Recenze: NEJLEPŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ (Matouš Dvořák)

Zítra prý bude lépe než včera…

Nejlepší člověk na světě (Matouš Dvořák, nakladatelství Talent Pro ART)

Za recenzní e-knihu děkuji autorovi Matouši Dvořákovi.
Chci zakoupit tento titul!


Matouš Dvořák, milovník kávy, piana a šachu, doposud vydal cestopis Pěšky z Paříže do Santiaga (2021, Albatros) a v posledním ročníku literární soutěže „Velká cena Talent Pro Art“ ulovil krásné druhé místo s novelou Nejlepší člověk na světě, společensko-politického drama na hranici magického realismu.

Přes překážky ke hvězdám! (citace z 3 % e-knihy)

Pan Gé byl právě zvolen premiérem a užívá si přízeň davů. Slibuje občanům hory doly: vymýtí korupci, chudobu i nezaměstnanost. Jeho hnutí Lepší Zítřky zkrátka dostojí svému jménu! Jenže kdo chce dávat, musí také odněkud brát. A kdo stoupá stále výš, může brzy očekávat pád.

Každopádně ne všichni vidí za premiérovými skutky čisté úmysly – a pan Gé se popravdě neštítí pro svou vizi ráje na zemi využít nestandardních metod. Ovlivňováním veřejného mínění počínaje, nájemnými vraždami konče. A je jasné, že dříve nebo později mu současný post přestane stačit. Moc je totiž mimořádně opojná a návyková…

Všichni jsme otroky času a nedochvilnost je vzpoura proti tomu, kdo ho ovládá. (citace ze 70 % e-knihy)

Příběhem provází ich-forma minulého času, přičemž se vypravěčem stává sám pan Gé a dá nám nahlédnout do útrob své (stejnou měrou brilantní jako vyšinuté) mysli. Je loutkářem tahajícím za nitky, ale stačí jeden špatný pohyb a vše, co doposud vybudoval, se hrozí sesypat jako domeček z karet.

Sloh občas působí dojmem až přílišné snahy o poetičnost a hloubku, jindy se autor do svých úvah natolik zamotá, že ve finále ony pasáže metaforických asociací vlastně nedávají smysl. Přesto textu nechybí čtivost a je bohatý na pěkné slovní obraty. Naneštěstí se krapet nepovedla PDF konverze, v e-knize lze narazit na rozkouskované odstavce. Snad ale případné útrapy zvládne vynahradit dynamický děj, jenž pozvolna graduje a satira se čím dál více mění v grotesku.

Měla nádherné vlasy, zdály se hebké a byly černé jak svědomí těch, co se dostali do opozice. Pod tenkým obočím se jí blyštily pronikavé modré oči, modré jak předvolební plakáty Lepších Zítřků, pod umělým nosíkem jí rozkvétaly rty jak orleánské růže, rudé jak zločinný komunismus, a na hrudi se jí dmula plná ňadra, pevná jak sociální jistoty, které jsme lidem nabízeli s napřaženou dlaní.  (citace z 11 % e-knihy)

Doba, ve které se kniha odehrává, není nijak specifikována a mísí se tu prvky alternativní historie a avantgardy. Rovněž se objevují se rozpory v logice: sice existuje televizní vysílání, ale poštu nosí holubi a místo aut jezdí kočáry?! Skoro to vypadá na nějaké nepovedené nařízení instituce typu EU o regulaci uhlíkové stopy. A ačkoliv název země ani její přesnou lokaci neznáme (nazývá se prostě „republika“), stejně tak nějak tušíme, že jde právě o tu naši.

Hlavní hrdina ztělesňuje typický příklad antagonisty, jenž je protagonistou svého vlastního příběhu. Celou dobu si čtenář nemůže být jistý, zdali pan Gé svému konání opravdu věří, anebo se spíše snaží přesvědčit sám sebe. Účel světí prostředky a on to přece myslí dobře… Intrikánského egoistu si pravděpodobně oblíbíte jen stěží, přesto v sobě dějová linie vlka v rouše beránčím skýtá cosi fascinujícího. Vedlejším charakterům se bohužel příliš prostoru nedostává a valná většina jich zabředla v šablonovitosti a povrchnosti.

„Víte, já už nemám sny, já mám cíle. Sny přetrvávají, pouze dokud spíme. Já nikdy nespím. A věřte mi, když říkám, že dosáhnu všech cílů, které si stanovím.“ (citace ze 17 % e-knihy)

Kdo za poslední roky alespoň trochu sledoval tuzemskou politickou scénu, nepochybně uhodne reálnou předlohu ústřední postavy.
Kromě expremiéra Babiše (populismus, manipulace skrze média, údajné praktiky ne nepodobné mafii) se autor strefuje i do prezidenta Zemana (kauzy s opilostí, pochybné státní milosti, chatrný zdravotní stav).

Na trhu se sice s danou tematikou již vyskytují jiná díla: Den šílenství (recenze), Planeta idiotů (recenze), Kon$pirace (recenze) aj., Dvořák přesto uchopuje motivy osobitě. A i když názory tohoto rázu momentálně zastává značná část české populace, vypustit do světa něco takového vyžaduje i notnou dávku odvahy! Co kdyby se kritizovaní jednoho dne chopili opravdové moci (představte si například převrat z knihy Listopád od Aleny Mornštajnové) a začali odškrtávat jména na své černé listině…

„Možná se to teď může zdát kruté, ale historie vše zhodnotí.“ (citace z 68 % e-knihy)

Obálku a ilustrace autor vytvořil za pomoci umělé inteligence. Kresby se nesou v surrealistickém duchu a dýchá z nich úžasná atmosféra, ačkoliv vyobrazené situace zcela určitě přesně neodpovídají popisovaným skutečnostem v textu – vnímají je jinou optikou, leckdy dokonce karikaturují.

Nejlepší člověk na světě (Matouš Dvořák, nakladatelství Talent Pro ART)Nejlepší člověk na světě (Matouš Dvořák, nakladatelství Talent Pro ART)Nejlepší člověk na světě (Matouš Dvořák, nakladatelství Talent Pro ART)
Zdroj: e-kniha

U Nejlepšího člověka na světě je důležité znát kontext, jinak může většina obsahu vyznít naprázdno. Salvy smíchu patrně nehrozí (do stylu TMBK má kniha daleko), těšte se spíše na zajímavé paralely.

Osobně titul hodnotím jako pozoruhodný počin, který se mi trefil do vkusu. Díky rozsahu novely se sice dá zhltnout za jeden večer, jeho myšlenky však zůstanou rezonovat ještě dlouho poté.

Závěrečné hodnocení: 79 %



Anotace:
Jak zdivočelé stádo vehnali se do ulic našeho krásného města a shlukli se na náměstí. Byl to nadšený, jásající dav, mávající transparenty nad hlavami a skandující skvělá hesla o lepších zítřcích – pryč s chudobou, konec nevzdělanosti, zatočme s korupcí, učiňme přítrž morálnímu úpadku, postarejme se o naše staré, protože co je staré, to je drahé, zaveďme mezilidskou rovnost a buďme dobří a solidární a spokojení a spravedliví a správní a žijme si na výši!

Strhující a výborně napsaná novela mapující cestu úspěšného a oblíbeného muže, politika, člověka. Autor ve svém textu velmi dobře vystihl davové šílenství, vývoj hlavní postavy s určitými ideály a vliv postupně narůstající moci na jeho nezadržitelný pád.


Nakladatelství: Talent Pro ART
Rok vydání: 2022
Žánr: novela, politická satira
Počet stran: 99
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře