Hledáme recenzentky a recenzenty!




Projekt neupadá, ani nestagnuje. Jedeme na plný plyn a stále nám přichází nové a nové oslovení o  nové či stávající spolupráce, ať už od autorů, či nakladatelství. Měníme se, vylepšujeme a rosteme. Naše redakce je téměř kompletní, už čekáme jen na tebe! Chceš s námi podporovat českou literární scénu? Představovat lidem nové i starší české tituly? Toužíš objevovat a prožívat literární dobrodružství, kterému my z projektu Podpora českých autorů podléháme každý den? Přidej se k nám!

Hledáme: Recenzenty/Recenzentky



Být recenzentkou nebo recenzentem projektu není tak jednoduché, jak si představujete. Spolupráce se liší. Jsou tu jasně stanovené termíny, které se musí dodržovat. Snažíme se dbát na kvalitu textu, které prochází editorskými i korektorskými úpravami, než jsou schváleny k vydání. Na projektu vychází pouze objektivní recenze s nádechem subjektivity. Subjektivní hodnocení nepřijímáme, ale z vlastní zkušenosti víme, že pro schopného recenzenta není problém začít psát objektivně.

Proto hledáme ty, kteří jsou se svými texty spokojení a mají pocit, že píší recenze na úrovni. Máte obdobné hodnocení jako ty, které vycházejí na projektu? Nebo dokonce lepší? Pak jste těmi správnými, které pro podporu českých knih potřebujeme! V případě, že máte dotazy, můžete nám psát do zpráv na FB Podpora českých autorů nebo na e-mail: SvetMeziRadky@seznam.cz.



  • Není potřeba mít blog, klidně můžete psát pro ČBDB, apod.
  • Potřebujeme schopné pisálky, kteří ovládají český pravopis a psaní je baví. 
  • Pokročilé znalosti psaní recenzí (vyžadujeme subjektivní i objektivní názor na dílo).
  • Komunikativnost a spolehlivost (dodržování termínů, dostupnost).
  • Čím více žánrů čtete, tím lépe. Je nutné být ohledně knižního výběru flexibilní. Pokud se ovšem zaměřujete na jeden, zato v něm máte přehled a načteno, určitě se nám ozvěte také. 

Co za to? 

  • Recenzní výtisky (nejen tištěné či elektronické knihy od samotných autorů, ale také z nakladatelství, která podporují české autory a se kterými už spolupracujeme). Ty si budete moci ponechat, nebo je prostřednictvím projektu klidně vyměnit za jiné.
  • Reklama pro vás; popř. i váš blog.
  • A v neposlední řadě dobrý pocit z pomoci českým autorům. 

Týká se tištěných recenzních výtisků i elektronických knih

V případě e-knih platí, že si je musíte nechat sami pro sebe. Dbáme na to, že nám autoři důvěřují ze správného důvodu - protože skutečně mohou. Takový prohřešek by nezůstal bez následků. Další šíření je protizákonné. 



⏩ Chcete k nám do redakce?⏪ 

Vyplňte formulář


V případě zájmu vás budeme kontaktovat.



Odpovídáme na otázky týkající se projektu:



>> Kolik recenzních výtisků měsíčně musím zrecenzovat? 
Nemáme v tomto případě limity. Můžete zrecenzovat jeden, můžete jich zrecenzovat klidně deset. Záleží jen na tom, zda se na to budete cítit a recenze budou odpovídat úrovni projektu a budou napsané do měsíčního termínu. Výběr máte zcela volný z různorodých žánrů. Můžeš si vybrat jakoukoliv knihu, kterou autor či nakladatelství nabízí - v naší nabídce počet recenzních výtisků neklesá, stále se nám hlásí nové spolupráce. Ohledně recenzních výtisků nabízíme spoustu výhod, ale to už je interní informace, kterou získáš vstupem do redakce.

>> Musím komunikovat s autory?
Nemusíte. Pokud nechcete, nikdo vás do ničeho takového netlačí. Obvykle s autory a nakladateli jednají pouze internisté, kteří mají více povinností než jen recenzování. 

>> Musím psát rozhovory?
Občas je to nutné, ale rozhovory jsme omezily natolik, že je možné projít celým projektem i bez jediného rozhovoru. Nemusíte se obávat, rozhovory u nás fungují formou otázek zaslaných elektronicky.

>> Co je na projektu nejtěžší?
Podle našich recenzentek je nejtěžší začátek. Projekt se od klasických spoluprací liší. Všechny podstatné informace jsou sepsané, stačí si je jen přečíst. Brzy si pouhou činností jednotlivé prvky zapamatujete a pak už vás nic nepřekvapí. Zpočátku se vše zdá složité. Projekt má svá pravidla, jakmile se je naučíte, což netrvá dlouho, budete v něm jako ryba ve vodě.

>> Jak to funguje v redakci?
Naše recenzentky jsou velmi přátelské, rády pomohou a poradí. Debatujeme nejen o knihách, rozhovory se vedou o všem možném. Je z nás opravdu prima parta, která táhne za jeden provaz a nebojí se přijímat výzvy. Máme radost, že můžeme čtenářům představovat české knihy. Naše literární scéna si zaslouží podpořit a my na tom s radostí pracujeme. Pravdou je, že nás čtení a recenzování baví, ale nechceme usnout na vavřínech a stále se toužíme zdokonalovat. Snadno mezi nás zapadnete. Nebudete-li se chtít více zapojovat, nemusíte. Není to povinné. Na projektu se dá fungovat i jednotlivě, stačí se jen domlouvat na věcech, týkajících se spolupráce. Zbytek klidně můžete odmítat, aniž by vás za to někdo odsoudil. Externí redakce je pouze na FB, ale využíváme google dokumenty. Nic jiného není vlastně potřeba. 

>> Je na projektu nějaká možnost růstu?
Ano! Jako recenzentka se můžeš začít zapojovat více a stát se interním členem redakce. Ti mají na projektu své vlastní povinnosti. Jedná se o editorky, korektorky, atd. Tyto členky se s autory obvykle domlouvají samy, mají větší pravomoc, ale i povinnosti.

Máte nějaké další otázky? Napište je do komentáře, odpovíme vám. 



Komentáře

  1. České spisovatelé mám moc ráda, škoda jen, že neumím dost rozvinutěji psát.��

    OdpovědětVymazat

Okomentovat