Recenze: BORDELÍNA A ŘACHATICE ANEB LES BAMBRUČÁK V OHROŽENÍ (Sandra Dražilová Zlámalová)

Jak zlá Řachatice probudí v kouzelnici zase čarodějnici

Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení (Sandra Dražilová Zlámalová, ilustrace: Marie Koželuhová, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.


Nedávno jsme vám od autorky Sandry Dražilové Zlámalové představili první díl této pohádkové série s názvem Čarodějnice Bordelína. Autorka svá vyprávění situuje do prostor, které ve skutečnosti existují, neboť tvrdí, že na obyčejných místech se dějí neobyčejné věci. Příběhy z Bambručáku se odehrávají v Jizerských horách, odkud autorka také pochází. Stejně jako předchozí dobrodružství s Bordelínou, tak i počin Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení vychází v nakladatelství Grada pod značkou Bambook a stránky opět obohatila o veselé ilustrace Marie Koželuhová. 

Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení (Sandra Dražilová Zlámalová, ilustrace: Marie Koželuhová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Napravená Bordelína pomáhá svým přátelům, zvířátkům, jak může. Zdá se, že v lese vládne klid a pohoda. To ovšem ale skončí s příchodem Bordelíniny sestřenice Řachatice, která naší Bordelíně dělala už od dětství ze života peklo. Zpočátku z nezvané návštěvy nemá kouzelnice vůbec radost, ale postupem času v ní Řachatice začne znovu probouzet zákeřné čarodějnické pudy. Společně pak tropí neplechy a svému okolí jen škodí. Obyvatelům lesa nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že z hodné kouzelnice Bordelíny už bude navždy zlá čarodějnice. Nebo ne?

Ozval se ostrý hvizd. BUCH, BUCH, BUCH…

„Neotevřu, neotevřu a neotevřu,“ šeptala si pro sebe úplně vystrašená Bordelína. Jenže dělat jako že nic, nezabíralo.

Čarodějnice Řachatice byla neodbytná. Tloukla a bušila do dveří tak dlouho, až se ozvalo KŘUP – petlice povolila a dveře do fialové chaloupky se otevřely.

Uvnitř stála Bordelína, oči jí těkaly ze strany na stranu a přemýšlela, kam se schovat. Ale bylo už pozdě. Řachatice se už valila do chaloupky. A když valila, tak opravdu valila. Byla širší než vyšší. Na očích měla brýle s obroučkami z hadích kůží, na nose obří bradavici a z pusy jí koukal veliký zub – prostě Řachatice v celé své kráse. (str. 39)


Na konci předešlého dílu si Bordelína získala sympatie u všech zvířat a určitě i u malých čtenářů. To si bohužel nyní pořádně pokazí. Svým chováním a spolčením se s Řachaticí si zvířecí kamarády znovu znepřátelí. Jejich lumpárny jsou navíc mnohem zákeřnější než dříve. Škodí nejen zvířátkům, ale i dětem. Ani jedni to s ní ale nevzdávají a věří, že se jim hodná kamarádka znovu vrátí. 

Bordelína si zpívala, její písnička se rozléhala po jinak ztichlém lese a působila na všechny opravdu děsivě. 

„Hahahááá…

Nejmocnější jsem teď já.

Šedošedý svět,

přilepený teď.

Hahahááá…

Nejmocnější jsem teď já.“

Přilepená zvířátka se třásla hrůzou, kdykoli nad nimi proletěla. Ostatní se pro jistotu poschovávala do svých hnízd, nor a doupat. Kdo ví, co by čarodějnici mohlo ještě napadnout. (str. 72)


Naše ratolesti si u čtení znovu připomenou, že i na první pohled vtipná lumpárna může způsobit pořádné problémy a je nutné vždy nejdřív vše promyslet.
Autorka také ukazuje, že ačkoliv se chování některých může změnit, není potřeba nad nimi hned lámat hůl a druhou šanci si zaslouží. Pohádková vyprávění jsou stejně jako v prvním díle zábavná, ale také velmi poučná. 

Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení (Sandra Dražilová Zlámalová, ilustrace: Marie Koželuhová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Text opět obzvláštňují humorná zaříkávadla a četné přímé řeči. Délka kapitol je tak akorát, aby naše dítka uspala. Ilustrace jsou pestrobarevné, hravé a skvěle doplňují děj. Tentokrát v titulu chybí závěrečná písnička, ale rozhodně to ničemu nevadí. V předchozím počinu šlo spíše jen o bonus k celému příběhu než o nějaké nezbytné doplnění.

Její sestřenice ji chvilku pozorovala, ale pak to nevydržela: „Můžeš mi prozradit, co to s tím talířkem děláš?“

„Dívám se, co je nového v lese,“ odpověděla divně zastřeným hlasem Bordelína. Znělo to, jako by jí bylo do pláče.

„A co tam vidíš?“ nedala se odbýt Řachatice.

„Moji kamarádku – teda už vlastně asi není kamarádka – jak hopká a snaží se pomoct všem přilepeným zvířátkům. Přitom ani jí asi není nejlépe, ale raději pomáhá ostatním, než by myslela na sebe.“

„Víš, co z tebe mluví? GRRR… Láska, FUJ, přátelství, FUJ a soucit, FUJ! Takhle přece čarodějnice nemluví!“ rozkřikla se Řachatice. (str. 74)


Stejně jako Čarodějnice Bordelína je i Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení krásná, vtipná a naučná dětská knížka. Toto pokračování přímo navazuje na předchozí díl, proto je nezbytné, aby se knihy četly postupně. Pohádková knížka je určena pro děti od 4 let, ale líbit se bude jak těm mladším, tak i starším.

Bordelína a Řachatice aneb Les Bambručák v ohrožení (Sandra Dražilová Zlámalová, ilustrace: Marie Koželuhová, nakladatelství Grada – Bambook)
Zdroj: archiv recenzentky

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anotace:
V lese Bambručáku se všem daří výborně. Aby také ne, mít dobrou kouzelnici na své straně je výhra. Kouzelnice zvířátkům ráda pomůže, poradí, kdejakou bolístku vyléčí. To však ještě nikdo netuší, co se stane, když Bordelínu navštíví její sestřenice…

Řachatice je obávaná, zlá čarodějnice. Ráda ostatním škodí, ubližuje, škádlí je a trápí zákeřnými lumpárnami. Zvířátka bijí na poplach – les Bambručák je v ohrožení! Povede se čarodějnici Řachatici stáhnout Bordelínu zpět k záškodničení, nebo se jí střapatá kouzelnice postaví a všechny zachrání?


Nakladatelství: Grada  Bambook
Ilustrátorka: Marie Koželuhová
Rok vydání: 2022
Žánr: pohádkové čtení
Počet stran: 104
Vazba: pevná 

Komentáře