Recenze: ZDRAVOU STRAVOU PROTI ÚNAVĚ (Zuzana Švédová)

Jídlo jako životabudič, vaření jako vášeň


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.

Chci si koupit tuto knihu.

Nutriční terapeutka Zuzana Švédová se na základě svých osobních zkušeností a odborných znalostí rozhodla napsat knihu, jež má být inspirací a čtivým návodem pro všechny, kteří chtějí změnit své stravovací návyky k lepšímu, ozdravit svůj jídelníček a možná také najít ztracenou životní energii. Publikaci  Zdravou stravou proti únavě vydalo v roce 2020 nakladatelství Grada


Výstižný, dobře zvolený, trochu sugestivní – takový je název populárně naučné knihy o výživě od Zuzany Švédové. Únava, výkyvy nálad a zdravotní problémy jsou každodenní součástí našeho života a my už si možná ani neuvědomujeme, že by to šlo jinak. Pak ale přijde moment, kdy nám naše tělo vyšle signál, že takto tedy NE! Tak tomu bylo právě v případě autorky knihy Zdravou stravou proti únavě. Nemoc ji přiměla k zásadní změně ve stravování, což se odrazilo jak na fyzické, tak psychické úrovni. Samozřejmě pozitivně. Po osmi letech svého „nového“ života se Zuzana Švédová rozhodla podělit se svými zkušenostmi a nabytými vědomosti se čtenářskou veřejností.

Publikace je rozdělena na dvě hlavní části – záživně a srozumitelně napsaný teoretický výklad a soubor zdravých receptů. Jak se liší obvyklá strava dneška od jídelníčku našich předků? Které zapomenuté plodiny a superpotraviny stojí za to znovuobjevit a přidat je na talíř? Jak se nastartovat tím správným směrem? Autorka na tyto otázky odpovídá erudovaně a zároveň čtivě. Textu se nedají odepřít literární kvality.

V knize se nám dostává informací o výživových hodnotách konkrétních potravin, o jejich glykemickém indexu, obsahu vitamínů, minerálů. Zjišťujeme, jaký přínos pro nás bude mít například konzumace pohanky, ovesných vloček nebo ječných krup, co to je quioa či amarant a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku. Prostor v knize dostanou i brambory, batáty a luštěniny a některé bylinky. Samostatnou kapitolu spisovatelka věnuje chlebu a pečivu obecně, neopomene ani problematiku celiakie a bezlepkové stravy.

Protože se Zuzana Švédová věnuje zejména potravinám bohatým na sacharidy, myšleno těmi „zdravými sacharidy“, knihu ocení mimo jiné vegetariáni, kteří o své stravě přemýšlejí v širších souvislostech. Potravinám živočišného původu je věnováno pouze málo prostoru, a to jak v teoretické části, tak v receptech. Zato se dozvíte, jak přirozenou cestou (bez potravinových doplňků) doplnit železo, čím nahradit rafinovaný cukr, naučíte se připravovat cizrnový hummus, hlívový guláš a dětem upečete zdravé jablečné sušenky a inspirujete se recepty na zdravé vánoční cukroví.

Titul Zdravou stravou proti únavě by neměl uniknout nikomu, kdo se zajímá o zdravou stravu, rád experimentuje v kuchyni a při přípravě jídla upřednostňuje rostlinné produkty. Naopak na své si nepřijdou vášniví masožravci, jak výklad, tak recepty se totiž věnují bezmasé stravě, ač tento fakt v anotaci knihy přímo zmíněn není.

Opomenout nesmím grafické zpracování, protože i po této stránce se publikace opravdu povedla. Text je přehledně členěn a díky tomu se v něm dobře orientuje, zdařilé doprovodné fotografie hrají barevností, lákají nás k vaření a ochutnání. Vydejme se tedy společně se Zuzanou Švédovou na cestu zdravého sebekoučinku a zatočme konečně s každodenní únavou způsobenou nevhodným stravováním.


Anotace:
Jste unavení, vyprahlí, žízníte po skutečném životě? Vstanete z postele jen s vidinou šálku kávy? Konzumujete desítky léků, které si s sebou nesou nepříjemné vedlejší účinky? Jste obézní, těžkopádní, nemocní a vyčerpaní? Přemýšlíte, jak se vymanit z bludného kruhu únavy?
Na vině může být nevhodně seskládaná strava, kvůli níž energie během dne stagnuje. Navraťte se ke kořenům výživy, které vám pomohou:
pochopit principy pevného zdraví a nalézt ztracenou rovnováhu;
naučit se rychle orientovat mezi správnými potravinami jakožto zdroji energie a síly;
pochopit glykemický index, který stabilizuje hladinu cukru;
vyladit mysl – jemný nástroj našeho štěstí;
radovat se z pohybu.
V druhé části knihy se navíc naučíte chystat desítky zázračně chutných receptů, na jejichž vaření se budete zaručeně těšit a které vám dodají potřebnou energii ke spokojenému životu.
A jak to vše zvládnete? Zcela jednoduše. Sama autorka této knihy před léty bojovala s nekončící únavou. Pak se však vydala na současnou cestu a díky ní pochopila potřebné základy vedoucí ke zdraví a neutuchající energii. Najděte s její pomocí novou životní energii! 

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: populárně naučná literatura
Počet stran: 200
Vazba: pevná

Komentáře

Okomentovat