Recenze: TI PŘEDURČENÍ 2 (Nikol Wolfová)

 Obroda pohanského světa

Ti předurčení 2 (Nikol Wolfová, nakladatelství Powerprint)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Nikol Wolfové.
Chci zakoupit tento titul!


Nikol Wolfová po roce od vydání prvního dílu románu na pokračování, přichází s druhým svazkem. Jak to bude s plánovanou tetralogií dál, zatím není známo. Mladá rodačka z Havlíčkova Brodu vnáší na českou fantasy scénu lehký závan pohanského myšlení. Jaké klady a zápory obsahuje tato část?

Tentokrát v první lince sledujeme Tišu, již jsme poznali na konci první knihy. Společně se svým otcem – rychtářem opustili vesnici a povozem uhánějí neznámo kam. Na cestě vidí ležet nehybné tělo a Tiša i přes otcův nesouhlas se rozhodne muže zachránit. Postupem času zjistí, že onen neznámý není jen tak někdo. Druhá linka se zaměřuje na Jaro a cvičení jejích schopností, aby splnila svou službu tak, jak je žádoucí. Jelikož se jedná o pokračování, vyprávění kontinuálně navazuje na předchozí děj.

Vyšla jsem na zápraží a rozhlédla se po údolí. Ze vzduchu bylo cítit, že Léto je již za půlkou své služby a pomalu chystá přírodu na příchod Podzima. Zhluboka jsem se nadechla, zavřela oči a zatajila dech, abych si mohla ponechat ten krásný letní pocit z vyhřátých luk a cest a vůni dozrávajících lesních plodů, suché trávy a jehličí. Co všechno vlastně musí Léto udělat, aby předala přírodu připravenou Podzimovi? U Stvořitele! A co všechno musím udělat já, abych předala správně svou službu? Vrátila jsem se dovnitř. Mé tělo stále bojovalo s únavou a jeho třes nešlo zastavit. Mé duše, Fons a Iflot, ležely v posteli, obě unavené do morku kostí. (str. 57)

Titul je opětovně zasazen do slovanských časů, nicméně větší důraz je kladen na život jako takový, než na mystiku. Stále je ale dominantním prvkem soužití s přírodou, využití bylin a koloběh života. Oproti Ti předurčení 1 máme jen dvacet čtyři pojmenovaných kapitol. Jsou však více rozpracované, takže celkový počet stran nepatrně převyšuje předchozí díl. Hlavní pozornost je zaměřena na Tišu a Jaro, ale svou úlohu má řada drobnějších postav. Optika příběhu je dost rozptýlena díky využití několika vypravěčských postupů.

Větší propracovanost můžeme nepochybně vnímat u Tiši. Vidíme jasný příběh, který se vyvíjí a někam směřuje. Vhodná vyváženost mezi popisem přibližujícím prostředí a dialogy. Charakteristika postav, k nimž můžeme zaujmout nějaký vztah. Výrazné zlepšení ve stylistice i gradaci. Oproti tomu linka věnující se pochodním (jiný název pro roční období), podléhá stagnaci. Kromě opětovného zlepšování schopností Jara, drobných rozmíšek a hledání svého místa uvnitř „týmu“ neobsahuje nic nového. Vsunutý prvek o představení Stvořitele působil uměle.

Přestože mohu konstatovat, že ze stylistického hlediska došlo ke zlepšení, oproti předchozí knize tato obsahuje větší množství překlepů. Ať už se jedná o záměnu hlásky a změnu významu celého slova, tak v předložkách. Utahanost linky Jara je vyvážena zajímavostí a propracovaností Tiši, celkový dojem tak vyznívá průměrně.

Autorce se podařilo ve čtenáři vykřesat jiskřičku zájmu, jakým směrem se budou další díly ubírat, pokud si ale nerozmyslí, jak zajímavěji zpracovat linii ročních období, bude hodnocení stále rozpačité. Oceňuji zakomponované motivy, barvité popisy přírody i těžký život běžných lidí. Lyrická vlna se slovanskou mytologií ukazují neobvyklou tvář fantasy žánru.

Pokud jste byli z prvního dílu rozpačití, nebála bych se sáhnout po pokračování, protože je evidentní, že spisovatelka je talentovaná a svůj styl psaní zlepšuje. Netradiční námět si zaslouží vaši pozornost. Uvidíme, kdy se dočkáme dalšího vyprávění z Barevného údolí.



Svět se mění, na nikoho nečeká.

Tiša s rychtářem prchají. Nevědí kam, vědí však, že daleko od místa, které pro ně donedávna bylo domovem.

Jaro se snaží vyrovnat se ztrátou starého života a stále hledá své místo v Barevném údolí.

Zbývající tři pochodně odkrývají dávno zapomenuté osobní křivdy. Místo aby Živa svým příchodem a přerodem v nové Jaro přivála svěží vítr, příliš jim připomíná jejich životy mezi lidmi, a aniž by chtěla, stává se klínem vraženým mezi ně.


Nakladatelství: Powerprint
Předurčení: 2. část
Rok vydání: 2020
Žánr: fantasy, historie
Počet stran: 171
Vazba: brožovaná

Komentáře