Recenze: KORUNA STRACHU (Rozálie Pražáková)

Klíč do světa příběhů

Byla doma. V bezpečí. Živá.
To teď však nebylo důležité. Fungovalo to. Dokázala to, co po ní otec žádal, a otevřela tak dveře novým možnostem, zážitkům, světům.
Otevřela dveře dobrodružství. Už nikdy se nebude nudit. (str. 11)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Když se k Avery a jejímu bratranci dostane prastarý klíč, jenž s pomocí příslušné formule dokáže otevřít bránu do knih, nejdříve se k tomu staví skepticky – na rozdíl od Twaina, který doslova touží po nějakém dobrodružství. Mladíkovi se nakonec podaří sestřenici přesvědčit, aby to alespoň zkusili. Jaké je čeká překvapení, když se skutečně ocitnou v příběhu

Avšak jejich cesty se bohužel rozdělí. Zatímco Twain bude čelit potemnělým uličkám a mladičké zlodějce, Avery se dostane do samotného zámku. Uvnitř však nečeká spanilý princ na bílém koni, nýbrž lhostejný král ovládaný krutou matkou. Sullivan Roy už roky hledá dívku s klíčem, o níž se mu zdává, rozhodně nemá v plánu se jí jen tak vzdát… Dokáže Avery najít svého bratránka včas a uniknout z nejistého osudu zpět do reality?

„Protože ač se to může zdát sebevíc bláznivé, knihy se skutečně mohou stát realitou. A stačí jen ve špatnou chvíli s tím proklatým klíčem v dlani vyřknout ta správná slova a vy se můžete ocitnout v úplně jiném světě.“ (str. 25)

Koruna strachu, debutový román Rozálie Pražákové, propojuje hned několik čtenářsky oblíbených žánrů. Významnou roli hraje young adult fantasy s nádechem temné romance, ale také se můžete těšit na dobrodružství plné zbraní a zlodějíčků.

Autorka nás po úmrtí Averyina milovaného strýce zavede z tajemné rodinné vily do stránek románu Korunovační klenoty. Tamní fikční svět dýchající středověkem je však čtenářům představen jen málo, na složitý worldbuilding zde nenarazíte. Dění se odehrává především v ulicích města Ademont a v prostorách královského sídla.

Příběh je psaný v er-formě a vypravěč se nejčastěji zaměřuje na dva ústřední hrdiny. Sedmnáctiletá Avery svým charakterem dokonale zapadá do konvenčních žánrových protagonistek. Je samozřejmě krásná, také vzpurná a lehce drzá, zároveň neochvějně odvážná a vášnivá. Tento koncept je zejména u mladých čtenářek oblíbený, tudíž neodradí, nicméně ale ani neoslní výraznější osobitostí.

Šablonovitosti se zlehka vymyká její protějšek Sullivan Roy. Poněkud krutý a netečný král lapen ve spárech zlé matky, jenž byl na trůn dosazen příliš brzy… To sice nezní příliš originálně, ovšem morální šeď, zaslepenost a lhostejnost vůči všemu, co se kolem něho děje, jsou uvěřitelné aspekty zkalující jeho královskou auru. Přesto se nedivíme, že mu Avery propadla – je jednoduše lákavě temný

Romantická linka „hate to love“ (od nenávisti k lásce) mezi Avery a Sullivanem je správně jiskřivá, radost udělá především nadšencům toxičtějších romancí.

Kyra se dala do smíchu. Byla to zrůda, královna tohohle království byla monstrum. Svět byl nespravedlivý. A Avery si byla skoro jistá, že ani smrt není spravedlivá. Že ani smrt by nebyla této ženě dostatečným trestem. (str. 140)

Druhý návštěvník knižního světa Twain je už méně stereotypním protagonistou, v podstatě zaujímá roli snílka toužícího po dobrodružství. S prostředím nebezpečného města se sžívá mnohem lépe než jeho sestřenice, což je vzhledem k jeho situaci pochopitelné. Průvodkyní se mu stává dvanáctiletá lupička Bandit, která se potlouká světem samotná a není divu, že není snadné získat si její důvěru. Na svůj věk je sice vyspělá a úctyhodně statečná, zároveň si ale ponechává jakousi „ufňukanost“ typickou pro čerstvě náctileté slečny. Svou úlohou by snadno zapadla do Šesti vran z Ketterdamu (Leigh Bardugo).

Tu a tam ústřední linky prostoupí pohled někoho jiného, což dění příjemně osvěžuje a poukazuje na pocity jiných postav. Některé z nich jsou celkem sympatické a představují škálu rozličných, byť jen lehce nastíněných charakterů. Vedle zlé královny Kyry se knížkou mihne zlatovlasá šermířka, ženami milovaný mladík či temný a zlomený voják. Jednoduše zástupci všech možných literárních oblíbenců.

Děj jako takový je pomalu gradující, tu a tam protkaný akcí (obzvlášť v Twainově dobrodružné části). Plyne si neochvějně vpřed, ač zmíněné střídání pohledů jej mnohdy spíše zpomaluje. Zatímco začíná zajímavým nápadem, kdy se ze čtenářů stávají pomocí slov a klíče hlavní knižní postavy, postupně se z toho stává směsice příběhů, které už jste četli v mnoha jiných verzích. Což samozřejmě není na škodu – milovníci young adult fantastiky si rozhodně přijdou na své, pokud ovšem nečekají velkou nápaditost.

Autorce se nedá upřít jedno – na první román, a vzhledem k celkem nízkému věku (*2004), se jí podařilo osvojit si velmi čtivý styl psaní. Text je víceméně oproštěný od výrazné chybovosti, plyne bez zbytečného zadrhávání, ačkoliv některá souvětí by si zasloužila lepší stylistiku, a slovní zásoba je chvályhodná. Jazyk je vhodně zvolený pro cílové čtenáře, převažuje spisovná čeština.

Taktéž budování atmosféry se vskutku zadařilo. Ze stránek dýchá hutná tajemnost a sršení mezi Avery a Sullivanem je téměř spalující. Věřím, že právě díky tomu si Koruna strachu získá srdce nemála čtenářek.

Knížku bych doporučila spíše nenáročným knihomolům, kterým nevadí již známé motivy. Otevřený konec slibuje možné pokračování.

Krásnou obálku si vzala na starost umělkyně Adéla Stopka.

Rozálie Pražáková je mladou začínající autorkou, která debutovala právě Korunou strachu. Průběh jejího psaní můžete sledovat například na jejím Instagramu.

Subjektivní názor: Knížka mě sice příliš neoslovila po dějové stránce či té romantické, protože skutečně působí jako takový slepenec všeho možného napříč YA fantasy, nicméně oceňuji práci s budováním atmosféry, která je v tomto případě – a vzhledem k mládí slečny Pražákové – opravdu působivá.

Závěrečné hodnocení: 68 %


Dobrodružství na stránkách knih může být skutečnější, než byste čekali.

Když sedmnáctileté Avery zemře strýček, zmizí spolu s ním i poslední střípky jejích dětských snů. To však nelze říct o Twainovi, jejím bratranci a nejlepším příteli, který se těch svých drží zuby nehty. Je rozhodnutý zažít velké dobrodružství, vrátit se do let, kdy spolu s Avery pročesávali tajné chodby rodinné vily, a objevit něco, co jako děti přehlédli. A když se jim do rukou dostane tajemný klíč, otevřou se jim na stránkách zapomenuté knihy možnosti zasypané prachem, o kterých se těm dvěma nikdy ani nesnilo.

Vydejte se s Avery a Twainem za dobrodružstvím a třeba zjistíte, že to, co hltáte v knihách, by vás na vlastní kůži zase tolik neokouzlilo. Anebo ne?

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2023
Žánr: YA fantasy, romantika
Počet stran: 368 
Vazba: brožovaná

Komentáře