Recenze: TANCUJ SI SVŮJ SEN (Jana Kašparová)

 Láska na vysokém podpatku

Zapíná mě mamka a šaty mi jsou volný! Trocha nervování a týden intenzivního tréninku a nějaký to kilo je určitě pryč. Ne že bych měla problém s váhou, ale jsem malá a každý kilo je na mně vidět. Navíc odmalička hodně sportuju, takže mám silný a svalnatý stehna. V poslední době mi taky dost vyrostla prsa, což se možná líbí klukům ve škole, ale je to šíleně nepraktická věc. Už jen sehnat padnoucí podprsenku je prostě boj. (str. 23)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Janě Kašparové.
Chci zakoupit tento titul!


Začínáme v okamžiku, kdy je Julii patnáct let. Chodí na střední školu a volný čas tráví na tanečních trénincích. Jenže pořád to není ono. I když má ambice dosáhnout něčeho většího, její partner s ní plně nesouzní a místo, aby vymýšleli obtížnější kreace, je ráda, když jí nepošlape špičky. Chlapců na lekce chodí málo, a vlastně je ráda, že má alespoň někoho. Změna nastane ve chvíli, kdy se osmělí a navrhne Jakubovi, jestli nechce být ve dvojici s ní. Netrvá dlouho a úspěch na sebe nenechá čekat. Zvládne ustát tlak? Co bude muset obětovat, aby byla nejlepší?

Kapitoly jsou značené konkrétním měsícem a rokem, doprovázené motivačním citátem. Od června 1997, končíme lednem 1999 podruhé. Zajímavostí je, že úvodní část nese název Leden 1999 poprvé, takže pocítíme, jakým směrem bude dílo plynout. Retrográdně se odvíjející příběh naskočí do současnosti a po celou dobu trvání nepřipomíná vzpomínky, ale právě prožívající situace.

Na trénink dorazím s mírným předstihem a přidám se k Pavlíně a Jitce, abychom zdrbly nejdřív učitele ve škole, pak spolužáky a nakonec naše partnery. Jsem jako na trní, Jakub tady ještě není, takže se holkám ani nesvěřím, co mě dneska čeká. Jsou to sice moje kamarádky, ale rozhodně se jim nesvěřuju se vším. Pak už paní Košková třikrát rázně zatleská a zve nás všechny na taneční parket. (str. 14)

Mezi hlavní bloky jsou zasazené předěly, jež vypráví buď Julie, nebo mamka. První jmenovaná hraje dominantní roli, pozice rodiče je spíš zasazena do kontextu, abychom pochopili, jak může být obtížné skloubit finanční a časovou stránku, pokud si váš potomek vybere tak náročný koníček. Nesmí se zapomínat i na druhé dítě, dvanáctiletého Péťu, jenž je upozaděn, přestože má akutní problémy k řešení. Vypravěči jsou zainteresovaní účastníci, kdy pomocí první osoby jsme přímo součástí děje.

Alfou a omegou jsou tréninky u Košků, s narůstajícím úspěchem jsou dokupovány lekce u dalších profesionálů. Soustředění, dril, dřina a ustavičné cestování na soutěže sklízí své plody. Prostředí je silně monotematické, a i když si někdy s Julií zaskočíme do školy, na brigády či za kamarádkami, největší prostor zabírá taneční parket a věci související s přípravou. Jenže je čas i na první lásky a milostná vzplanutí, bude mít Julie v nabytém harmonogramu na tato rozptýlení vůbec energii?

Tempo je konstantní, bez výrazných dramatických zvratů. Naťukneme však řadu vedlejších témat; poruchy příjmu potravy, šikana, stres apod. Kombinace naivity a mírné romantiky à la Lenka Lanczová s žánrově úzce zaměřeným profilem. 

Soňa je prima veselá holka, vlasy má spletené do spousty drobných copánků a je opálená úplně do černa. Vůbec není nafoukaná, naopak, ráda si s námi jen tak povídá a nijak se netají tím, že prakticky celý svůj aktivní taneční život drží diety. Vypráví, jak chodívala běhat obalená potravinovou fólií, aby zhubla, a hned se mi líbí ještě víc. (str. 157)

Charaktery ničím nevyčnívají, řeší problémy běžné domácnosti. Chápající matka milující pečení, snažící se dělat příjemné prostředí všem okolo a trochu zapomínající na své potřeby. Dospívající Julie zvykající si, že se jí tělo vlivem hormonů mění, přesto na sebe klade velké nároky. Chce dosáhnout vysněné zlaté medaile na mistrovství České republiky. Dokáže vyvážit práci a odpočinek tak, aby si nezničila zdraví?

Jazykové ztvárnění plyne v poklidné stylistice nepotřebující přílišnou pozornost. Jednoduchá větná skladba s prvky obecné češtiny předkládá čtení bez krkolomných výrazů, pravopisných a gramatických chyb, místy však zbytečně opakující se, s nadbytkem osobních zájmen. Přesto je znát, že s postupující četbou je autorka více přirozená a také literárně se zlepšuje. Příjemným ozvláštněním jsou drobné části připomínající papírové útržky. Vzkazy vzájemné komunikace graficky vystupují z běžného textu.

Výskyt této kategorie v literatuře není ojedinělý. Námětově je plno podobných titulů zaměřujících se na balet či koně. Tancuj si svůj sen je orientován na standardní a latinskoamerický tanec.
 
Paso doble nám podle očekávání nachystá Jirka s Lenkou. Je to tanec naprosto jiný než ty ostatní latinskoamerické, má svůj specifický výraz i postoj, ale Lenka si dá spoustu práce s tím, aby nám vše pořádně vysvětlila. Zároveň pokračujeme i v soutěžení. Nevyhráváme už samozřejmě úplně všechno. Ale vždycky jsme ve finále a máme vypočítáno, že pokud vše klapne, těsně před Vánoci nasbíráme dostatek bodů i finálových umístění a získáme třídu B. A to znamená jediné. V kategorii mládež, do které budeme od příštího roku spadat, se totiž můžou béčka účastnit mistrovství republiky. Ta se konají celkem tři, ve standardu, latině a v kombinaci obojího, tedy v deseti tancích. Doufám, že to vyjde, a moc se na tuhle novou zkušenost těším. (str. 85)

Přestože nemohu vytknout závažné jazykové pochybení, po faktografické stránce má dílo silné nedostatky. Prakticky veškeré popkulturní odkazy nekolidují časovému ukotvení. Např. v červnu 1997 nemůže znát soundtrack natož film Titanic, Něco na té Mary je neodpovídá červenci 1997, ani Láska přes internet nebyla v červnu 1998 dostupná. Sice nás to hezky naladí na nostalgickou devadesátkovou vlnu, ale buď bych zvolila jiné tituly, nebo nečlenila knihu na konkrétní měsíce.

Ačkoli román nepatří mezi nejoriginálnější, věřím, že pro mnoho dospívajících dívek dojde ke ztotožnění. Ať již s nespokojeností s vlastním tělem, prvními nezdary v lásce, či všeobecnými pochybami. Nezkušenost mládí postupně odhaluje zapeklitosti života, uchovávající si nezdolnou víru a odhodlanost dosáhnout snů. Starší ročníky zase zavzpomínají, jak bylo jednoduché řešit jen školu, koníčky a kluky. Každý věk má svá úskalí, my okusíme život jedné umíněné tanečnice. Pokud rádi v televizi sledujete Star dance, Tancuj si svůj sen je přímo pro vás.

Jana Kašparová velmi ráda čte a během rodičovské dovolené začala i psát. Tancování pro ni vždy bylo životní láskou, s níž strávila dvacet let a již pomyslně završila svatbou se svým tanečním partnerem. Vystudovaná farmaceutka se o zkušenosti z tanečního parketu podělila v literárním debutu Tancuj si svůj sen.

Osobně jsem byla spokojená a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Jednoduché čtení vás odpoutá od každodenního stereotypu, nezatíží mysl a třeba zažehne jiskru věnovat se více nějakému koníčku. Mohu doporučit.

Závěrečné hodnocení:  85 %


Julie je šestnáctiletá holka, která studuje gymnázium a touží po velké lásce. Všechen svůj volný čas věnuje společenskému tanci, a když se jejím tanečním partnerem stane Jakub, sbírají společně jeden úspěch za druhým. Z koníčku se stává vášeň a jejich jediným snem je získání zlaté medaile z mistrovství republiky. Jenže cesta k cíli není vůbec jednoduchá a Julie bojuje nejen na parketě, ale i sama se sebou. Jak se Julii podaří skloubit studium a náročné tréninky a najít si čas na první velké lásky? Dokáže ustát tlak na její váhu a postavu? Kolik toho nakonec bude muset obětovat, aby si splnila svůj velký taneční sen?

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Žánr: romantické YA
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Komentáře