Recenze: ERILIAN 2 – KOUZLA NA OBZORU (Tereza Janišová)

Vzhůru za čarovným dobrodružstvím!

Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.


Erilian je fantasy trilogií vyprávějící o třech generacích žen pocházejících z čarodějného města, po němž je série pojmenovaná. Autorkou je Tereza Janišová (*1989), česká spisovatelka, která se kromě psaní věnuje například architektonické žurnalistice.

První dva díly Erilianu, Město čarodějů a Kouzla na obzoru, vyšla v letech 2010 a 2012 u nakladatelství XYZ. Třetí díl Střípky hvězd v roce 2014 vydalo CooBoo. Trilogie pak v roce 2021 vyšla jak v elektronické podobě (Eknihyjedou.cz), tak jako audioknihy (Čti mi, 2020–2021). 

Tereza Janišová kromě této trilogie napsala prequel k Erilianu Gryf, který neuměl létat (2014, CooBoo) a historický román Lvářka (2019, Lirego, jako audiokniha v roce 2020, Supraphon).

No teda! Takže moje matka zažila dobrodružství na jihovýchodě s nějakým úplně cizím mužským a ani se neobtěžovala mi o tom povědět. (7 % v e-knize) 
 
Ziu idylický život v Erilianu jednoduše nebaví – před nástupem na Univerzitu magických studií touží něco zažít. V městě panuje klid a mír, nemalou zásluhou Ziiny matky Kiary, hrdinky předchozího dílu. Ta už ale dávno vyrostla a nyní je samotnou předsedkyní Velké rady čarodějů. Na svá mladá léta, zdá se, zapomněla, protože nesdílí Ziinu tužbu procestovat svět. Jenže Zia se chce stát spisovatelkou a aby si svůj sen mohla splnit, musí přece něco zažít, a ne bydlet jen na jediném místě!

A tak se dospívající rebelka rozhodne vzít svůj osud do vlastních rukou – obzvlášť poté, co najde matčiny staré deníky, které jsou plné zápisků z cest s tajemným L. – a uteče z domu.

Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)
Zdroj: e-kniha

Zia se ukryje na palubě Bílého delfína a vydává se zažít své nejdobrodružnější prázdniny. Co je to přece za život v bezpečném a čarodějném městě oproti zajetí samotným sultánem, útěkem na létajícím koberci či návštěvě Dračího ostrova?

Jenže zaslouží si Erilian nebezpečí, které na něj za vzdáleným obzorem číhá? Přece jen je to stále Ziin domov. Podaří se jí a jejím novým přátelům město zachránit?

„Třeba tamti... jak se to jen… nosorožci.“
„Ty asi myslíš jednorožce.“
„Jo ty. Splašené herky, kterým z čela trčí zakroucená násada od koštěte. Viděl jsem je v několika knížkách u Lyraze v knihovně. Něco mezi koněm a narvalem. Tobě nepřijdou hybridní?“ (41 % v e-knize)

Stejně jako první román jsou Kouzla na obzoru psána v ich-formě, tentokrát z pohledu Ziy, Kiařiny dcery. Zatímco v Městě čarodějů nás autorka seznámila s Erilianem a tamní magickou univerzitou, zde se dostáváme daleko za jeho hranice – Kouzla na obzoru totiž nepatrně připomínají čarodějný cestopis, v němž poznáme nejen rozličné země a kultury, ale i kouzelné stroje a tvory. Například Terketmek dýchá exotikou arabských pohádek (sultán, džinové, létající koberec…), na ostrově Kilaeraz se dá narazit na šamanku a obyvatelé Dračího ostrova dělají jeho jménu skutečnou čest.

Zia při svém putování narazí i na několik zajímavých lidí. Například tajemná a elegantní lady Sivea ji nechá cestovat na svém Bílém delfínovi, poloviční džin Jawhar Ziu omámí, aby mohl studovat její magické schopnosti, Simeon, uličnický mladík z Kilaerazu, ji dokáže vytočit doběla a zároveň se jí stát parťákem na jejích dobrodružných výpravách a čaroděj Lyraz s ní má společného víc, než se na první pohled zdá.

Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)
Zdroj: e-kniha

Ze všech postav je právě ta Ziina nejpropracovanější. Na pozadí jejího rebelského útěku za hranice města, které dosud téměř neopustila, se seznamujeme s minulostí nejen její, ale i Kiařinou. Kam se vytratila ta odvážná dívka plná elánu a touhy zažít něco mimořádného? Proč své dceři zakazuje něco, co sama zažila?

I když je Zia pouze smyšlenou hrdinkou fantasy příběhu, odráží mnoho vlastností reálné mládeže. Je vzpurná a sarkastická, občas se chová nedospěle, ač se sama za dospělou považuje, bývá sobecká i lehce bezohledná… ovšem po hlubším poznání jejího života v Erilianu pro ni máme pochopení. A možná právě pro její nedokonalosti je snadné se do ní vcítit.

Plujeme nocí. Moře je klidné, jako by spalo. Na nebi začínám poznávat souhvězdí ze skleněného flakonku. (46 % v e-knize)

To, co Městu čarodějů chybělo, Kouzla na obzoru zdárně překonávají. Ta jsou totiž v mnohém vyzrálejší – příběh lépe plyne a nikde nevázne. Velké zlepšení je znát obzvlášť u dialogů, které tu působí o dost přirozeněji. Co mají oba díly stejné, je jednoduchost, zábavnost, lehká romantická linka, ich-forma z pohledu dospívající dívky a bohužel nemalé množství překlepů a zmatek v čárkách. I navzdory tomu je však knížka velmi čtivá, nenáročná a skvěle oddechová.

I když Kouzla na obzoru nepřináší žádná velká překvapení či velkolepá odhalení (i když minimálně na jedno je možné tu narazit), jsou protkána jemným humorem a s nadhledem připomínají zajetá literární klišé, jak ve fantastice, tak v young adult literatuře. Zia se jim ve svém psaní snaží vyhnout, ovšem osud tomu chce jinak a pod nohy jí jich hodí hned několik.

Erilian 2: Kouzla na obzoru (Tereza Janišová, 2. díl ze série Erilian, ilustrátor Petr Vyoral, nakladatelství E-knihy jedou)
Zdroj: e-kniha

Kniha je sice určena především mladším čtenářům, ovšem Ziiny sarkastické připomínky či její pošťuchování se se Simeonem dokáží i dospělému připomenout, jak úsměvná byla jejich první zamilování. Doporučila bych ji tedy každému, kdo si libuje v oddechových příbězích plných kouzel, magických stvoření a rebelujících teenagerů, nezávisle na věku.

Čarovnou atmosféru opět doplňují krásné ilustrace Petra Vyorala, který je zároveň autorem knižní obálky. Ta dokonale vystihuje Ziu a její dobrodružnou cestu za snem něco zažít a stát se spisovatelkou.

Celkové hodnocení: 80 %



Život ve městě Erilian se zdá být až pohádkově idylický. Kiařina dcera Zia, mladá spisovatelka, rebelka a čarodějka v jedné osobě, tento názor nesdílí. Jedné letní noci se rozhodne vzít svůj osud do vlastních rukou a uteče z domu. Na palubě plachetnice Bílý delfín se vydá na jihovýchod, odhodlaná zažít senzační prázdniny a najít inspiraci pro svoji knihu. Netuší ale, že pluje vstříc velkým tajemstvím, která dlouhá léta spala za obzorem.

Nakladatelství: E-knihy jedou
Série: Erilian (2.)
Rok vydání: 2021
Žánr: fantasy pro děti a mládež
Počet stran: 370
Formát: epub, mobi, PDF


Logo e-shopu Palmknihy



Komentáře