Recenze: TROCHU MOC (Lydia Strong)


Závěrečný díl povedené romantické trilogie, jdoucí až na dřeň!



Za recenzní výtisk děkuji autorce Lydii Strong
Chci zakoupit tento titul!



Česká spisovatelka píšící pod pseudonymem Lydia Strong už je na české literární scéně poměrně známá v rámci žánru LGBT. Její kontroverzní a provokativní debut  Na krev (recenze) vyšel v roce 2016 u nakladatelství Pallas Victoria. Následovala rozkošnost s názvem  Bunny (recenze), přičemž si na své přijdou romantické dušičky. Nyní se autorka pustila do rozšíření své dilogie, jejíž první díl  Trochu víc (recenze) má neotřelý námět a upřímné uchopení tématu. Následovalo volné pokračování Trochu dál (recenze), na které prakticky navazuje tato novela, jež odkrývá taje a podává vám ještě lepší náhled na hrdiny.

Autorka je známá svými romány, které jdou až na dřeň a ukazují realitu upřímně a surově. Neobává se poprat se závažnými tématy, kontroverze jí nedělá problém. Její příběhy mají náboj a šmrnc a odkrývají vám nejpodstatnější životní etapy lidí, kteří by klidně mohli žít mezi námi. 

Lydia Strong se zaměřuje na homosexualitu, přičemž i v této novele vám volným a nespisovným stylem psaní, hodícím se k ústřední postavě, odkrývá život Mikea. Emoce jsou na místě, a tak si užijete mnoho surových scén, vypovídajících o Mikeově bezmoci a zoufalství, ale také se vám dostane emotivních zážitků, ve kterých se jedná o lásku a porozumění. Jak znáte Lydii Strong, tak ani tentokrát se nevyhýbá vhodně zobrazeným milostným epizodám. 

Mike rozhodně není hrdina, kterému byste běžně drželi pěsti. Je to sobec, který se nedokáže vžít do pocitů druhých a především se zajímá o své vlastní pohodlí. Jenže proč? Charakter postavy koresponduje s jeho temnější minulostí a zdůvodňuje, proč v díle Trochu víc byl stále hladový.

Mikeova minulost a on samotný činí podstatnou část knihy, přičemž rozkrývá hádanku a dostává se vám otázek na odpovědi, které autorka v předchozích dílech Trochu víc a Trochu dál nadhodila. Samozřejmě se román zabývá také milostnou zápletkou. Podaří se tentokrát Mikeovi Tristana získat? A jak moc se bude muset změnit, aby dostál svých slov? 

Dějová linie se samozřejmě neobejde ani bez Mikeových přátel, především Evana a Dana, takže máte možnost nahlédnout na jejich vztah. Také Alex a lehce Dave dělají Mikeovi občas společnost. Co se týče charakterů, tak jsou stále povedené. Mají správný vývoj, ačkoliv autorka by klidně mohla jít ještě do hloubky, natolik vypadá, že má své hrdiny promyšlené. Největší změna se v tomto románu odehraje s Mikeem, ale uvěřitelná a pozvolná, jak to má být. 

Jediným problémem je čtivost. Zpočátku kniha postrádá spád a dynamiku, teprve až v polovině knihy, kdy se dějová linie rozjede o něco víc, se čtenář do příběhu vžije snadněji. 

Zajímá vás, jak příběh Tristana dopadne? Bude mít svůj vlastní happyend? Jestli vás dilogie chytla už od prvního dílu, pak určitě na tuhle partu přátel nesmíte zanevřít a rozhodně si přečtěte pokračování, které mnohé odhaluje a dokresluje celistvý náhled na vše. 

Já jsem byla trochu nejistá, co se týče čtivosti. Ačkoliv se autorce podařilo zobrazit Mikea velmi autenticky, tak jsem postrádala spád. Byla jsem potěšená odkrytím jeho života a oceňuji, že Lydia Strong šla opět až na dřeň. Jsem nadšená, že je trilogie celá, a rozhodně jsem ji nečetla naposledy. Patří mezi mé oblíbené LGBT série. 


Mike je věčně naštvaný samotář, který si k sobě nikoho nepouští. Jen jeden člověk se k němu dokázal dostat, než ho Mike odehnal. Nyní ale přemýšlí, jestli neudělal chybu. Dokáže napravit všechny svoje průšvihy a začít ostatním věřit?

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2020
Žánr: LGBT
Ze série: Trochu víc 3. 
Počet stran: 194
Formát: Epub



Komentáře