Recenze: SMRDUTÝ KOJOT (Rosana Zvelebilová)

Svi*ě – western příběh nejen o LGBT lásce ve stínu černého humoru

Smrdutý kojot (Rosana Zvelebilová, nakladatelství Canc)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Canc.
Chci zakoupit tento titul!


Kladenská rodačka, momentálně žijící v Brně, je povoláním učitelka a ve svém volném čase píše kontroverzní romány, do kterých se vyplatí zainvestovat, pokud vás daná témata lákají. Dokonce se angažuje i jako slibná ilustrátorka. Na české scéně se poprvé ukázala s debutem Bedny (recenze). Smrdutý kojot je žánrem od Beden na hony vzdálený a vtáhne vás na pěkně divoký západ.

Smrdutý kojot je překvapivým a komplikovaným dílem, které při prvním pohledu do obsahu dokáže možná i odradit. Ovšem nenechte se. Ačkoliv vypadá složitě, čte se s lehkostí a jistou nonšalancí. Vypravování v ich-formě se stáčí do několika různých úhlů pohledů, přičemž prim hrají tři protagonisté. Styl psaní je u každého jiný a natolik šikovný, že skutečně dotváří osobnosti jednotlivých kandidátů na roli v houževnatém černohumorném dramatu. 

Autorka se nevyhýbá vulgaritám, což je jen dobře, jelikož tak buduje autentickou atmosféru už od prvních stran a podporuje uvěřitelnost svých postav. I když je pravda, že prvotní kapitola z úhlu pohledu Smrdutého kojota je možná až přehlcená jedním hanlivým slovem, později však není užíváno natolik hojně, takže pocit účelovosti upadá a knížka se stává opravdu čtivou. 

Smrdutý kojot (Rosana Zvelebilová, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Tři adepti na westernové drama mají své vlastní cesty a osudy, a tak má titul také tolik vedlejších linií a někdy i lehce odbočí stranou, když představuje pohled úplně vedlejší postavy. Toho je však méně a nijak vás to nevyhodí ze sedla. Ze začátku se může zdát problematická retrospektiva., ale bystrý čtenář se podle mého bude orientovat s lehkostí. Já jsem neměla vůbec žádný problém se s tím vypořádat. 

Příběh se odehrává v Bamberice, přímo v místě zvané Nebeska (nejspíš tušíte, k jakému skutečnému prostředí se R. Zvelebilová upínala). Pohybujete se spolu s hrdiny vlastně po několika lokalitách, jež se za chvíli naučíte znát jako svá vlastní oblíbená místa. Nejednoho čtenáře Beden asi pobaví působiště zvané Bednořiť (jak moc R. Zvelebilová použila ze svého debutu bohužel nedokážu říct, jelikož jsem jej nečetla). Takový styl je báječný, protože se opravdu snadno orientujete a navíc si kraje prostě skutečně snadno oblíbíte. 

Hlavní postavou je Smrdutý kojot. Lovec lidí, který vás vbrzku zpraví o své minulosti a důvodu, proč ho svírá touha sprovodit ze světa nejobávanějšího banditu Nebesky. Má za sebou mnohé a jeho charakter je tím dost zasažen, takže se mu nemůžeme divit, že o lidech nesmýšlí zrovna nejlépe a spoléhá se hlavně na sebe. Svému povolání je oddaný a baví ho, ovšem osobní výzvy jsou pro něj těžší než kdejaký mrtvý pistolník, se kterým se tahá s povozem k radnicím. 

Winton Lawn. Slušný, čestný a spravedlivý starosta, který měl prostě smůlu a kola jeho osudu se najednou rozjela zcela nečekaným a pro něj silně nebezpečným směrem. Kdo by to byl řekl, že tenhle nekňuba v sobě má tolik potenciálu, aby se stal nejen jedním z ústředních postav, ale i skutečně zaujal čtenáře. Věřím, že stejně jako já budete s napětím sledovat jeho životní etapu. 

Benito Redburn. Mexický bandita s pestrou a kontroverzní minulostí však skrývá mnohem víc, než by se na první pohled zdálo. Působivé, že ani jako antihrdina není pouze černobílý, a i ten nejprotřelejší vrahoun na divoké Nebesce může mít své klady… A bandu plnou nebezpečně vyhlížejících banditů. 

Smrdutý kojot (Rosana Zvelebilová, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Charaktery jsou opravdu promyšlené a nepostrádají emoce, myšlenky ani psychologii, což mnozí z nás u takového příběhu nečekají, jelikož to autoři někdy nepropracují a je to tedy rozhodně velké plus. Neběhají sem a tam jako figurky, mají své cíle a tužby. Získají si vaše sympatie či naopak, protože působí skutečným dojmem a navíc… mají svá tajemství! 

Dalším překvapením je silně propracovaný koncept. Když dvě děvčata nesou dort k cestě, není to jen nějaký výstřel do tmy. Vydržte, čtěte dál a za pár kapitol se dozvíte, co se to vlastně odehrálo. A stejně tak je to se spoustou dalších scén, které se na první pohled zdají zvláštní nebo nepodstatné. Takřka vše, o čem se hrdinové baví, se nějakým způsobem objeví v příběhu, ať už se jedná o lov lumpa, nebo domluvu. Musím uznat, že to bylo natolik dobré, až mě těšilo, co všechno jsem během čtení odhalovala a čím vším mě R. Zvelebilová překvapovala. Většina zvratů a tajů je zcela neočekávaná a hlavně opravdu působí přirozeně. 

Děj je velmi dynamický, v některých chvílích vzrušující a napínavý. Ovšem po druhé polovině nastává takové volnější dění, kde se toho příliš nestane a autorka spíše představuje jisté vztahy. Dynamika lehce stagnuje, pro někoho klesne čtivost, takže to je možná jediná chvíle, kdy je obtížnější postupovat dál. Ovšem jinak vše ostatní se dá snadno prožít jedním dechem, jelikož dění nepostrádá napětí.

Publikace obsahuje i komiksové části. Několik stránek je místo textu věnováno komiksu, a tak si to, čeho se dočtete, můžete vlastně i prohlédnout. Ilustrace připravila sama Rosana Zvelebilová a musím uznat, že jsou docela vydařené a líbivé. Navíc kreslené tužkou, což skutečně oceňuji, jelikož nepůsobí vůbec uměle, jako se to občas stává u programem vytvořených kulis. 

Smrdutý kojot (Rosana Zvelebilová, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky 

Možná stejně jako já oceníte fakt, že se nechala inspirovat známými osobnostmi nebo seriálovými hvězdami. Jestli jste taktéž fanoušky Červeného trpaslíka, určitě vám neunikne, že se jeden hrdina až nápadně podobá Daveu Listerovi. Dokonce autorka zlehka v jedné scéně využila jeho nejslavnější hlášku. Sami můžete hádat a zkoušet, koho vám kresby připomínají… Uvidíte, kolik jich naleznete. Mimo komiksů a kreseb jsou kreslené profily u každé kapitoly, která je věnována ústřednímu hrdinovi. Nejprve jsem si myslela, že jsou všechny stejné, ale později zjistila, že se jejich výrazy příhodně mění dle vývoje událostí, a to je podle mého skutečně výtečný detail. 

Mimo kreslených fotografií má každá pasáž také nadpis, místo a datum, kdy se děj odehrává. Stejně tak jsou dokonce i kapitoly, v nichž autorka představuje dění ze dvou úhlů pohledů najednou a obé v ich-formě. Vyřešila to zajímavým způsobem, i když ne každému se musí její řešení líbit, číst se dění dá a není toho tolik, aby vás to obtěžovalo nebo rušilo u celkového zážitku. Já jsem s tím kupodivu neměla obtíže, četlo se to dobře, i když občas jsem se lehce zamotala. 

Mezilidské vztahy jsou, jak už to u ženských románů bývá, nejpodstatnější a je jim dáván také největší prostor. Spisovatelka se jim pečlivě věnovala, takže postavy zažívají nejen různá atypická přátelství, ale i lásku. Ovšem to neznamená, že veškerý prostor zabírá jen romance. Zvelebilová nemá problém se se stejnou péčí starat i o elementy dotvářející celý koncept, ať už se jedná o zkorumpované lidi, minulost, nový cíl pro lovce, či představení jisté samosprávy města. O všechno se pečlivě postarala a dílo tak ve vašich dlaních ožívá. 

Některé čtenářky může možná anotace až zbytečně odradit. Jestli máte rády western a LGBT tematiku, není se vůbec čeho obávat. Rosana Zvelebilová se snažila psát vše přirozeně, žádné nápadné šokující zvraty nebo scény, jež by vás znechutily nebo odradily. Ba naopak bych řekla, že právě díky té lehkosti, se kterou kupříkladu představuje prvky BDSM nebo nadhazuje erotickou stránku, je čtivo vhodné i pro běžné čtenáře. 

Smrdutý kojot (Rosana Zvelebilová, nakladatelství Canc)
Zdroj: archiv recenzentky

Sice překračujete nebožtíky a hrdinové zažijí mučení i vzrušující sex, ale vše je vhodně sepsáno. Navíc nikoli surově, ale spíše s jistou zasněnou/romantickou nadsázkou. V případě, že by se stejného tématu uchopil muž, bych tušila více surovosti a hrubosti. Humor je také velmi šikovně zapracovaný, obsahuje širší škálu, ale převládají spíše černohumorné průpovídky. I když se pobavíte, nestává se z počinu komedie. 

Náročnější čtenář může mít pocit, že závěr je trochu našroubován na předešlý promyšlený děj, stává se tak nejúčelovější částí. Není zcela jasné, proč tolik hrdinové riskovali, vydali se na to místo s natolik chatrným plánem. Bylo zcela logické, že dopadne tímto způsobem. To je vlastně jediná pasáž, kde se dá snadno předvídat směr dění. I přestože se jedná o nejslabší místo konceptu, je finále vlastně dosti emotivní a nejednoho čtenáře si získá. Nemohu se příliš vyjadřovat, protože by byla škoda vás připravit o mnohá překvapení a zvraty, ale mohu říct, že epilog je vlastně jako jediná pasáž nereálný, což vůbec nevadí. Taková třešnička na dortu, jak to u romancí bývá. 

Smrdutý kojot skutečně spojuje western s LGBT tématem ze všech možných stran, dá se říct. Přináší prvky lehkého BDSM i thrilleru, ale nijak vás neznechutí. Čtení je vhodné spíše pro ženy a tak je s tématy také pracováno, nemusíte se obávat. Bylo by škoda tuhle netradiční romanci minout, protože vážně stojí za přečtení. A to nejen pro nenáročné, ale i náročnější čtenáře, kteří si chtějí prostě přečíst něco zábavného, co udrží jejich pozornost. 

K publikaci jsem dostala také tematickou záložku, jež je jedinečná tím, že vlastně namísto klasického plátěného konce na zakládání knihy obsahuje malou oprátku. Nápadité a pro černohumorné čtenáře lehce morbidní merch. 

Upřímně, byla jsem hodně příjemně překvapená. Čekala jsem, že se mě bude snažit autorka šokovat a nechá vygradovat kontroverzi až kdovíjak vysoko, ale ne. Namísto toho mě skutečně převezla románem, nad kterým byla radost trávit čas. Všechno dávalo krásně smysl. Charaktery byly báječně vytvořené. Možná to mohlo být trochu tvrdší, přišlo mi to poměrně pohádkové a dost romantizované, ale vlastně mi to přišlo vhod. Taková lehce houževnatější westernová pohádka, okořeněná o lehký černý humor. Oblíbila jsem si i hrdiny – nejvíc Wintona a Redburna, ale i městského zahradníka. Nejméně mi záleželo na Morgan, ale já jsem čtenářka, která si většinou oblíbí spíše mužské postavy než ty ženské.

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anotace:
Smrdutý kojot je jako superhrdina Divokého západu ‒ všichni vědí, že je nejlepším lovcem odměn, ale málokdo zná jeho pravou identitu. Morgan Tyler toho vesele využívá, dokáže se vetřít do blízkosti stíhaných zločinců a má stoprocentní úspěšnost v jejich dopadení. Všichni doufají, že bude tím, kdo dostane nejnebezpečnějšího banditu Benita Redburna. Jeho banda už vypálila do základů nejedno město a předcházejí ji zvěsti o její bezcitnosti. Do toho se nechtěně přimíchá Winton Lawn, slušný starosta malého města, kterého nepřestává překvapovat fakt, že ho chtějí všichni zabít. Poté, co unikne hrobníkovi z lopaty, se snaží v nastalém chaosu najít lásku a přátelství, což z něj dělá ještě většího podivína.

Román spojuje western, LGBT tématiku, BDSM a absurdnost, se kterou se tři hlavní hrdinové, Benito, Morgan a Winton, potýkají. Je to příběh plný překvapivých zvratů, tvrdosti věhlasných zabijáků, ale i humoru, nečekané lidskosti a šokujících odhalení.

Nakladatelství: Canc
Rok vydání: 2022
Žánr: komiksy, western, LGBT
Počet stran: 448
Vazba: brožovaná 

Komentáře