Recenze: HAKA ZA LILII – HŘIŠTĚ LÁSKY (M. K. Hardy)

 Romance ve stylu Katy Evans a Mariany Zapaty

Haka za lilii: Hřiště lásky (M. K. Hardy, nakladatelství Grada – Cosmopolis)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul.


Česká spisovatelka, píšící pod pseudonymem M. K. Hardy, má na svém kontě již několik romantických titulů pro dívky a ženy. Prvním byl sice počin Hacker, který vyšel pouze v elektronické podobě, ale ve skutečnosti se jednalo o druhé dílo, které autorka sepsala. Debutem je tak Knihomolka (recenze), které má sice pro náročnějšího čtenáře spousty nepřehlédnutelných nedostatků, ale jako nenáročná oddechovka je cílovými čtenáři hodnocena velmi dobře. Hacker (recenze) už je povedenější, čtivá romance, kde opravdu funguje chemie mezi postavami a taje skutečně baví. Letošní knížkou je Hudba z vedlejšího kupé, která zřejmě vyšla také jen v elektronické podobě pod hlavičkou samotné autorky podobně jako zmiňovaný Hacker, ale nejnovějším počinem je právě Haka za lilii. Tu vydalo nakladatelství Grada – Cosmopolis. Román má rozhodně lichotivou obálku, která zaujme na první pohled.

Stejně jako obálka je doladěný i obsah knihy, co se týče menších či větších ilustrací. Obvykle se jedná o lilie a ragbyové míče, což jsou dva víc než vhodné prvky s ohledem na téma.

Námět může českým čtenářům připomínat příběh V ringu od americké spisovatelky Katy Evans, kde se rovněž sportovec zamiluje do své fyzioterapeutky. Ovšem v případě Katy Evans se jednalo o boxera, zatímco M. K. Hardy nám představuje hráče rugby

Děj se odehrává v Anglii. Ta by mohla být více představená, skýtá spousty možností a míst, kterých spisovatelka mohla využít a vytříbit atmosféru. Potěší ovšem, že hlavní hrdinka Lily pochází z České republiky. Je to příjemně znát, ať už slovními obraty, které cizinci nechápou, tak jejími myšlenkami, týkající se kupříkladu pojmu MaLina. Trochu vás může uvést do rozpaků, že se informace nedozvíte najednou, ale postupně a některé vychází najevo až v závěru, takže teprve potom vše začne dávat smysl. Nenechte se proto odradit.

Lily se vlastně věnuje především své práci. Pracuje ve službách MaLina spolu se svou nevlastní sestrou Mary a nabízí masáže i fyzioterapeutickou pomoc. Mimo zaměstnání a svého přítele Bena se zajímá o plavání, ale jinak jí na nic nezbývá čas. Když jí Mary přihraje zajímavou zakázku, netuší, že se ve skutečnosti musí postarat o hráče ragbyového týmu z Nového Zélandu a že se jí tím otevře kariéra, o které nikdy nesnila. A nejen kariéra.

Alexander je hráč ragbyovégo týmu. Protagonistku na první pohled uchvátí jeho vzhled. Převážně je mlčenlivý, trochu nejistý a působí spíše jako bručoun, i když by se pro své přátelé rozdal. Lily se mu ze začátku nezdá, ale nakonec ho o svých kvalitách přesvědčí a on si jí začne všímat i jinak než jen profesionálně

Vypravování v prvních chvílích probíhá zejména v ich-formě z úhlu pohledu Lily, ale později přibývají i kapitoly podle Alexandera, který představuje svou verzi. Tohle je opravdu šikovné a je jen dobře, že se Hardy svezla na vlně této často využívané techniky, jelikož tak máte možnost vidět děj ze dvou stran a četba je hned zajímavější i napínavější. Styl psaní působí vypsaným dojmem, autorka má zažitý vhodný slovník. Kapitoly jsou delší, než byste očekávali, a vlastně se v nich mnoho neděje Nejedná se zrovna o akční děj. Zejména v úvodu text trochu stagnuje, jelikož se seznamujeme se stereotypem ústřední postavy.

Charaktery lze snadno odhadnout. Někdo je jasný záporák už od prvních chvil, i když se ho autorka snaží ukázat v lepším světle formou vzpomínkových pasáží. Protagonistka naopak působí trochu nevyváženě. Někdy je nejistá, jindy se z ní stává generál. Samotný Alexandr získal na zajímavosti především proto, že hraje ragby a má výrazný vzhled. 

Na rozdíl od Knihomolky je znát, že si autorka dělala rešerše. Proto obor fyzioterapie představila velmi uvěřitelně a vše získalo pevnější základ. Někteří možná budou očekávat bližší seznámení s hrou, ale v rámci žánru, kdy nikdo nechce sportovní výkony číst detailně, jsou pasáže z hřiště dostačující a zabaví. Stejně tak zaujme i maličkost, dotýkající se hlavní hrdinky, kterou Hardy šikovně rozvinula. Jelikož se rozhodla pro představení podstatných prvků, tak už vynikají i detaily, které sice byly i v předešlých románech, ale upozadily je právě nedostatky a vady. V tomto případě vše působí promyšleným dojmem.

Romance je ve stylu Marianny Zapaty. Tedy především v navození atmosféry a pomalejším vytvořením pouta mezi ústřední dvojicí. Intimnější a dramatičtější části se odehrávají v závěru. Do té doby se můžete těšit na romantické seznamování a navazující přátelství, poznávání i samotné zapracování hrdinky do týmu All Blacks.

Zatímco Knihomolka má spoustu chyb, které nakladatelství Pointa nevychytalo ani minimálně, tak Hacker už byl mnohem kvalitnější a stejně tak je na tom i Haka za lilii s trochu přeromantizovaným podnázvem Hřiště lásky. Jedná se o příjemné, odlehčené, romantické čtení, které pro někoho bude postrádat tempo, ale námětem zaujme.

Na tvorbě M. K. Hardy bylo už od prvních děl poznat talent, ale díky tomu, jak na sobě pracuje, se nám dostává lepších počinů a rozhodně velmi zajímavých témat, která na české scéně jsou v menší míře, a především je zastupují zahraniční spisovatelé. Máte-li chuť na romantickou oddechovku, věřím, že vás tento počin bude bavit.

Ačkoliv knihu Haka za lilii vidím kladně, víc se mi líbil Hacker. Za mě knížka postrádala spád, nebyla psaná přímo pro mě. Hlavní hrdinku jsem si neoblíbila, ale to se mi stává často, z toho nic nevyvozuji. I když mě novinka zrovna neokouzlila, už je poznat, že jí bylo věnováno více pozornosti a péče a je rozhodně kvalitnější než Knihomolka. Já se rozhodně těším na autorčiny další romány.

Závěrečné hodnocení: 70 %



Žhavý román nejen o ragby, následné fyzioterapii a osudové lásce od české autorky.

Lily: Věnuju se fyzioterapii dost dlouho na to, abych poznala člověka, který skutečně potřebuje moji pomoc. A někdo takový je právě tenhle nabručený rugbista, který tu leží pod mýma rukama, a místo aby spolupracoval, si dovoluje zpochybňovat moje schopnosti! Ale já mu ukážu! A nebude mu k ničemu, že je tak zatraceně charismatický!

Jo, tak tohle platilo před týdnem. Teď už ho nemůžu dostat z hlavy. Jenže on žije na druhém konci světa…

Alexander: Kdo by řekl, že mým největším zážitkem z mistrovství světa nebude hra o titul, ale holka, co mi hraje na nervy. A tohle myslím doslova. Její fyzioterapie je smrtící. Byl jsem trochu na pochybách, jestli taková drobotina zvládne skoro dvě desítky chlapů, jenže jsem se dost spletl. Srovnala si nás do latě a stala se součástí týmu neuvěřitelnou rychlostí. Ačkoliv jsem ji okukoval už před tím, než jsem zjistil její tajemství, teď jsem jí přímo obdivoval.

Jenže ona má přítele a já se mám za pár týdnu vrátit domů. A to je dost daleko odtud…


Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2022
Žánr: romány pro ženy
Počet stran: 357
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře