Recenze: V JÁMĚ LVOVÉ (Jakub Mařík)

My nejsme on. My jsme my

Mariňáci se smrtí počítali, když podepsali smlouvu s UTF, upsali se tím i kostěné dámě, ale byl velký rozdíl mezi okamžitou reakcí na nepřítele a několikadenním čekáním, než se něco zaručeně začne dít. U lodního kaplana se pak objevilo pár nových tváří, které by jinak potkal jen v jídelně. (z 15 % knihy)


Za recenzní e-knihu děkuji
nakladatelství Mystery Press.
Chci zakoupit tento titul!


Varování: následující text může odhalit informace z předešlých dílů.

Posledním dílem se se sérií UTSS Salamis dostáváme do finále. V mrtvé zóně jsme získali potřebné indicie o korzárské domovině a následující kroky se zdají být jasné: dorazit na souřadnice a srovnat je se zemí. Bude řešení konečné otázky až tak jednoduché?

Šedesát osm kapitol tentokrát začíná jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Ocitáme se před devadesáti sedmi lety na planetě Korzárů. V té době to byla samostatně myslící rasa na vysokém stupni inteligence, s návyky podobnými našim. Ve společnosti se ale začala rozmáhat choroba, při níž bledly vzpomínky. Experimentální léčba pomocí nanitů se zdála nadmíru úspěšná, jenže jedna nahodilá okolnost vše změnila a dala do pohybu problém neskutečných rozměrů. Kniha je tedy pomyslně rozdělena na části věnující se posádce UTSS Salamis a historii nepřátel, s nimiž strávíme deset let.

Sektáři byli opatrní, veškeré jídlo si buď pěstovali, nebo si ho obstarali v okolních lesích, a vozidla, která používali při získávání nových členů, parkovala mimo rezervaci několik dní chůze daleko od farmy. Nebýt ornitologů, již na tom samém kopci hledali hnízdo vzácné očipované modravy, policie by o nich dodnes nevěděla. (ze 24 % knihy)

Nezainteresovaný vypravěč plynule přepíná mezi strategií útoku a okolnostmi degradace jedné civilizace. Od počátku je jasná důležitost mise, při které se rozhoduje o budoucnosti lidstva, takže i nastavený tón je válečnější. Přestože řešíme osobní trápení Marhoula, Jolly a dalších, hlavní důraz má za cíl dotáhnout zadání do konce, čemuž je podřízeno naprosto vše. Na přehnaný sentiment není čas ani prostor. Lidé společně se Sépiany shromáždili velké množství bojových plavidel. Koordinovaná taktika by měla eliminovat nežádoucí překvapení, nicméně vědí, před jakým nepřítelem stojí…

V hlavní brífinkové místnosti na Salamis byla tak hutná atmosféra, že pokusy o její krájení by skončily zlomeným nožem. Kapitán Kallirisová neřekla, co budou probírat, ale všem přítomným to bylo jasné od začátku. Na můstku z vyšších důstojníků zůstala jen komunikační a senzorová důstojnice Korpiová, major Annys opustil své analytické oddělení a na cestě z hangáru byla velitelka letky Karaliute i velitelka leteckých operací Beesová. (ze 13 % knihy)

Použitý jazyk koresponduje s popisovanými událostmi. Ve vesmíru je pozornost rozdělena mezi admirály, analytiky, piloty a mariňáky a silně cítíme hierarchii a řád. Oproti tomu při ohlédnutí do vzpomínkových pasáží Korzárů jedeme i na vlně emocí, kdy se krůček po krůčku jejich svět hroutí. Spisovná čeština obsahuje pár prvků z obecné češtiny i různá citová zabarvení. Přece jen válka trvá už dlouho, zanechala po sobě mnoho ztrát, avšak každá další bolí stejně, ne-li víc. Jste jen kousek od ukončení a nechcete přijít o nikoho dalšího.

Výsadková skupina odhaluje drobnosti, díky nimž si můžeme poskládat komplexní obraz. Ví, že soupeř proti nim použije i bývalé spolupracovníky. Pohled na ně by mohl slabé kusy rozhodit, takže se intenzivně a dlouhodobě připravují i na tuto možnost. Nicméně reálný střet je reálný střet… Teoretické plánování, nácvik i konečné přesuny doprovází nadmíra technických obratů, zbraní a všemožných vychytávek 22. století. Akce ve vesmíru i na pevnině nabízí mnoho atraktivních lokalit.

Tempo oproti předchozím dílům je pomalejší, větší rozjezd je patrný až v druhé třetině knihy. Vyplatí se ale počkat, protože postupné odkrývání korzárských tajemství, potažmo i následné vyústění pro vás bude velkým překvapením.

Charaktery obsahují profesionální, ale i lidskou stránku. Obzvlášť peripetie Marhoula a Jolly se vás dotknou. Na všech je znát vývoj – ostatně učiní též rozhodnutí, která byste předtím nehádali. Pokud se něco opravdu povedlo, tak hrdinům vdechnout uvěřitelnost, s natolik specifickými vlastnostmi a prezentováním se, že i přes velké množství vedlejších postav nedojde k jejich záměně. Pokud byste i přesto tápali, na konci máte přehledné shrnutí.

„Co to bylo?“ vyjekla Ferret. Pilotčino sebevědomé vystupování se už dávno rozplynulo, procházení rozpadajícího se vraku bylo na míle vzdálené hrozbám, na jaké byla zvyklá. 
„Přetížený energetický uzel na osmé palubě, sekce pět… ne, šest,“ zalhal seriózně Callahan. „Jak to sakra můžeš vědět?“ „Vítej v mém světě, pilotko,“ počastoval ji Callahan zlomyslným úsměvem. (ze 41-42 % knihy)


Jakub Mařík je zkušený autor, jenž umí s textem pracovat. Odhalíte jen nepatrné chyby ve spojkách či špatném skloňování. Vyprávění je plynulé, byť má pár pomalejších míst.

Série UTSS Salamis je vyzrálým dílem, činícím žánru military sci-fi čest. Zakončení má logiku a stráveného času rozhodně nebudete litovat. Pokud by se vám po nynějším světě zastesklo, v plánu je vydání povídkové sbírky V nefritové kleci. V ocelové hrobce si v audioverzi můžete poslechnout již nyní. Pro všechny milovníky vesmírných bojů, vyspělých technologií a vojenské struktury.

Jakub Mařík vystudoval Právní administrativu a jakožto milovník turistiky za rok prochodí i čtvery boty. Mezi oblíbené tvůrce řadí Dana Simmonse, Terryho Pratchetta či Jeffreyho Deavera.

Přestože jsem zpočátku čekala dílo svižnější a jeho rozvláčnost mě nemile překvapila, nakonec jsem byla spokojena. Cesty se uzavřely a hrdinové mi budou upřímně chybět. Pokud by se spisovatel rozhodl někam zakomponovat sólo příběh majora Gelua, vůbec by mi to nevadilo. Jeho postavě bych dala mnohem více prostoru. Rozhodně doporučuji.

Závěrečné hodnocení: 89 %



Největší tajemství Korzárů bylo odhaleno a spolu s ním i souřadnice jejich domovského světa. Zatímco špionážní sondy mapují povrch cílové planety a sbírají informace pro nadcházející invazi, na hranici nepřátelského sektoru se shromažďuje největší válečná flotila v lidských dějinách.

Bojová skupina složená z nejsilnějších plavidel UTF a národních flotil, doplněná loděmi sépianských spojenců, se vydává na cestu k srdci korzárské hrozby, aby s ní jednou provždy skoncovala. Korzáři však o připravované invazi vědí, skrze ovládnuté kapitány a mariňáky znají protivníkovu taktiku a nemíní svou kůži prodat lacino.

Jejich plavidla se v přípravě na nevyhnutelný útok stahují k domovské planetě a spojenečtí velitelé brzy poznají, že když se vydáte do jámy lvové, ani ta nejlepší výzbroj a nejpropracovanější plány nezabrání lvům v tom, aby vám zkusili prokousnout hrdlo…


Nakladatelství: Mystery Press
Série: UTSS Salamis (5.díl)
Rok vydání: 2024
Žánr: military sci-fi
Počet stran: 440
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře