Recenze: VŽDYCKY ZAPLATÍŠ (Bohdan Dlouhý)

 Marek Koudelka se vrací na scénu

Vždycky zaplatíš (Bohdan Dlouhý, nakladatelství Nová forma)

Za recenzní e-knihu děkuji autoru Bohdanu Dlouhému.
Chci zakoupit tento titul!


Bohdan Dlouhý nám v předchozím titulu Vysoká cena za lásku ukázal, že Slovensko dokáže být velmi drsný kraj. Že Brno v ničem nezaostává, to se dozvíme v dalším příběhu o Marku Koudelkovi s názvem Vždycky zaplatíš. Pokračování tentokrát vyšlo u nakladatelství Nová forma. 

S Markem se život vůbec nemazlil. Když už to vypadalo, že si začne užívat spokojené manželství, přišel o ženu i dítě, sám skončil ve vězení. S nově nabytými zkušenostmi se snaží znovu začít v Brně jako bulvární novinář. Sice si představoval jiné zaměstnání, ale kvůli své minulosti není atraktivním pracovníkem. Po boku mu stojí mladá dvaadvacetiletá Marta, již bere díky jejímu mládí spíše jako objekt pro své sexuální vyžití. Začíná pro něj nová kapitola, nebo se utopí výčitkami?

Román mapuje průběh roku 2009 a je rozdělen do tří částí. Nicméně samotné dělení slouží spíš pro lepší orientaci než výrazné oddělení. Osmatřicetiletý protagonista je velký, svalnatý a zjizvený, v očích výraz zabijáka. Když dostane od svého informátora tip na reportáž, netuší, že na místě objeví zavražděnou malou holčičku. Způsob provedení je obzvlášť krutý. Po zpracování článku ho kontaktuje i dívčin otec, který chce vraha vypátrat a vypořádat se s ním na vlastní pěst. Marek nabídku přijímá. 

Prostředí je velmi různorodé a kromě Brna se vrátíme i na slovenskou planinu. Stejně jako v předchozím počinu nám společnost kromě českého jazyka dělá i ten slovenský. Variabilní je i vyprávěcí postup. Od vševědoucího vypravěče, přes autodiegetický pohled Marka i pocity Marty. I když se hlavním motivem na první pohled zdá vražda, samotné pátrání zabírá zhruba posledních třicet procent knihy. Většinu tvoří vztahové interakce a tužba vzájemných citů.

Zpočátku se ho snažila rozpovídat, ale velmi rychle poznala, jak moc nepříjemné mu to je. Měla strach na něho víc naléhat, bála se, že by ho přílišnou zvědavostí od sebe odradila a nejspíš i ztratila. A to nechtěla, měla ho ráda, byla do něj zamilovaná. Možná ne stejným způsobem, jako zpočátku, kdy v tom byla z její strany zamilovanost, živočišnost, zvědavost a impulzivnost, ale milovala ho jako partnera. Z celé své duše. Navzdory tomu, že on jí to neoplácel. Nerada si přiznávala, že tak, jak ona jeho, on ji nemiluje. Že ten vztah není vyvážený. Že ji sice má nějakým způsobem rád, ale láska v tom z jeho strany nebyla. Lásce se bránil, vystavěl si proti příliš osobním citům pevnou hráz. Jenže už spolu byli sedm měsíců a jí se stále tu hráz nepodařilo zdolat. Jiné páry po takové době soužití plánovaly společnou budoucnost, zakládaly rodiny. Oni byli svým způsobem stále na počátku. Markovi to očividně vyhovovalo. Martě už ale mnohem méně. (ze 3 % knihy)

Jako pozitivum hodnotím zdařile popsané detektivní až thrillerové pasáže. Čtivé, strhující a poutavé
. Hezky zmapované prostředí bulvární novinařiny a způsoby její tvorby. Samotná postava vraha, jeho zážitky z minulosti a situace, jimiž se jako čtenář postupem propracováváte až k jeho totožnosti, jsou poutavé a atraktivní

Negativní složkou je přemíra popisů. Spisovatel v úvodu děkuje své kamarádce, že mu pomohla s výběrem oblečení postav, ale čeho je moc, toho je příliš. Působilo to opravdu rušivě. To platí i v případě tělesných proporcí. Že je Marek svalnatý a zjizvený opravdu nemáte šanci nezaregistrovat.

Ta černovlasá a zelenooká byla v černém basic tričku a černých džínových kraťasech s vyšším pasem, zeleném oversize sáčku a černých botaskách, se svými oblíbenými zirkonovými šperky na uších a na krku a se stříbrným řetízkem na pravém kotníku a černým psaníčkem na stole před sebou. Modrooká s červeným melírem na blond vlasech měla krátké hořčicově zbarvené hedvábné šaty, na opěradle židličky přehozenou bílou džínovou bundu, na nohou bílé tenisky s hořčicovou aplikací. Na čele měla posazené velké, kulaté sluneční brýle Dior, v uších, na krku a na rukou sbírku šperků značky Pandora a na stolku vedle Martina psaníčka malou hořčicovou O bag kabelku. Ani jedna neměla podprsenku. (ze 21 % knihy)

Standardní klišé
, kdy si muž prošel vězením, je velmi drsný, ale přesto citlivý, žena je naopak křehká ale duševně silná, přímo princezna bojovnice. Tento termín je doslovná knižní citace. Ale nebojte, o novodobou Xenu nebudete ochuzeni. Pokračování s názvem Cena za návrat se bude věnovat Martě, coby MMA zápasnici.

Dalším problémem je nadmíra balastu a recyklace předchozího dílu. Protagonista má pátrat po vrahovi, ale radši odjíždí na Slovensko, aby si s Martou ujasnili, co k sobě vlastně cítí. V tento okamžik se román prakticky převrací do cestopisu s detailním popisem krás slovenské přírody a jedné nehody, která na nějaký čas opět odvede pozornost jiným směrem. Marek často vzpomíná na bývalou manželku, ale dlouhou dobu není schopen Martě vysvětlit, co se v minulosti vlastně stalo a jakou on hrál úlohu. Bohužel k objasnění Bohdan Dlouhý používá přepisu celých stran předchozího titulu, jež jsou vyznačeny kurzívou. Způsob mi nepřišel vhodný a pro znalé čtenáře ničím obohacující. 

Přečíst si předem Vysokou cenu za lásku je vhodné, nicméně Vždycky zaplatíš funguje i jako samostatný román. V opačném případě četbu nedoporučuji, protože jsou vyzrazeny nejvýznamnější události. Nicméně jedna cesta na Slovensko a myšlenky na Andreu, zesnulou manželku, jsou rázem ta tam. Pokud byla v jeho životě tolik důležitá, nezasloužil by si Markův obrat větší vysvětlení? 

Velký podíl měl romantický až erotický žánr, takže ani o sexuální scény není nouze. Od táhnoucího se cukrkandlu po živočišné scény i tantrické duchovní spojení. Bohužel okořeněné i o afektivní trapnost. Třešničkou byly faktické chyby, kdy si Marek oholí pubické ochlupení, které si nakonec navoní či používá sexuální pomůcku (mění tlak i rytmus), aby mu Marta následně po akci vysvětlovala, kde se to zapíná a jak se mění rychlost. 

„Něco jako když mně zdechne koza, tak ať zdechne i sousedovi?“ „Cože? Co mám s kozama?“ nechápala. Marek se zasmál. „To je takový pořekadlo. S tvýma kozama to nijak nesouvisí. Ty jsou úplně v pořádku.“ (ze 73 % knihy)


Titul taktéž obsahuje řadu překlepů. Většinou se jedná o špatné časování či skloňování v dlouhých souvětích. 

Souložili jako dva králíci. Marek byl po několikaleté abstinenci nenasytný a Marta byla ochotná milovat se s ním kdykoliv a kdekoliv. Tou dobou už Marta u Marka bydlela natrvalo. Přestěhovala se k němu asi týden poté, co spolu začali oficiálně chodit. Což bylo vlastně hned ten první den. Přestěhování vyřešilo i problém s Markétou. A pravděpodobně to zachránilo Martino přátelství s ní. Od té doby, co v sobě Markéta objevila skrytou bisexualitu a učinila nepřímou nabídku Martě, totiž mezi dívkami panovalo nepříjemné napětí. Marta měla mizerný pocit z toho, že dala přednost Markovi, a co hůř, že jí s ním bylo tak dobře. Pokaždé, když se vrátila domů, šťastná, zamilovaná, sexuálně ukojená, cítila, protože sama v té době měla přítele, se kterým chodila už několik měsíců, ale racionalita s jejím emocemi neměla mnoho společného. (z 9 % knihy)

Ruka s hrnkem se ani nezachvěla. Chvíli o tom přemýšlel. „Pane Mrkvičko, proč já?“ Mrkvička nezaváhal. Bylo zřejmé, že tu otázku čekala a byl na ni připravený. (z 20 % knihy)


Vždycky zaplatíš
je pelmel několika žánrů, z nichž bohužel dominuje ten nejméně zajímavý. Přestože se jedná o romantický thriller, větší prostor zastává romantika, nikoliv napětí. Přitom thrillerové části měly silně hmatatelnou atmosféru. Dokázaly čitatelem otřást a vzbudit silné emoce. Oproti tomu romantická linka představovala klasickou vztahovou tuctovku řešící, kdo má koho víc rád. Škoda, že autor tíhl spíše k ní. 

Mnoho stránek jen šustilo papírem a vycpávkovým dojmem. Vyškrtla bych celou cestu na Slovensko, postavu Markéty a pozornost plně zaměřila na postavu vraha a prostředí, z něhož vzešel. Nechci ho blíže konkretizovat, abych neochudila váš moment překvapení, přestože čtenáři detektivního žánru si leccos mohou domyslet. Po jazykové stránce se míchá spisovná čeština s nespisovnou, nechybí ani drsnější výrazy.

Nemohu říct, že je kniha veskrze špatná, ale žádný zázrak se nekoná. Chtěla by mnohem lepší korekturu a vyváženější romantické a thrillerové části. V současném stavu nadchne spíše čtenářky, jež se rády pitvají ve vztazích a erotických dobrodružstvích než nadšenkyně napětí.

Osobně jsem byla velmi zklamaná. V porovnání s předchozím dílem vychází jako slabší kus. Vysoká cena za lásku byla taktéž mixem několika žánrů, ale lépe zakomponovaných a vyvážených. Byla patrna gradace a vztahové části měly své opodstatnění. Sentimentální úseky mi přišly mnohokrát omílané, bez většího nápadu či jiskry. Očekávala jsem thriller s kapkou romantiky, dostala moře romantiky s douškem thrilleru.

Vždycky zaplatíš může anotací vzbudit dojem, že podstatou je nalezení vraha. Musí však uplynout mnoho stránek, než ten okamžik nastane, spíše se připravte na peripetie na partnerské úrovni. Vznikl tak druhořadý román, který může oslovit hodně nenáročné čtenáře, jež preferují čtivost a romantiku. Nevidím v něm žádný osobitý otisk, díky němuž byste na něj měli upnout svou pozornost. Pokud ho vynecháte, o nic převratného nepřijdete.   

Závěrečné hodnocení: 53 %



Je rok 2009 a nyní osmatřicetiletý Marek Koudelka se vrací do rodného Brna jako zlomený muž, který přišel o rodinu, o práci, o přátele a který strávil pět let ve slovenské base.

Protože ho nikde jinde zaměstnat nechtějí, pracuje jako reportér v bulvárním týdeníku, prohrabuje se špínou města a píše o tom články. Vyhledává nebezpečí a konflikty a ve skrytu duše touží po smrti.

Jediná osoba, která na něj má nějaký vliv, je jeho o patnáct let mladší partnerka Marta. Krásná zelenooká brunetka, kolegyně z redakce a ve volných chvílích tanečnice street dance. Žijí spolu, Marta Marka miluje, ale on se citům k ní brání. Zatím totiž každý, koho miloval, špatně skončil.

Zlom v jejich vztahu přinese otřesný případ. V okrajové části Brna je nalezena ve sklepení rozestavěné průmyslové budovy bestiálně zavražděná malá holčička. Markova redakce se brutálního případu s nadšením zmocní a po Markovi se chce, aby pátral po pachateli a psal o tom články. A navíc se objeví otec zavražděné dívky, kontroverzní podnikatel, který Markovi nabídne spoustu peněz, pokud mu vraha dodá živého...

Nakladatelství: Nová forma
Rok vydání: 2021
Žánr: romantický, thriller
Počet stran: 412
Formát: epub, mobi, PDF, AZW3

Komentáře