Recenze: JE TO JENOM SRANDA (Blanka Luxová)

Heavy contemporary z americké střední školy

„Hodná holka. Ale zároveň se celá neobětuj pro přízeň druhých, to taky není dobrý.“ Pokývám hlavou „Neboj - už jsem se poučila.” (str. 205)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Blance Luxové.
Chci zakoupit tento titul!



Samantha je studentkou střední školy Abrahama Lincolna a neprochází si zrovna nejlehčím obdobím. Každý den čelí různým posměškům, zejména z řad dívčích studentek. Přeje si jediné – zhubnout. Je přesvědčená, že právě tato změna vyřeší všechny její problémy a získá dlouho chtěný respekt. Jejím nejlepším kamarádem a spřízněnou duší je Aaron. Na rozdíl od Sam bere čas ve škole jako prostor k oddychu před stupňujícími se hádkami rodičů. A nakonec je tu nová žačka Mia, která se chce stát slavnou make-up artistkou, přestože má vitiligo (onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě pigmentu kůže) a s otcem bojují s nedostatkem financí.
Trojici by pomohlo vítězství v soutěži krásy a talentu vyhlášené školou. Vítěz má šanci získat až x tisíc dolarů a smlouvu s modelingovou agenturou. Podaří se některému z nich vyhrát a porazit vlastní démony?

A především – už nikdo neuvidí mé skvrny. Naučila jsem se je dokonale skrýt. Den co den si na kůži nanáším vrstvu pigmentu, která schová mou vadu. Už na mě nikdo na ulici neciví, nikdo nemá pitomé poznámky. Jsem normální. Je to jako maska. Metaforicky i doslova. (str. 65)

Vyprávění se odehrává v ich-formě a je z pohledu tří protagonistů.
Chronologický děj je propojený retrospektivními kapitolami, jež nám ukazují podstatné události ze života před vyhlášením soutěže. Kompozice je tedy zmatečná, neboť střídání tolika perspektiv a časoprostorů nemusí být vždy srozumitelné. Hlavně ze začátku, kde se teprve seznamujeme – sotva se stačíme zorientovat, jsme v jiném časovém úseku.

Jazyk vypravování je jednoduchý. V hojné míře se vyskytuje slang, a jelikož dění probíhá v New Yorku, obsahuje anglicismy, jež k young adult žánru patří. Velmi proto oceňuji vysvětlivky pod čarou napomáhajících porozumět méně známým slovům a pojmům. Avšak občas je znát, že autorka zapomněla, kde je příběh zasazen, neboť si nemyslím, že by se Američan těšil na koprovou omáčku apod. 

Co se týče textu, je na škodu, že mu při redakční práci nebylo věnováno více pozornosti. Chybná přivlastňující zájmena a  skákavá velikost typografie je toho příkladem. 

V navzájem proplétajících se linkách se Blanka Luxová zabývá šikanou, anorexií, toxickou maskulinitou nebo kupříkladu asexualitou. Třebaže pojednává o dost závažných tématech, bylo jich na tři vypravěče a daný rozsah příliš. Hrdinové se musí vypořádat se zbytečnými a překombinovanými překážkami, které ubírají na uvěřitelnosti, a ne všechny byly dovedeny do zdárného konce. Příště by bylo zajisté vhodnější věnovat se jen zlomku z nich. Konkrétně asexualita byla výplňková a myslím, že byla i zaměněna za demisexualitu (přestože i ta spadá do asexuálního spektra), jejíž popis více sedí k popsaným situacím.

Postavy jsou různorodé. Věrohodnost ovšem trochu kazí charakterová přeplácanost a plochost. Mnoho toho zmínit nemůžu, abych nevyzradila děj, ale chvílemi je jejich chování jasně účelové. Nemusí to být v rámci žánru nutně na škodu, ale je důležité s tím počítat.

Počin měl velký potenciál, ale aby jej naplnil, bylo by zapotřebí ubrat nesnází, se kterými se dospívající musí vypořádat. Diverzita není potřeba za každou cenu. Chválím, že se pozornost soustředí na otázku mužství a že je zpracování poruchy přijmu potravy věrohodné. Doporučení patří čtenářům Cool Girl či Ann(y), odkud plyne jistá inspirace. Podtrženo, sečteno  zajímavý námět, jen do budoucna zapracovat na provedení.

Blanka Luxová ve svých knihách ráda čerpá z mytologií z celého světa a zkoumá různá témata. Jeden žánr je pro ni málo, vyzkoušela už fantasy, contemporary i kyberpunk. Píše, co by si chtěla sama přečíst. Je vítězkou 7. ročníku soutěže Hvězda inkoustu. 

Mé pocity jsou smíšené. Na jednu stranu jsem ráda, že se autorka pustila do takto podstatných témat, ale kdyby se držela hesla „více je někdy méně“, určitě by udělala lépe. 

Závěrečné hodnocení: 60 %


Na střední škole Abrahama Lincolna byla vyhlášena soutěž krásy a talentu. Její vítěz má získat pohádkovou odměnu a smlouvu s modelingovou agenturou. Mezi přihlášenými je i Aaron, který potřebuje peníze na univerzitu. Mia se zase chce prosadit jako make-up umělkyně na sociálních sítích. A Samantha touží získat respekt ostatních. Uvnitř ale všichni svádí své osobní boje – s anorexií, steroidy, vitiligem. Online bitva o přízeň hlasujících začíná. Co budou soutěžící ochotní pro výhru obětovat?

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2024
Žánr: heavy contemporary
Počet stran: 304
Vazba: pevná

Komentáře