Recenze: RABÍNKA V ZÁCVIKU (Kamila Kopřivová)

 Úvod do židovství od první české rabínky

Oči navrch a nechápavý pohled „A to jako jde?“ Jsem rabínka a tohle je nejčastější reakce, se kterou se setkávám, když to někomu řeknu. Jde to. Dokonce právě stojím před vámi, živá z masa a kostí. (str. 5)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.


Kamila Kopřivová je první českou rabínkou, která aktivně vystupuje na sociálních sítích. Znát ji můžete například z Twitteru či Instagramu, kde se stejně jako ve svém knižním debutu snaží otevřeně a bez příkras mluvit o židovství.

Přestože se sama narodila do ateistické rodiny, svou cestu k tomuto náboženství si našla. Začala  na střední škole a doposud neskončila. Konkrétně na judaismu ji zaujala abstraktnost Boha. Na rozdíl od křesťanství, o něm totiž židé moc netuší a nesnaží se ho popisovat. Jen vnímají jeho přítomnost. Aby mohl člověk vykonávat její povolání, je potřeba se dost naučit, získat praxi a zkušenosti. Prakticky to znamená nikdy se nepřestat vzdělávat. Díky doktorátu z židovské teologie trvalo studium Kamily pouze čtyři roky a podívala se do Německa, Jeruzaléma a Velké Británie. 

O rabínských studiích titul nicméně není. Hlavním cílem je seznámit čtenáře s podstatnými aspekty judaismu tak, jak jej vnímá samotná autorka. Pokud jste praktikující žid či židovka, nejspíš se mnoho nového nedozvíte, ale mohli byste si přijít na své a najít pár obohacujících informací. Obzvlášť v oblasti postavení žen. Cílí tedy především na ty, pro které je toto náboženství stále jednou velkou neznámou.

I když se v různých židovských denominacích lišíme mírou toho, jak moc dodržujeme nařízení, nikdy se nelišíme v tom, co je pro nás zásadní. Jeden Bůh, Tóra, pomoc potřebným pohostinnost, snaha o zlepšení světa (str. 11)

Knížka je rozdělená do několika krátkých kapitol věnujících se různým tématům.
Dočkáte se velmi srozumitelné příručky základních pojmů, jako je tóra (prvních pět knih Starého zákona), cedaka (darování části svých prostředků na dobročinnost) nebo třeba modlitba (způsob, jímž se mluví s Věčným). Nejvíce obdivuhodné je, s jakou jednoduchostí je vše vysvětleno. Kamila Kopřivová píše stylem, ze kterého máte pocit, že vám promlouvá přímo do duše. Snadno se zorientujete a nahlédnete do dané problematiky. 

Skvělým příkladem je část věnovaná dobrým skutkům nebo židovskému stravování. Zaměříme-li se na jídlo, ať už se židé vyskytují kdekoliv na světě, je to něco, co je spojuje. Určitě jste někdy slyšeli slovo „košer“. Jedí a potřebují potravu, jež je přesně taková. Ovšem méně lidí ví, že přísné nároky nekladou jen na potravu, ale též na další důležité předměty v jejich životě. Právě podrobné rozebrání stravy a všech zákazů s ní spojenými uvnitř naleznete. 

Zdroj: archiv recenzentky

Ústřední roli hraje především židovský feminismus. Jsou prezentovány významné ženy, jejich osudy i přínosy pro ostatní židovky. Osobně tyto části považuji za dost zajímavé, neboť jsem o mnoha z nich doposud neslyšela. Dobře podán je i způsob, jimiž jsou představeny. Začíná se stručným životopisem, navazuje kontextem období a dále se zabývá událostmi, jež pro ně byly zásadní. Pokud by vás některá zaujala, v závěru najdete odkazy na články, kde se o hrdinkách můžete dozvědět více.

Na konci se vyskytuje oddíl soustřeďující se na svátky a významné dny v židovském roce. Celkem jich je rozebráno dvacet pět. Nejdříve jsou ale ujasněny výrazy, bez kterých by se nedal určit správný čas (židovské dny, židovský týden, židovský rok apod.). Následně vás čeká jejich krátké shrnutí. Některé jsou popsány v pár větách, jiným je dedikovaná celá strana. Po dočtení už budete mít nejen jasno v tom, kdy správně popřát, ale taktéž jak pozdravit. Například šabat je nejčastějším a snad nejpodstatnějším svátkem. Připomíná stvoření světa a všechnu tu Boží práci, kterou Stvořitel na světě odvedl. Slaví se každý týden od pátečního večera do sobotního večera a zdravíme slovy: „Šabat šalom!“ Pokojný šabat! 

Člověk je tak v Tóře představen na jednu stranu jako vládce světa, na druhou jako ochránce – který z nich tedy jsme? Oba. S vládou přichází zodpovědnost a pečovat se nedá bez tvrdých rozhodnutí. A tak je člověk obojí, vládce světu nadřazený, přitom stále jeho součástí, z prachu stvořený, a nikdy nesmí zapomenout na blaho celku. (str. 121)

Stránky doprovází přívětivé ilustrace Dany Lédl v opakujících se barvách růžové, černé a žluté. Ty tvoří klíčovou komponentu, v níž se objevují také symboly neodmyslitelně spjaty s touto vírou (Davidova hvězda, menora, tóra,…). Trefnou kombinací budují přívětivý dojem a lákají k bližšímu zkoumání.

Titul lze považovat za velmi zdařilý. Autorka si na nic nehraje a je otevřena rozmanitostem. Sice by si určité kapitoly zasloužily více prostoru, ale v rámci formátu se nedaly pokrýt. Na druhou stranu není aspoň nic zdlouhavé a neztratíte se. Je samozřejmé, že se najdou čtenáři, jimž čtení bude připadat příliš feministické, ale něco takového je na českém trhu potřeba. 

Kamila Kopřivová se narodila ve Znojmě. Po studiu teologie a filozofie na Univerzitě Karlově si zvolila v Česku zatím moc neprobádanou cestu – rozhodla se stát rabínkou. Během studií se vydala do Berlína, Jeruzaléma a Londýna, kde nakonec získala zmíněnou pozici ve Westminsterské synagoze. Rabínka v zácviku je její debut.

Pro mě byla publikace hodně přínosná a zaujala mě zejména svým jedinečným pojetím. Obohatila mě o nové poznatky – a jestliže vás alespoň trochu zajímá tato tematika, bude i pro vás zajisté vhodnou volbou. 

Závěrečné hodnocení: 97 %


Neortodoxní zpověď o všem, co vás na židovství zajímá

„Jmenuju se Kamila a rozhodla jsem se stát první českou rabínkou.“ Jak dojde k tomu, že se žena bez židovských kořenů rozhodne konvertovat? Kamila Kopřivová alias Rabínka v zácviku vás provede nejen vlastním příběhem, ale také všemi podstatnými aspekty judaismu. A připravte se, že si posvítí i na ty neortodoxní – třeba na židovský feminismus. Součástí jejího vyprávění je i představení liturgického roku nebo významných židovských žen, které se nesmazatelně zapsaly do dějin. Šalom alejchem!


Nakladatelství: CPress
Ilustrace: Dana Lédl
Žánr: non-fiction, teologie
Počet stran: 176
Vazba: pevná

Komentáře