do práce, jí a spí, avšak za zavřenými dveřmi se oddává BDSM hrátkám.

Žurnalistka Romana chce, aby jí pan Vlk tyto dveře pootevřel a nechal ji nahlédnout do života sadomasochisty. Vnutí se na návštěvu do jeho domku na Moravě a začne vyzvídat.

Když se pan Vlk prořekne, že: „Člověk, který by o tom chtěl psát, by to měl sám zažít,“ Romana kupodivu souhlasí s tím, že se na deset hodin stane jeho hadrem na podlahu. Avšak za podmínky, že si poté pozice prohodí.

Pan Vlk, při názorné ukázce, co obnáší BDSM, pouta, obojky i latex, vypráví Romaně své zážitky z minulosti. Některé si však nechává pro sebe jako krásné vzpomínky na předchozí vztahy.

Kniha (Ne)spoutaný Vlk není výkladem nejdůležitějších pojmů ze světa BDSM pro neznalé jako v učebnici, ani bezduchá erotika, naopak odkrývá velmi zajímavý život lidí s vášní pro hry a v neposlední řadě dobrotivé srdce pana Vlka, který v hledání lásky a souznění prožíval různé peripetie i dobrodružství. Podaří se mu najít tu pravou? A co když Romana není ta, za koho se vydává?


Nakladatelství: Canc
Rok vydání: 2022
Žánr: erotika, BDSM novela
Počet stran: 138
Vazba: brožovaná

Komentáře