Recenze: NEMUSÍŠ! (Dagmar Digma Čechová)

 Naučme se život opravdu žít, ne jen přežívat



Za recenzní výtisk děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul.



Autorka Dagmar Digma Čechová je nejen spisovatelka, ale také redaktorka, editorka a jazyková korektorka. Na svém kontě má několik divadelních scénářů pro děti i dospělé ochotníky. Titul Nemusíš! – její první společenský román pro dospělé – vyšel v roce 2020 v nakladatelství Moba.

S knihou Nemusíš! prožijeme téměř tři roky života dvou naprosto odlišných žen, které spojuje nespokojenost se svým životem. Katce bude brzy čtyřicet, má dvě děti a manžela, s nímž se ve vztahu nudí. Nerada dělá věci, do kterých se jí nechce, a její zaměstnání ji už nenaplňuje. Jejím snem je fotografování a práce na volné noze. Do cesty jí vstoupí přitažlivý Richard, díky kterému udělá první kroky k velké životní změně.

Marie je jednadvacetiletá výborná studentka ekonomie, která cílevědomě kráčí za splněným snem. Ten ale bohužel není její. Snaží se zavděčit rodičům i přes to, že v budoucnu chce dělat něco jiného. Ač z počátku působí jako sebestředná mrcha, v průběhu příběhu si získá čtenářovy sympatie. Zažívá běžné i netradiční situace, jaké mohou mladou dívku potkat. I jí vstoupí do cesty láska, díky které mění svůj dosavadní život. Postupně ale zjišťuje, že ne každá změna je dobrá.

Jejich osudy se nakonec kříží. Ačkoliv je každá z jiného těsta a je mezi nimi velký věkový rozdíl, uvědomí si, že je tíží stejné problémy. Navzájem si pomohou k zjištění, že to vše, co je trápí, tak být nemusí!

Příběhy obou žen jsou plné romantiky, přátelství i zklamání. Autorka velmi čtivým způsobem popsala běžné dny mnoha z nás, ale i situace, které bychom zažít nechtěli. Při čtení se čtenář pobaví, ale také zamyslí. Dagmar Digma Čechová s naprostou lehkostí a s nadhledem povzbuzuje k přemýšlení o tom, že ne vždy musíme dělat to, po čem zrovna netoužíme.
 
Kniha je psána v ich-formě. Kapitoly z pohledu Katky se pravidelně střídají s těmi, které jsou věnovány Marii. Takovéto prolínání dějových linek mám já osobně ráda. Vzbuzuje ve mně napětí a zároveň udržuje mou pozornost při četbě. Jednotlivé úseky jsou krátké, což ocení zejména čtenáři, kteří si krátí čtením cesty v hromadných prostředcích či čekání u doktora. Děj je díky tomu svižný a i přes velký počet stránek zvládnete celou knížku přečíst doslova jedním dechem během několika dnů. 

Příběh upoutá jak dospělé ženy, tak i ty mladší. Intimní scény, které jsou v díle popisovány, nejsou nikterak pohoršující a naopak poslání, které z vyprávění vyplývá, jim může pomoci při jejich životní cestě. Já si vzala k srdci zejména to, že člověk nemusí být dokonalý, může být slabý a potřebovat oporu od toho druhého. Dílo řadím mezi tituly, po kterých sáhnu, když si chci odpočinout, zasmát se, ale zároveň jsou pro mě velmi inspirativní. 

Ač jsem četla e-knihu, velice mě zaujalo grafické zpracování obálky. Jednotlivé lístky přímo evokují k pokusu o odtržení a obsahově vystihují přesně to, co nás čeká po otevření. 

Život si zařiď podle svého a z toho, co k tobě přichází, si vezmi maximum. (z 4 % knihy)


Můžeš znovu naleštit konferenční stolek, aby si na něj manželovi kamarádi mohli odložit pivo a nohy. Můžeš vychovávat děti v podstatě sama a ignorovat svou vnitřní lvici, která touží po řádném soustu vášně.
Smířit se s tím, že nic nového už nepřijde, a snažit se to nějak doklepat.
Stejně tak můžeš studovat školu jenom proto, že si to přejí rodiče, i když tvůj vlastní sen mizí v dáli. Snažit se přežít ve světě, kde si na tebe dělají majetnické nároky nejen ti s „diagnózou chlap“, ale překvapivě i někteří ostatní.
Katka a Marie, dvě na první pohled naprosto rozdílné ženy, o tom vědí své. A dost možná obě nakonec dojdou ke stejnému názoru. Nemusíš!

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2020
Žánr: román pro ženy
Počet stran: 400
Formát: epub, mobi, PDF





Komentáře