Recenze: DOVOLENÁ OČIMA DELEGÁTKY (Jitka Herzánová)

Pro mnohé práce snů, která ovšem není vždy snová  

Dovolená očima delegátky (Jitka Herzánová, nakladatelství CPress, ilustrace Pavla Filip Navrátilová)

Za recenzní výtisk děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul!



O autorce Jitce Herzánové se na internetu bohužel nic nedozvíte, ale věřím, že i ona bude mít brzy zveřejněný svůj životopis. Jako spisovatelka si to rozhodně zaslouží. Z díla jednoznačně vyplývá, že autorka sepsala své vlastní zkušenosti a hlavní hrdinkou příběhu je ona sama. 

Kniha Dovolená očima delegátky má trefný podtitulek Pod maskou ráje. Spousta lidí si představuje práci delegátky jako jednu velkou dovolenou u moře, kdy člověk musí jen občas zaskočit na hotel a popovídat cestujícím o destinaci, kterou právě navštívili, a ve zbytku dne si užívá na pláži či se jen tak poflakuje v cizí zemi. Pokud tuto představu sdílíte, po přečtení tohoto titulu zjistíte, že tato práce snů není zas až tak moc snová a že na koupání v moři delegátům čas skoro nezbývá.

Jitka pracuje jako delegátka již šest let a nyní je její destinací řecký ostrov. Žije zde u osmdesátileté paní a její pes Asproulis je Jitčiným věrným přítelem. Svou práci miluje. Musí, protože jinak by bylo těžké pochopit, proč ještě nezměnila své povolání. Je až k neuvěření, že někteří cestující opravdu jsou takoví, jak autorka líčí. Pokud často cestujete s cestovní kanceláří a zúčastňujete se úvodních schůzek s delegátem, jezdíte na fakultativní výlety a trochu své okolí pozorujete, určitě se pousmějete nad tím, že něco podobného jste už zažili i vy sami.

Při čtení prožijeme v Řecku pouze tři dny. Během nich má Jitka tolik povinností a zažije tolik veselých, ale i hrůzných věcí, že její líčení těchto dnů obsáhne celou knihu. Seznámíme se s náplní práce delegáta, poznáme různé typy cestujících, zasmějeme se komickým situacím, které Jitku potkávají, a trochu i nahlédneme do života Řeků.

Kniha je psána ich-formou a autorka čtenáře svým osobitým, velmi lehkým stylem psaní zaujme. Je to přesně ten typ knížky, kterou otevřete, když se chcete pobavit a zrelaxovat, a zavřete ji, pokud vám čtení nepřeruší nějaká povinnost, až s poslední stránkou.

Autorka se nezdráhá používat vulgarismy, a dokonce v knize najdeme několik ne zrovna lichotivých narážek na dva naše významné politiky. Tímto by některé čtenáře, kteří nesdílí její politické smýšlení, mohla odradit. Ač na politiku naráží velmi odlehčeně a chce spíše pobavit, myslím, že tyto pasáže jsou zde zbytečné.

Své čtenáře si titul najde jak mezi dospělými, tak i mezi mladistvými. Pokud rádi cestujete a využíváte ke svým zahraničním dovoleným cestovní kanceláře, je tato kniha ideální čtení pro vaše volné chvíle, kdy si chcete odpočinout, nemyslet na nic náročného a jen se pobavit s knížkou v ruce.

Na konci díla je přiložený slovníček řeckých frází a slov, na které narazíte v průběhu čtení. Považuji to za velmi přínosné, pokud ovšem nečtete knihu v elektronické podobě jako já. To se pak při čtení velmi těžko listuje ke slovníčku, abyste zjistili, co daná řecká věta znamená. 


Byli jste někdy na dovolené s cestovní kanceláří? Staral se tam o vás delegát? Jaký byl? Ochotný, milý, drzý, k ničemu? Záviděli jste mu, že se může celé léto válet po pláži, a ještě je za to placený? A napadlo Vás někdy, jak celou sezonu letních dovolených vnímá on?

Zvu Vás na exkurzi do tří horkých řeckých dní z pohledu delegátky. Knížka k zasmání i k zamyšlení vám zajisté zpříjemní čas nejen na dovolené. Věřím, že většina z vás po jejím přečtení již nikdy nepocítí potřebu zvyšovat hlas na jakéhokoli pracovníka z oblasti služeb.

Jako bonus se během četby seznámíte s přibližně padesáti nejčastěji používanými řeckými frázemi.

Nakladatelství: Cpress
Ilustrace: Pavla Filip Navrátilová
Rok vydání: 2020
Žánr: cestopisy a místopisy
Počet stran: 200
Formát: epub, mobi, PDF

Logo e-shopu Palmknihy

Komentáře

  1. Pobavila jsem se, na můj vkus zbytečně moc vulgarizmu,ani se mi nechce věřit,že klienti takto s delegátem komunikují,ale třeba se pletu,Jitko prosím pokud máte chuť a čas ozvěte se mi ,dekuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat