Recenze: REVOLUCE (František Kotleta)

Čas velkých změn a zremixovaných hitů Hany Zagorové

Underground: Revoluce (František Kotleta, nakladatelství Epocha), postapunk

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha.
Chci zakoupit tento titul!


Jakmile František Kotleta, ikona Fantastické Epochy, předal pomyslnou štafetu v pokračování série Legie kolegyni Kristýně Sněgoňové, pustil se do tvorby druhého dílu svého postapunkového románu z neonového Praha City. A tak, zatímco se nadšení z prvního Undergroundu (recenze) rozšířilo až do Polska, se čeští fanoušci mohou těšit na další vlnu akce a humoru, tentokrát s podtitulem Revoluce.

Varování: Následující text může prozradit informace z předešlého dílu. 

Detektiv Petr Vachten se po rozchodu s digitální čarodějkou Fairy Fay snaží nějak protlouci životem. Kromě bývalé milenky od něj však dala ruce pryč i jeho poslední zaměstnavatelka Mína, jež právě kandiduje do primátorských voleb a nechce být spojována s pochybnými živly (obzvlášť těmi, co ztratily její důvěru). Vachten tak volky nevolky vezme zavděk leckterým kšeftem, třebas výpravou až do hlubin pražských kanálů, jejichž obyvatelé skoro jako by už s lidmi nebyli stejným živočišným druhem.

Když temnotu stok prozáří létající (a rapující) duhový víl s plamenometem, Vachten by čekal ledasco, jen ne nabídku nové práce. Po jeho službách tentokrát touží madam Lota Dejčrová, jíž po pádu společnosti DEZATEG patří složky Bezpečnosti, a která se domnívá, že by se měl bývalý poručík vrátit zpět na své místo... Ve městě totiž řádí sériový vrah Zodiak, na Letné káže Digitální mesiáš, Kanálníci plánují cosi nekalého, v ulicích se schyluje k revoluci a za branami číhají uprchlíci trpící představou, že je Praha City rájem na Zemi.

„Bezpečnost je plná lidí, kteří umějí sebrat z ulice někoho, kdo dělá problémy. Umějí poslouchat rozkazy a případně podle nich někoho oddělat. Ale není tam žádný fízl. Fízlové došli. Jste poslední.“ (str. 49)

Vyprávění se odehrává v ich-formě minulého času, narátorem příběhu je hlavní hrdina Petr a sled událostí se odvíjí v chronologickém pořádku. Kniha sestává z mixu akčních střetů, napětí, vulgarit, sexu, sarkasmu, pop-kulturních narážek a nadčasových myšlenek. Oproti předešlému Undegroundu obsahuje barvitější metafory či citace z Umění Války, má svižnější tempo, a přestože v sobě stále nese onu tíživou dystopickou atmosféru, nezanedbatelné množství bizarností jí dodává odlehčenější tón, bohužel tím stejnou měrou ubírá na uvěřitelnosti.

Děj Revoluce navazuje na konec prvního dílu se zpožděním několika měsíců, žebrající houmlesácké Ježíše nyní vystřídaly velikonoční zaječice, které vás pro štěstí zmlátí svým masivním ocasem... Situace ve městě nevypadá dobře a rozdíly mezi jednotlivými sférami se stupňují, čehož někteří moc rádi využijí ve svůj prospěch. Autor se při té příležitosti pustil do vyobrazení manipulace médií s míněním veřejnosti, překrucování pravdy a krmení publika bezduchými telenovelami; neušetřil ani proces fanatizace davu domnělými spasiteli a osvoboditeli.

Nejbližší lidé poklekli a nastavili pro změnu své ruce pro požehnání. Milovali ho, stejně jako ještě nedávno milovali digitální čarodějky. Jenže zatímco Fay a její parta to všechno braly jen jako show a jejich vlastní kult je vyděsil, tenhle chlápek ho pěstoval. On věřil tomu, co říká, věřil, že je nový mesiáš, zkrátka se rozhodl jím být. (str. 161)

Ústřední postava pana Vachtena zůstává věrná svému já, i když někteří zlí jazykové by si rýpli, že všichni Kotletovi hrdinové jsou na jedno brdo. Petr nicméně působí jako sympaťák se silným charakterem, především díky své zaklínačské neutralitě“ aneb nezajímá se o politiku, k jeho smůle se však politika zajímá o něj. Na scénu se také vrací éterická Fairy Fay, ač zbytek skvadry digitálních čarodějek nechává v zákulisí. Dostane nesourodý pár druhou šanci? Nebo že by poručík pokukoval spíše po své kyborgské asistentce Ivaně?

Co se týče práce s detektivní zápletkou, autor se od minule polepšil a pátrání po maskovaném „magorovi“ v kápi, který do svých obětí vyrývá znamení zvěrokruhu, zastává v příběhu dominantní roli – a jakkoliv prvoplánová se může jevit, její průběh je poutavý, plný překvapivých zvratů a uspokojivě propojuje několik dějových linek.

Všude okolo byla prakticky tma desítky kilometrů daleko, ale Praha zářila.

„Chodím se tu na ni dívat každou noc. Prý je vidět až sto kilometrů odsud. To všechny ty mrakodrapy a miliony světel. Je jako obrovská svíčka pro můry. Vypadá jako nebe, jako brána do jiného, lepšího světa. Nenávidím ji, víte? Právě kvůli tomu. Lidé sem chodí z obrovské dálky, zírají na tu světelnou záři a věří, že je tam čeká lepší život jenom kvůli všem těm světlům.“ (str. 357)

 

Revoluce se mi líbila srovnatelně s Undergroundem, tzn. nebyla ani lepší ani horší, prostě – jiná. Připadá mi, že se Kotleta rozhodl použít a přetvořit již prověřené motivy, například zprznit jeden z národních svátků nebo znechutit nějakou pochutinu (opravdu nedoporučuji konzumovat při četbě kakao), ale určitě nevykrádá sám sebe a toto univerzum má ještě hodně co nabídnout, případné pokračování proto vítám. Osobně knihy autora vyhledávám zejména pro jeho fascinující a originální vize světa/vesmíru, zatímco všechny ty erekce a penisy jdou tak trochu mimo mě...

Titul hodnotím jako skvělou oddechovku, která zvedne (nejenom) náladu.



Anotace:
Svět se ponořil do temnoty, ale Praha City je šťastné město plné neonů a milionů spokojených lidí. Alespoň to tvrdí zprávy City News. Jenže i redaktoři všudypřítomného televizního kanálu vědí, že pod povrchem bublá revolta. Korporace se rozpadají a po mnoha letech se chystají volby, které přinášejí nejen slovní přestřelky, ale i krev v ulicích. V těch ulicích, po nichž prý kráčí Digitální Mesiáš, jenž přišel spasit svět poté, co čarodějky selhaly. Detektiv Petr Vachten má ale jiné starosti. Umírají vlivní lidé a do City News přicházejí informace od jejich vraha, který si říká Zodiak. A co je nejhorší – digitální mládež propadla kouzlu retrorapových verzí písní Hany Zagorové! Vítejte v postapunkovém světě Františka Kotlety, který očaroval tisíce českých čtenářů a stal se bestsellerem lockdownů v roce 2020, 2044, 2056, 2077 a v doplněné verzi i v roce 2103.

Nakladatelství: Epocha
Série: Underground 2.
Rok vydání: 2021
Žánr: sci-fi, postapunk
Počet stran: 408
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře