Recenze: NEŽ SE PĚŠEC STANE KRÁLEM II: ŠACH MAT (Vojtěch Žák)

Kaspián boj nevzdává!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Backstage Books
Chci zakoupit tento titul


První díl dilogie Než se pěšec stane králem (recenze) jsem vám již představila. Co si pro vás začínající autor Vojtěch Žák připravil ve druhém? Mnoho se toho mění, nejen čtenářův náhled na celý příběh, ale i směr, kterým se vydává Kaspián...

Varování: Recenze může obsahovat spoilery, týkající se předchozího dílu. 


Stejně jako předchozí titul, i tento obsahuje velmi příznačné, lehce kontroverzní a temnější ilustrace ilustrátorky Jessie Loarn. Tyto černobílé obrazy jsou svým způsobem stejně unikátní jako samotný příběh a naprosto perfektně se doplňují. 

Vítejte ve Vinegii, největším městě na světě, podruhé! V úvodu s názvem Jakou figurou je Kaspián Vojtěch Žák stručně shrne celý děj prvního románu a seznámí vás s těmi nejpodstatnějšími fakty, která byste si měli připomenout. 

Kaspián se tedy probouzí ze svého „stoletého“ spánku. Jak jste měli možnost přečíst si v závěrečném doslovu, tak se probudil v lidském světě. Krkavec už na něj čeká. Kaspián se znovu setkává se svými přáteli i nepřáteli a netuší, před kým vším se má mít na pozoru. Nejen Kaspián, ale i čtenář se přichomýtne do nebezpečné šachové partie, která rozhodně nekončí. Ba naopak, právě se rozehrává to nejtemnější a nejnebezpečnější dějství! 


Autor tentokrát dává větší důraz na fantazii a nechává Kaspiána prožívat určité prvky navíc, hovořit s fantastickými bytostmi a používat magii, jež je mu tak blízká. Reálný svět se surovou až chladnou atmosférou se tak stahuje do pozadí, což je na jednu stranu škoda, protože působil mnohem propracovanějším dojmem než o něco chaotičtější fantasy, jež má sice nápaditost, ale postrádá pevné hranice. 

Nejeden čtenář může mít pocit, že se autor odklání od ústřední myšlenky a vláčí vás narychlo vykopanými tunely, které jsou sice zábavné a lákavé, ale více a více zaplétají děj. Spletitost určitě není na škodu, ale v tomto případě se v tom trochu ztrácí i Vojtěch Žák. Jako debuntant nemá koncept příběhu promyšlený natolik, aby měl možnost tolik riskovat. Náročnější čtenář pozoruje, že kvalita a nápaditost spolu s originalitou, kterou autor vložil do prvního dílu, se mění a ne vždy k lepšímu.


Autor se v tomto románu více odvázal a povolil otěže své temnější fantazie, takže se dočkáte o něco brutálnějších scén. Hrubost jako taková je přítomna neustále, ale některé scény už jsou opravdu příjemným překvapením pro otrlejší čtenáře, kteří touží po krvi a násilí. Jelikož svět, ve kterém Kaspián žije, k obludnostem aspiruje, nemáte pocit, že by snad výraznější násilí bylo nějak rušivé nebo nevhodné. Citlivější čtenáři ovšem nebudou potěšeni. 

V prvním dílu se Kaspián zamiloval, v tomto dílu se autor jeho milostným životem zabývá o něco více, a tak vás čeká také trocha té romantiky a emocí, která ničemu neškodí, a věřím, že ani nikoho neodradí. Návrat k původní myšlence a ústřední otázce: Co je to láska? je víc než osvěžující. Je potěšující, že autor se k ní přece jen vrací více než v pouhých zmínkách a stejně jako vrah se vrací na místo činu. 

Tento román se s ohledem na obsah předchozí knihy liší. Zatímco v prvním díle se autor zabýval čistě příběhem, v tomto titulu je 12 na sebe navazujících kapitol, ale později se přidávají ještě části, které ke konceptu náleží, ale nepřímo. Styl psaní se nijak neliší. Je vidno, že dilogie je celistvé dílo, jehož díly psal autor zřejmě v bližší době za sebou. Ovšem bylo nutné vydávat pokračování, když nescházelo mnoho stránek? Jako čtenářka fantasy jsem zvyklá, že se děj rozkládá klidně i na pěti stech stránkách, a tudíž bych v tom neviděla problém. Takhle se k vám dostanou bonusy v podobě osudů vedlejších postav, které ale nemusí ocenit každý.


Týkají se postav, které byly pro děj podstatné, tedy Ufiela, jehož životní úděl se dozvíte. Ale také Lorda Orneta, který vám vypoví svůj příběh. Nesmíme zapomenout ani na novou postavu Kudla, která hraje svou roli v novém dílu.

Všechny doplňující dobrodružství a osudy se odehrávají v er-formě. Příběh se více stáčí k náboženským prvkům, které hráli svou roli i v pokračování Kaspiánova příběhu, jak poznáváte v prologu dané části, která vám odkrývá to, co předchozí text z úhlu pohledu studenta Kaspiána nemohl.

Náhledy do života nejsou špatné. Pro fanoušky dilogie se jedná o kýžená poselství a rozhodně si je přečtou s nadšením, ovšem... Vše je psáno podobným stylem, a tak jak jste vnímali osobitost Kaspiánova příběhu, si teď říkáte, že vlastně autor se nijak nesnažil části od sebe odlišit a vložit jim něco, co by z nich udělalo osobité texty. Vše je na sebe podobné a tím ztrácí kouzlo nejen Kaspiánův osud, ale i vedlejší, méně propracované příběhy, jež jsou v této knize jako bonusy. Ve stínu hlavního příběhu jsou tyto vedlejší prostší, ačkoliv mají myšlenku a určitou hodnotu. 

Nostalgického závěru, kdy vás mnohé překvapí, něco přijde později a něco je tak neskutečné, že vás buď oslní, nebo uvede v nejistotu, se tedy dočkáte velmi brzy. Zbývá pouhých 173 stran, než nastává část životních osudů vedlejších postav. Na jednu stranu je lákavé, že autor prostor vyplnil něčím takto originálním, protože se od svých hrdinů nechtěl odpoutat, na druhou stranu však náročnější čtenář pozoruje, že autorův styl je neměnný a je nutné na něm více zapracovat. 

Zaujal vás první díl? Přečetli jste ho jedním dechem? Pak si určitě musíte přečíst i pokračování, které je obohacené o zajímavé bonusy. 

Já jsem byla hodně překvapená. Ač má dilogie své zápory, i přesto má dle mého Vojtěch Žák um a budu se těšit, až přijde s něčím novým. Jeho šachová partie byla působivá. 


Anotace: 
Kaspián se vrátil z podsvětí zpátky na zemi. Ale jaké jsou jeho šance na přežití?

Vévoda Strob zavraždil guvernéra a teď vládne jako diktátor. Moc mu zajišťuje smečka žoldnéřů, která zabije každého, kdo se jí znelíbí. Strobův jediný nepřítel, lord Ornet, je v žaláři. Psychopatický šermíř Salazar zmizel.

Kaspián nemá nikoho než bandu kriminálníků, která se odmítla podvolit novému řádu. On sám je hledaným mužem. Má vůbec naději, že zachrání svůj domov, svoji zemi a své přátele?

Nakladatelství: Backstage Books
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy
Počet stran: 340
Vazba: brožovaná






Komentáře