Recenze: VYSOKÁ CENA ZA LÁSKU (Bohdan Dlouhý)

 Slovensko je drsný kraj

Vysoká cena za lásku (Bohdan Dlouhý, nakladatelství ArtPorte)

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Bohdanovi Dlouhému.
Chci zakoupit tento titul!


Bohdan Dlouhý je vzdělán jakožto zahradní architekt, nicméně v současnosti působí v brněnské úřednické sféře. Není tedy divu, že i jeho knihy jsou plné přírody. Ať už se jedná o odborněji zaměřenou  publikaci např. Architektura zahrady, tak v ryzí beletrii. Debutový román Vysoká cena za lásku, vyšel u nakladatelství ArtPorte a přiblíží nám krásy slovenské přírody.

Marek Koudelka je bezstarostný šestadvacetiletý mladík, který rád fotografuje. Tentokrát si za cíl objektivu vybral Národní park Muráňská planina na středním Slovensku. Se svou přítelkyní a přáteli se vydal na výlet, o kterém předem nevěděl, jak moc mu změní život. Nejen jeho cesta na Lopušnou, ale i seznámení s mladou dívkou Andreou z bufetu na nádraží, učiní jeho život velmi akčním.

Neměl kam pospíchat. S možností, že by snad došel sám až domů, se už definitivně rozloučil a přestal o ní uvažovat. Teď se musel soustředit na přípravy. Čekala ho dlouhá a studená noc. (str. 42)

Čtyři části obsahují řadu drobnějších podkapitol, z nichž některé jsou opatřeny datem a časem. Převážná míra děje se odehrává na konci devadesátých let, jež jsou známá svou drsností a mafiánskými praktikami. Zavítáme do Brna, ale povětšinu času strávíme na Slovensku a jeho přírodě. Andrea je mladá maminka samoživitelka, která při neštěstí v lese přišla o manžela, a tak vychovává malou Barborku sama. Bez větších přátel. Bez rodiny. S Markem se záhy sblíží a vidí v něm muže, který by v ní mohl opětovně rozsvítit životní světlo. Sama ale ví, že velmi brzy mu musí říct tajemství o své minulosti. V té chvíli netuší, jak záhy se staré časy přihlásí o slovo.

Marek mu to vracel a nedával na sobě znát, že ho něco bolí. Antonovým pohledem na okamžik problesklo cosi jako úcta. Byl bojovník a dokázal ocenit soupeře, který se nevzdává. Rychle však takový pocit zahnal. Toto nebyl žádný soupeř. Toto byl člověk, který mu vzdoruje. A kterého bude třeba zlomit. Ne proto, že by to bylo nezbytné. Ale protože se mu postavil na odpor. Před očima podřízených. To Anton neodpouštěl, kazilo mu to reputaci. Ale to počká. Teď je čas na trošku diplomacie. (str. 316–317)

Pokud se na román podíváme z hlediska žánrů, dostaneme romantiku s prvky erotiky a zároveň thriller s kapkou dobrodružství. Křehce se rýsující vztah ústřední dvojice je zkoušen mnohými náročnými situacemi. Místy až idylické vztahy jdou do kontrastu s drsnou přírodou, ve které jde častokrát o život. Medvědi, vlci i nepřízeň počasí nabádají k opatrnému chování, avšak ne každý se pokyny průvodců řídí. Mezilidské interakce, svádění, i pár mrtvol zabitých krutým způsobem. 

Vševědoucí vypravěč nám popisuje okolní prostředí, charakter postav i myšlenkové pochody hlavních hrdinů. Převážně jedou ve svých charakterových vzorcích, ale někdy svým jednáním dovedou i překvapit. Ať už se jedná o milostné dobrodružství či mučení, autor vše popisuje v maximálním detailu.

Jako ozvláštňující prvek, i když některý čtenář to může vnímat jako negativum, považuji velké množství textu ve slovenštině. Protože se vyprávění odehrává hlavně na Slovensku, je tedy pochopitelné, že převážná část postav mluví slovensky. Pokud tedy neholdujete čtení v tomto jazyce, před koupí zvažte četbu ukázky. Autor zdařile pracuje se všemi motivy a nepředvídatelným způsobem dá okusit z obrovského množství situací.

To nicméně trochu souvisí s tím, že na některých místech může text působit utahaně a méně dynamicky než je tomu hlavně v druhé polovině titulu. Z mého pohledu opakující se situace či okolnosti. jež nemají výrazný vliv na další směřování příběhu, mohly být s klidným svědomím vypuštěny a románu tak dodat větší tempo. Hodně odboček a málo přímočarosti. Příběh Andreiny minulosti je vykreslen tak, aby zahrál na čtenářovy city. Některé informace jsou z adiktologického hlediska nereálné, ale dovedu pochopit, že zvolená forma popisu měla podtrhnout její nelehký osud. Reakce na náročné situace je individuální záležitostí, ale po přečtení této knihy musím konstatovat, že žijící na Slovensku je řeší velmi svébytně a pro nezasvěcené iracionálně. V epilogu je maximálně objasněno, jak všechny postavy dopadly, takže po přečtení nezůstane ani nejmenší nejasnost o jejich dalším směřování.

Titul hodnotím jako dobrý a věřím, že se bude líbit všem, jejichž vkus osciluje mezi vlnou romantiky a napětí. Za sebe mohu říci, že jsem se místy nudila, jindy se naopak nemohla odtrhnout. Pokud se vám Markův příběh zalíbí, můžete navázat ve volném pokračování Vždycky zaplatíš a Cena za návrat. 

Závěrečné hodnocení: 70 %



Potkáte dívku, zamilujete se, oženíte se. Svět vypadá jako ráj. Do chvíle, než se otevřou dveře a v nich stojí přízrak z minulosti. A z ráje je peklo…

Šestadvacetiletý amatérský fotograf se při svých toulkách Muráňskou planinou, kde chce pořídit fotografie medvěda, seznámí s mladou majitelkou bufetu, která zde pracuje a žije jen se svou malou dcerkou. Její zlé tušení mu zachrání život a později mezi nimi vznikne hluboký vztah, který vyvrcholí svatbou. Mladí manželé jsou šťastní a bezstarostní, ale jen do chvíle, kdy se na scéně objeví temný přízrak z dívčiny nelehké minulosti, spojené s bratislavskou mafií. Začíná jít o život… A smrti v tomto romanticko-dobrodružném thrilleru nebude málo…

Příběh, zasazený do překrásné a divoké přírody Slovenského rudohoří, je o lásce i o smrti, o schopnosti přinášet oběti a nasazovat život za druhé i o nenávisti, která někdy sahá doslova až za hrob…

Čtenáře pak jistě potěší i krásná slovenština, která zaznívá v dialozích obyvatel této drsné planiny…


Nakladatelství: ArtPorte
Rok vydání: 2021
Žánr: romantický, thriller
Počet stran: 392
Vazba: brožovaná

Komentáře