Recenze: CESTA POMSTY ANEB VZPOMÍNKY NA ŽIVOT (Martin Bahulík)

 Se sebereflexí nejdál dojdeš!

Zvuk lesního potoka i ševel v korunách stromů mě uspal brzy. Vzbudil jsem se, když den už zase končil. Lesem se šířilo šero a já věděl, že se musím co nejrychleji dostat z lesa. Představoval jsem si, jak mě rozsápe tlupa krvelačných vlků. Možná by to byl lepší konec mého vyprávění než ten, co musím napsat na tyto řádky… (str. 33)


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Martinu Bahulíkovi.


Cesta pomsty zachycuje životní strasti katova syna. Už jako malý chlapec zažil velmi kruté časy, když byl během jednoho dne svědkem vraždy obou rodičů. Jednalo se o ty nejhorší možné verze, jak někoho sprovodit ze světa, což zanechalo na dětské duši nezhojitelné šrámy. Jak už to bývá, vesmír nám přináší náhody a je jen na nás, jak s nimi naložíme. Hoch se seznamuje se služebníkem božím, jenž zasáhne do jeho osudu mnohem více, než by se mohlo zdát.

Bezejmenný vypravěč začíná svůj příběh v tmavé, mokré cele plné strachu a zimy. Zpytuje svědomí a oslovuje čtenáře jako jediného přítele na celém širém světě. Problémem je chybějící dobový kontext.  V daném údobí tápeme, dokud na posledních stranách není uvedeno, že události se staly kolem roku 1099 při dobytí Jeruzaléma. Lehce rušivě působí větší font písma, který není u beletrie obvyklý. 

Užitá ich-forma a hojný výskyt archaismů skvěle podtrhuje atmosféru doby. Text je rovněž obohacen o latinské slovní obraty a přechodníky, což ladí k dějinné epoše.

Krev ve mně začala vařit a já vstal. Bohužel jsem upadl zpět a nebyl schopen pohybu. Medovina mě přemohla. Snažil jsem se knězi všechno vysvětlit, ale můj jazyk odmítal poslušnost ještě víc než mé nohy. Kněz odložil svůj pohár. Chytil mě za rameno a odváděl mě do stájí. Bránil jsem se, ale byl to silný chlap. A tak mě dovlekl až na seno ke koním, nepochopiv, proč tak divočím. Přičítal mou agresivitu alkoholu v mých žilách. Skutečnost byla prostší. (str. 59)


Potomek popravčího nás provádí událostmi od útlého dětství, na růžích opravdu neměl ustláno a není tedy divu, že baží po krvavé odplatě.
Štěstěna je na jeho straně, prakticky neustále se mu daří uniknout ze spárů smrti. Během putování potkává pastora, který mu nabídne přístřeší a laskavé srdce. Duchovní brzy zjistí, že nevinnost chlapci chybí a surovost přebývá… Ctihodný pán se poprvé objevil v knize Klášter smrti, kde byl znázorněn jeho vnitřní souboj mezi láskou k ženě a bohu.

Komorní obsazení dává vyniknout atmosféře středověku stejně jako brutální mordy. Naturalistické popisy explicitně vyobrazeného násilí nejsou pro slabší povahy, krev teče proudem. Negativně může být brána nekomplexnost, Cesta pomsty je žánrově neukotveným mixem historické novely, thrilleru s hororovými prvky a v neposlední detektivky. Detektivní linie je zajímavá a je škoda, že se objevuje až v závěrečné třetině. Církevní hodnostář jako vyšetřovatel s kvalitami Hercula Poirota je neotřelým charakterem budícím sympatie. Útlá knížečka se dotýká mnoha témat, ale ve výsledku všude klouže pouze po povrchu. Slušelo by jí rozdělení do několika povídek, které by jednotlivé náměty zevrubněji rozpracovaly.

I přes výhrady je Cesta pomsty zajímavým počinem, vyniká originálním námětem i zvoleným zpracováním. Doporučení patří milovníkům středověkého období, kteří se neštítí špinavého prostředí nasáklého bojem o přežití. Lehkou paralelu lze spatřit v Suďte spravedlivě, kde se sice místo kněze jako detektiv objevuje notář, ale jazyk je také bohatý na staročeské výrazivo.

Rodák z Rýmařova Martin Bahulík miluje historii a rád tvoří prosté rýmy. Na literární scéně debutoval v roce 2023 vydáním tří knih s postavou kazatele v hlavní roli.

Podle mého názoru má Martin Bahulík nesporný talent zajímavě vyprávět, avšak potřeboval by zevrubnější redakční dohled. Potenciál autorovi rozhodně nechybí a jsem zvědavá na jeho další tvorbu.

Závěrečné hodnocení: 66 %


Anotace:
Příběh muže čekajícího v cele smrti na svůj poslední den. Drsný středověk se prolíná v několika časových linkách, ve kterých bude mít opět hlavní úlohu známý kněz. Podaří se mu odhalit vraha mladé kuchařky a odvrátit tak trpký konec muže, kterému poskytl přístřeší? Nevšední styl vyprávění, střídání kruté minulosti s ještě krutější přítomností čtenáře dokonale pohltí. Oddejte se plně vyprávění muže v cele smrti a prožijte s ním jeho nevšední osudy, ve kterých se objeví opět známý kněz…

Nakladatelství: Martin Bahulík
Rok vydání: 2023
Žánr: historická novela s detektivními prvky
Počet stran: 165
Vazba: pevná

Komentáře