Recenze: NESEJDEŠ Z CESTY (Dagmar Digma Čechová)

 Někdy je lepší neznat svou budoucnost a nechat čas plynout

Obálka románu pro ženy a dívky Nesejdeš z cesty (Dagmar Digma Čechová, nakladatelství Moba)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Dagmar Digmě Čechové.


Po velmi úspěšném románu  Nemusíš!  z roku 2020 autorce Dagmar Digmě Čechové v tomto roce vyšlo další dílo, tentokrát s názvem Nesejdeš z cesty. I tento počin svěřila do rukou nakladatelství Moba. Dagmar Digma Čechová je velmi aktivní na sociálních sítích, a tak již nyní víme, že se brzy můžeme těšit na další její knihu. 

Radim na jedné běžné procházce se svou fenkou Betty nachází alkoholem zapáchající spící lidské tělo. Po chvíli zjišťuje, že jde o ženu, a navíc v ní poznává sekretářku ze své bývalé práce. Vanda ho dříve velmi přitahovala, ale nyní v ní spatřuje spíše trosku. Jelikož pro něj žena není cizí, rozhodne se nevolat policii, dotáhne ji k sobě domů a tam probere. Vanda mu začne vyprávět svůj životní příběh a odhalovat tím vše, co ji doposud trápilo. 

Ačkoli Vanda nikdy nevěřila na výklad budoucnosti, nechala se přemluvit kamarádkou a zašla s ní ke kartářce. To, co uslyšela z jejích úst, ji ovšem zarazilo a začala pociťovat nejistotu. Tu prohloubil fakt, že se její nejbližší předpověď skutečně splnila. Byla to pouhá náhoda, nebo Vandu vážně čeká vše, co jí bylo z karet vyčteno? 

Najednou přece jen začala pociťovat neklid. Ačkoli samu sebe přesvědčovala, že o nic nejde, v hlavě se jí rozblikala varovná kontrolka, že si nebezpečně zahrává s něčím, co jí nepřísluší. Nikdo by přece neměl znát svůj osud ani se o to pokoušet! Je to jako podvod na život. Chtít nahlédnout do budoucnosti je přece nepřirozené a zároveň nesprávné. (str. 43)


Kniha je psána v er-formě a autorka vypráví příběh z pohledu současnosti i minulosti.
Nahlížení do doby před setkáním s Radimem plynule navazuje na Vandino současné svěřování, a tak celý děj působí souvisle a nepřerušovaně. Dagmar Digma Čechová používá běžný, každodenní jazyk obohacený o vtip. Zkušeně si hraje se slovy a text ozvláštňuje různými přirovnáními. Děj je svižný a napínavý.
 

Vzápětí si díky Zdeňkovu pobavenému a zároveň nesouhlasnému pohledu zřejmě uvědomila, že se dotkla tématu, které by i ona sama nerada víc rozpitvávala. Její nemístná výtka stále visela ve vzduchu jako nežádoucí pšouk na důležité schůzce, a tak raději hodila zpátečku k bezpečnější oblasti peněz, pro kterou měla argumentů víc. (str. 60)


Postava Vandy se čtenáři místy bude protivit a za její chování na ni budete mít až vztek. S ohledem na její osud, který kdoví do jaké míry má, či nemá ve svých rukou, ji nakonec v mnohém pochopíte a budete s napětím otáčet stránky a čekat, kdy se nakonec vše obrátí na tu správnou cestu. Nemohu ji označit za vyloženě kladnou postavu, ale o kom v životě můžeme říct, že je čistě kladná osobnost? 

O Radimovi se v průběhu čtení tolik nedozvíme. O jeho minulosti nalezneme pouze několik málo informací, ale svým chováním a jednáním si zaslouží sympatie čtenářů. 

Dílo hodnotím jako příjemné čtení, které v sobě skrývá hlubokou myšlenku. Nám, kteří kartářky považují za šarlatánky, co si jen vymýšlí pro peníze, ukazuje, že naše přesvědčení o tom, že k ničemu takovému se neuchýlíme, je sice správné, ale možná bychom mohli připustit, že nahlédnout do osudu člověka je opravdu možné. Čtenářky, které si svou budoucnost vykládat nechávají nebo o tom třeba uvažují, by mohl Vandin příběh odradit a přesvědčit je, že ne vždy je dobré vědět, co nás v životě čeká. 

„Že jsem si neřekla snad tisíckrát, že jí to nevyjde, že to nedovolím, že si svůj osud určuju jenom já sama? Že jsem přece natolik racionálně založenej člověk, že mě nějaký takový čáry máry a kouzla nerozhoděj? Hovno! Hovno, hovno, hovno! Můžeš bejt seberacionálnější a silnej, jak chceš, ale jakmile tě jednou někdo ocejchuje, musíš s tím cejchem žít. Nic jinýho ti totiž nezbejvá! Zavrtá se ti do hlavy jako nějakej hnusnej červ. Žere to tam tvý mozkový závity a tebe to den ode dne čím dál víc ochromuje. Nejde se tomu prostě bránit. Neuděláš s tím nic, přitom na to pořád myslíš. Cokoli děláš, kamkoli jdeš, na cokoli odpovídáš, mluví a jedná místo tebe ten červ. Nejseš nic než kupa hnoje, kterou hejbe ten vypasenej odpornej zlej červ.“ (str. 96)


Tento počin bych doporučila dospělým i dospívajícím čtenářkám.
V díle kromě vulgarismů nenaleznete nic pohoršujícího. Nejedna z vás se po přečtení zamyslí, zda není lepší nevědět, co nás v životě čeká, a jen nechat čas plynout a užívat si každý den takový, jaký je.


Anotace:
Nechat si předpovědět budoucnost vypadá lákavě. Nahlédnout za hranice toho, co by mělo zůstat utajeno. Dozvědět se, co hezkého život přinese. Co když však věštba nebude příznivá? Vanda si připadá jako dostatečně pragmatická žena a kartářku navštíví bez větších očekávání. Nic z toho, co uslyší, ji přece nemůže ovlivnit. Jenže přesvědčivý a dramatický výklad jí převrátí život naruby. Obavy z prorokovaných bolestivých ztrát mění sebevědomou ženu v ochromenou loutku. Pilíře jejího světa se začínají hroutit jako domeček z karet. Dá se to zastavit a lze změnit trasu svého osudu?

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2021
Žánr: román pro ženy a dívky
Počet stran: 248
Vazba: pevná

Komentáře

  1. Na doporučení kamarádky objednané a kniha snad za 2 dny přečtená, zajímavě napsaná. K zamyšlení. Všem doporučuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat