Jídlo jako životabudič, vaření jako vášeň
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.
Chci si koupit tuto knihu.
Nutriční terapeutka Zuzana Švédová se na základě svých osobních zkušeností a odborných znalostí rozhodla napsat knihu, jež má být inspirací a čtivým návodem pro všechny, kteří chtějí změnit své stravovací návyky k lepšímu, ozdravit svůj jídelníček a možná také najít ztracenou životní energii. Publikaci Zdravou stravou proti únavě vydalo v roce 2020 nakladatelství Grada.
Výstižný, dobře zvolený, trochu sugestivní – takový je název populárně naučné knihy o výživě od Zuzany Švédové. Únava, výkyvy nálad a zdravotní problémy jsou každodenní součástí našeho života a my už si možná ani neuvědomujeme, že by to šlo jinak. Pak ale přijde moment, kdy nám naše tělo vyšle signál, že takto tedy NE! Tak tomu bylo právě v případě autorky knihy Zdravou stravou proti únavě. Nemoc ji přiměla k zásadní změně ve stravování, což se odrazilo jak na fyzické, tak psychické úrovni. Samozřejmě pozitivně. Po osmi letech svého „nového“ života se Zuzana Švédová rozhodla podělit se svými zkušenostmi a nabytými vědomosti se čtenářskou veřejností.
Publikace je rozdělena na dvě hlavní části – záživně a srozumitelně napsaný teoretický výklad a soubor zdravých receptů. Jak se liší obvyklá strava dneška od jídelníčku našich předků? Které zapomenuté plodiny a superpotraviny stojí za to znovuobjevit a přidat je na talíř? Jak se nastartovat tím správným směrem? Autorka na tyto otázky odpovídá erudovaně a zároveň čtivě. Textu se nedají odepřít literární kvality.
V knize se nám dostává informací o výživových hodnotách konkrétních potravin, o jejich glykemickém indexu, obsahu vitamínů, minerálů. Zjišťujeme, jaký přínos pro nás bude mít například konzumace pohanky, ovesných vloček nebo ječných krup, co to je quioa či amarant a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku. Prostor v knize dostanou i brambory, batáty a luštěniny a některé bylinky. Samostatnou kapitolu spisovatelka věnuje chlebu a pečivu obecně, neopomene ani problematiku celiakie a bezlepkové stravy.
Protože se Zuzana Švédová věnuje zejména potravinám bohatým na sacharidy, myšleno těmi „zdravými sacharidy“, knihu ocení mimo jiné vegetariáni, kteří o své stravě přemýšlejí v širších souvislostech. Potravinám živočišného původu je věnováno pouze málo prostoru, a to jak v teoretické části, tak v receptech. Zato se dozvíte, jak přirozenou cestou (bez potravinových doplňků) doplnit železo, čím nahradit rafinovaný cukr, naučíte se připravovat cizrnový hummus, hlívový guláš a dětem upečete zdravé jablečné sušenky a inspirujete se recepty na zdravé vánoční cukroví.
Titul Zdravou stravou proti únavě by neměl uniknout nikomu, kdo se zajímá o zdravou stravu, rád experimentuje v kuchyni a při přípravě jídla upřednostňuje rostlinné produkty. Naopak na své si nepřijdou vášniví masožravci, jak výklad, tak recepty se totiž věnují bezmasé stravě, ač tento fakt v anotaci knihy přímo zmíněn není.
Opomenout nesmím grafické zpracování, protože i po této stránce se publikace opravdu povedla. Text je přehledně členěn a díky tomu se v něm dobře orientuje, zdařilé doprovodné fotografie hrají barevností, lákají nás k vaření a ochutnání. Vydejme se tedy společně se Zuzanou Švédovou na cestu zdravého sebekoučinku a zatočme konečně s každodenní únavou způsobenou nevhodným stravováním.
Publikace je rozdělena na dvě hlavní části – záživně a srozumitelně napsaný teoretický výklad a soubor zdravých receptů. Jak se liší obvyklá strava dneška od jídelníčku našich předků? Které zapomenuté plodiny a superpotraviny stojí za to znovuobjevit a přidat je na talíř? Jak se nastartovat tím správným směrem? Autorka na tyto otázky odpovídá erudovaně a zároveň čtivě. Textu se nedají odepřít literární kvality.
V knize se nám dostává informací o výživových hodnotách konkrétních potravin, o jejich glykemickém indexu, obsahu vitamínů, minerálů. Zjišťujeme, jaký přínos pro nás bude mít například konzumace pohanky, ovesných vloček nebo ječných krup, co to je quioa či amarant a jakým způsobem je zařadit do jídelníčku. Prostor v knize dostanou i brambory, batáty a luštěniny a některé bylinky. Samostatnou kapitolu spisovatelka věnuje chlebu a pečivu obecně, neopomene ani problematiku celiakie a bezlepkové stravy.
Protože se Zuzana Švédová věnuje zejména potravinám bohatým na sacharidy, myšleno těmi „zdravými sacharidy“, knihu ocení mimo jiné vegetariáni, kteří o své stravě přemýšlejí v širších souvislostech. Potravinám živočišného původu je věnováno pouze málo prostoru, a to jak v teoretické části, tak v receptech. Zato se dozvíte, jak přirozenou cestou (bez potravinových doplňků) doplnit železo, čím nahradit rafinovaný cukr, naučíte se připravovat cizrnový hummus, hlívový guláš a dětem upečete zdravé jablečné sušenky a inspirujete se recepty na zdravé vánoční cukroví.
Titul Zdravou stravou proti únavě by neměl uniknout nikomu, kdo se zajímá o zdravou stravu, rád experimentuje v kuchyni a při přípravě jídla upřednostňuje rostlinné produkty. Naopak na své si nepřijdou vášniví masožravci, jak výklad, tak recepty se totiž věnují bezmasé stravě, ač tento fakt v anotaci knihy přímo zmíněn není.
Opomenout nesmím grafické zpracování, protože i po této stránce se publikace opravdu povedla. Text je přehledně členěn a díky tomu se v něm dobře orientuje, zdařilé doprovodné fotografie hrají barevností, lákají nás k vaření a ochutnání. Vydejme se tedy společně se Zuzanou Švédovou na cestu zdravého sebekoučinku a zatočme konečně s každodenní únavou způsobenou nevhodným stravováním.
Anotace:
Jste unavení, vyprahlí, žízníte po skutečném životě? Vstanete z postele jen s vidinou šálku kávy? Konzumujete desítky léků, které si s sebou nesou nepříjemné vedlejší účinky? Jste obézní, těžkopádní, nemocní a vyčerpaní? Přemýšlíte, jak se vymanit z bludného kruhu únavy?
Na vině může být nevhodně seskládaná strava, kvůli níž energie během dne stagnuje. Navraťte se ke kořenům výživy, které vám pomohou:
pochopit principy pevného zdraví a nalézt ztracenou rovnováhu;
naučit se rychle orientovat mezi správnými potravinami jakožto zdroji energie a síly;
pochopit glykemický index, který stabilizuje hladinu cukru;
vyladit mysl – jemný nástroj našeho štěstí;
radovat se z pohybu.
V druhé části knihy se navíc naučíte chystat desítky zázračně chutných receptů, na jejichž vaření se budete zaručeně těšit a které vám dodají potřebnou energii ke spokojenému životu.
pochopit principy pevného zdraví a nalézt ztracenou rovnováhu;
naučit se rychle orientovat mezi správnými potravinami jakožto zdroji energie a síly;
pochopit glykemický index, který stabilizuje hladinu cukru;
vyladit mysl – jemný nástroj našeho štěstí;
radovat se z pohybu.
V druhé části knihy se navíc naučíte chystat desítky zázračně chutných receptů, na jejichž vaření se budete zaručeně těšit a které vám dodají potřebnou energii ke spokojenému životu.
A jak to vše zvládnete? Zcela jednoduše. Sama autorka této knihy před léty bojovala s nekončící únavou. Pak se však vydala na současnou cestu a díky ní pochopila potřebné základy vedoucí ke zdraví a neutuchající energii. Najděte s její pomocí novou životní energii!
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2020
Žánr: populárně naučná literatura
Počet stran: 200
Vazba: pevná
Děkuji za hezkou recenzi :)
OdpovědětVymazat