Recenze: ARILA – POSLEDNÍ HVĚZDA (Radek „Sterakdary“ Starý)

Nepřítel mého nepřítele je můj přítel

Arila: Poslední hvězda (Radek Sterakdary Starý, ilustrace: František Sedláček nakladatelství CooBoo), fantasy

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul!


Radek Starý nejprve působil v herní sféře (pracoval kupříkladu pro televizní pořad Re-play a nyní vede vlastní YouTube kanál pod přezdívkou Sterakdary), díky čemuž si získal nespočet fanoušků. Loni však internetový bavič prokázal, že aspiruje k vyšším cílům a skrývá se v něm netušený talent! Jeho prvotina Arila: Stříbrné město (recenze) se téměř ihned stala bestsellerem a autora úspěch spolu s pozitivními reakcemi čtenářů natolik nabudily k dalšímu psaní, že o půl roku později mohlo nakladatelství CooBoo uvést již druhý díl série nesoucí název Poslední hvězda. Má ovšem návrat do roztříštěného a netvory sužovaného světa ještě co nabídnout?

„Tohle je nová kapitola Nurheimu a my se musíme rozhodnout, jestli ji budeme psát inkoustem nebo krví.“ (citace z 28 % e-knihy)

Varování: Následující text může prozradit informace z předešlého dílu.

Národ Nurů, doposud kočujících mezi světy, se konečně usadil a na ruinách pradávného města Amdailu zbudovali nový domov. Zdá se, že na ně hněv bohyně Kthaary zatím nedosáhne, přesto mají starostí ažaž… Když Vůdcova krutovláda padla, lidé se ocitli v chaosu, neb narychlo zřízená Rada se skoro na ničem neshodne. Jejím členem je i Arila, která se sice jako První probuzená těší respektu obyvatel, ale kvůli nedostatku zkušeností ji většina služebně starších Hlídačů a významných osobností odmítá naslouchat.

Situace se ještě zhorší, když před brány města dorazí horda Temnookých, s nimiž měli Nurové na minulých světech četné potyčky a považují je za divoké Kthaařiny stoupence. Nicméně se ukáže, že Temnoocí neplánují zaútočit na nový Nurheim, ale sami prchají před šílenými netvory Kthaary. Od své stvořitelky se prý odklonili, dá se jim však věřit? Mohly by snad oba národy spojit síly proti většímu zlu?

Jak má být zítřek lepší, když nevyřeším problémy dneška?“ (citace z 20 % e-knihy)


Vyprávění probíhá v er-formě minulého času, přičemž se příběh vyjma prologu a epilogu zaměřuje na dějovou linku hlavní hrdinky Arily. Ve slohu je v porovnání s prvním dílem patrný značný posun kupředu, text již nedrhne kostrbatými charakteristikami a čte se jedna báseň. Rovněž se autorovi opět podařilo navodit děsivě fascinující atmosféru a rozšířit své univerzum o několik inovací (zbraň, která prolomí dovednost Hlídače předvídat budoucí útok protivníka; způsob cestování mezi střípky země bez použití hromomasti a tak dále). Naneštěstí navzdory zajímavé zápletce vyprchalo ono prvotní okouzlení originálním konceptem světa.

„Město, které se mělo stát naší spásou, je slepá ulička. Past, do které jsme sami vešli.“ (citace ze 33 % e-knihy)

Nurové rozebrali své chodce (stěhovavá obydlí) a pozvolna si osvojují usedlý způsob života – jenže iluzi klidu a míru záhy roztříští vpád Samtařanů (Temnoocí je pro ně pouze hanlivé označení). Tato situace skvěle zachycuje nadčasové téma uprchlické krize a války. Oba národy se budou muset naučit spolu vycházet a překonávat své rozdíly. A možná nakonec zjistí, že si mohou být naopak prospěšní a hodně se jeden od druhého naučit!

Protagonistka Arila výrazně dospěla (tentokrát bychom jí těch osmnáct let mohli i věřit), více o věcech přemýšlí a uvědomuje si, že sama na všechno nestačí. Přestože má své odpůrce, přátele si získává snadno. Po jejím boku tentokrát nestojí ani tak splétač-vynálezce Harari, jakožto měnič Laraem, původem Samtařan, se kterým si na střídačku zachraňují kůži, trénují své zvláštní schopnosti i umění boje. Je jen otázkou času, kdy vzájemná blízkost a společně strávený čas přerostou ve vřelé city…

Nečekala jsem, že v dobách, kdy nám na hlavu padají ohnivé střely a na obzoru je silueta bohyně, budeme bojovat proti vlastním lidem.“ (citace z 58 % e-knihy)

O barevnou obálku a černobílé vnitřní ilustrace (zahrnuté i v elektronické podobě knihy) se stejně jako ve Stříbrném městě zasloužil František Sedláček, jenž s grácií ztvárňuje jak hrdiny, tak netvory.

Arila: Poslední hvězda (Radek Sterakdary Starý, ilustrace: František Sedláček nakladatelství CooBoo), fantasyArila: Poslední hvězda (Radek Sterakdary Starý, ilustrace: František Sedláček nakladatelství CooBoo), fantasy
Zdroj: e-kniha

Osobně mě pokračování série nezklamalo, ač se nemohu ubránit dojmu vycpávkového dílu. Především oceňuji autorův vývoj a to, jak dále pracuje se svou říší. Bohužel (i coby milovník fantasy) vnímám, že je titul určen primárně mladším čtenářům a některé pasáže mi proto připadaly jednodušší, se sklony ke klišé.

Poslední hvězda splní přání všem, kdo touží po poutavém příběhu, jenž ještě více rozvine jejich oblíbený svět i postavy.
Arila: Poslední hvězda (Radek Sterakdary Starý, ilustrace: František Sedláček nakladatelství CooBoo), fantasy
Zdroj: e-kniha

Závěrečné hodnocení: 75 %


Anotace:
Výprava do fantasy světa podruhé!

Z trosek pradávného Amdailu povstal nový Nurheim a zdá se, že je národ Nurů konečně v bezpečí před šílenou bohyní. Všichni ale tuší, že jde pouze o dočasné období klidu a že kdykoli může přijít bouře, která je smete. A ač vždy chtěla být hrdinkou, Arila nyní musí dělat něco mnohem náročnějšího – postavit se čelem šílené bohyni, jejíž hněv otřásá samotnou realitou.

Nakladatelství: CooBoo
Série: Arila (2.)
Ilustrátor: František Sedláček
Rok vydání: 2021
Žánr: fantasy pro dospívající
Počet stran: 384
Formát: epub, mobi, PDF


Logo e-shopu Palmknihy

Komentáře