Recenze: DELEGÁTKA POD ROUŠKOU NEJISTOTY(Jitka Herzánová)

 Práce delegátky v době covidu

Delegátka pod rouškou nejistoty (Jitka Herzánová, nakladatelství CPress, ilustrace Pavla Filip Navrátilová)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.


Od autorky Jitky Herzánové jsme na projektu již recenzovali její první knihu pojmenovanou Dovolená očima delegátky. Druhý počin nese název Delegátka pod rouškou nejistoty a dokonale vystihuje obsah, který nás čeká. Autorka sepisuje vlastní zkušenosti a nyní nás nechává nahlédnout nejen do své obtížné situace v době covidu.

I s touto knihou Delegátka pod rouškou nejistoty se podíváme do Řecka, kde Jitka Herzánová strávila již sedm sezón. Ústředním tématem je dopad celosvětové pandemie koronaviru na cestovní ruch. Autorka popisuje, jak se musela popasovat s omezeními a nařízeními, které jak ona, tak cestující musejí dodržovat.   

Už v předchozím díle jsme se přesvědčili, že práce delegátky není tak snová, jak si mnozí představují. Jitka je v běžné situaci v jednom kole a na koupání v moři a popíjení drinků na baru jí nezbývá moc času. Covid sice hodně změnil a zpomalil, ale povinnosti delegátkám zůstaly. Po vynucené pauze Jitka znovu přilétá do své oblíbené destinace a čeká na značně omezený počet svých klientů. Na ostrově Zakyntos navíc musí spolupracovat se spřátelenou cestovkou, kterou vede ne zrovna přátelská Fenna. Čtenáře opět pobaví vtipnými historkami s cestujícími a znovu poukáže, že ne s každým je snadné vyjít, ale že delegátka musí být profesionálka a zachovat chladnou hlavu. Díky několika nemilým okolnostem, které Jitce značně ztíží práci, se ze dne na den musí potýkat s otázkou, zda se vrátí domů, nebo zůstane v Řecku, tentokrát ale jako turistka.

„Tak tu pusinku, kukličko,“ usměje se na mě.

„Pu…pusu? Ja myslela… Kamarádce to dělali z nosu…“

„Tak my z krku, nic se neboj, taky jsem nervózní, dělám to poprvé,“ zasměje se.

Tak to tedy zrovna říkat nemusel. Ovšem hrdinně si stáhnu roušku, otevřu ústa a pro jistotu zavřu oči.

„Tak zlý to zas nebude, neboj,“ zasměje se krátce, načež mi do krku vrazí testovací tyčinku.

Strč prst skrz krk, prolétne mi hlavou heslo bulimiček a snažím se polknout, protože tyčinka prošla až do žaludečního pohraničí a zvedající se kyselost mě vede k myšlence, že cítit se takhle v letadle, strhla bych si roušku, covid necovid, a chmátla po papírovém pytlíku. Krásná myšlenka, ovšem hůře realizovatelná, napadne mě přesně v momentě, kdy onoho krásného zdravotníka, ehm, bez příkras, pošavluji. (z 11% knihy)


Opět se v průběhu čtení ocitáme mezi běžnými obyvateli ostrova a poznáváme tak jejich mentalitu. I oni se museli potýkat s lockdownem a díky knížce můžeme nahlédnou, jak se s tím popasovali. 

„Prosím tě, kde jsi koupil ten plastový štít? Chci jej také, nemůžu přece připravit klienty o svůj úsměv.“

„V lékárně, ale tam raději nechoď.“

„Proč ne?“

„Je plná nemocných lidí.“

„Neboj, vezmu si roušku.“

„Tak to potom jo, ta tě ochrání.“

Ach jo. Tak tady se ještě věří i na tohle? Hlavně klid. V březnu jsem si také nebyla jistá, co je pravda a co ne, a tihle ostrovani byli až do dnešního dne zcela izolovaní. Třeba to pochopí rychleji než Češi. (z 15% knihy)


Kniha
je napsaná v ich-formě. Autorka pokračuje se svým osobitým, vtipným a často vulgárním stylem psaní. Zhusta ve vyprávění zmiňuje svou první knihu a ukazuje nám reakce čtenářů z řad kolegů a klientů, kteří si její debut pořídili. Jelikož byl její pobyt tentokrát ovlivněn epidemií ve světe, věnuje se hodně nejen svým zážitkům, ale také tomu, jak celá situace ovlivnila její práci a život Řeků.

Ani nyní neopomenula narážky na politiku v České republice. Na rozdíl od předchozího dílu to do příběhu trefně zapadá a čtenáře tato zmínka může pobavit, ale určitě ne odradit. Celkově počin hodnotím velmi kladně a považuji ho za skvělou odpočinkovou četbu.

Delegátku pod rouškou nejistoty bych stejně jako předchozí román doporučila všem čtenářům, kteří rádi cestují s cestovními kancelářemi a práce delegátky je zaujala. Znovu se totiž přesvědčíte, že tato práce není procházka růžovým sadem a je pouze pro opravdu odolné a flexibilní povahy. 


Anotace:
Svět se poněkud zbláznil a už ani ta letní dovolená není, co bývala. Delegáti musí nyní řešit zcela nové problémy a situace. Jaká je vlastně ta hrstka klientů, které se poštěstilo vycestovat? A jak vypadá takový karanténní hotel se vším všudy? Zvu vás na řeckou dovolenou, která se odehrává v podivné době. V době, kdy „maska“ – řecký výraz pro roušku – plní i metaforickou funkci, protože ty látkové či papírové nejsou zdaleka jediné, které lidé nosí. 

Nakladatelství: CPress
Ilustrátorka: Pavla Filip Navrátilová
Rok vydání: 2021
Žánr: cestopisný román
Počet stran: 216
Formát: epub, mobi, PDF

Logo e-shopu Palmknihy


Komentáře