Recenze: JÉ, JEŽÍŠEK (Vendula Hegerová)

Zábavné hry, tvoření a recepty na předvánoční čas

Máte rádi Vánoce? Těšíte se nejen na Ježíška a na dárky pod stromečkem, ale chcete si užít celý adventní čas? Na chvíli vidět svátky opět očima dětí? (str. 3)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Česká spisovatelka Vendula Hegerová se rozhodla připravit pro malé i větší čtenáře publikaci, vhodnou především k předvánočnímu veselí, která jim poutavě a nápaditě představí více než jen zvyky a Vánoce samotné. Samozřejmě se jedná rovněž i o pomocníka pro rodiče, kteří touží si se svými ratolestmi užívat příjemného adventního času a tvořit. 

Nakladatelství Portál se na knihy pro děti specializuje, nepřekvapí tedy, že i tato knížka je velice pěkně graficky zpracovaná, nepostrádá atmosféru a kresby. Jedná se o barevné tematické ilustrace, větší či menší, které poukazují na příběh týkající se Vánoc či zobrazují prvky k nim patřící. 

V úvodu počin informuje rodiče o použitých značkách, které se nachází u jednotlivých úkolů. Kreativní zábava spočívá v několika bodech:
  • Hrajeme si
  • Posloucháme
  • Tvoříme
  • Povídáme
  • Vaříme
Dokonce se dočtete i informace, že na stránkách nakladatelství Portál jsou zdarma ke stažení šablony pro další tvoření. 

Zdroj: web nakladatelství

Publikace je taktéž naučná a vhodná zejména pro předškolní děti, které se formou vánočních zvyků a dobrodružství dozvídají různá potřebná fakta. Kupříkladu o tom, v jakém měsíci Vánoce vlastně jsou, jak si mohou vytvořit dopis pro Ježíška či se naučí o koření a dalších zajímavostech. Kniha je opravdu obsáhlá, co se týče znalostí a dovedností, které vaše maličké milovníky zimních svátků naučí. 

Jak informuje podnadpis, dočkáte se i her. Příslušenství sice musíte mít doma, ale předpokládám, že pokud vlastníte stolní hry, budete mít určitě i kostku k házení či nůžky. Mimo herní zábavy jsou k dispozici též tvořivé úkoly nebo rozvíjející úlohy, jako je například hledání rozdílů i stejných věcí, znalosti pranostik, bludiště, ruční vyrábění a balení dárečků. Nechybí ani nápady na zimní hry a nezapomíná se ani na krmení ptáčků, zpěv koled a recepty – třeba na medové perníčky. 

Uvnitř naleznete také poučné texty, které vám ozřejmí třeba svátek Svatého Martina. Víte, kdo to byl a proč se o něm učí ve škole? Někteří dospělí už mohli zapomenout, ale díky této knize máte možnost si ho připomenout a přečíst o něm krátký příběh svým dětem. Stejně tak se dozvíte i o Mikuláši, Svaté Lucii, Adventu či narození Ježíška. 

Titul vás provede od Svatého Martina až do Tří králů, není tedy čistě vánoční, naopak má krásný přesah. Na závěr nechybí ani několik stran, které můžete využít na vystřihovánky. Rovněž narazíte na QR kódy, díky nimž si můžete vytisknout šablony a jiné předlohy.  

Vendula Hegerová je úspěšná populární ilustrátorka a spisovatelka dětských knih. Vystudovala Vyšší odbornou grafickou školu v Jihlavě, kde po studiích několik let pracovala. Ovlivnila ji zakázka zdobení dětského oddělení Jihlavské nemocnice, díky které zjistila, že právě děti její ilustrace nejvíce ocení. Mnohostranná výtvarnice má na svém kontě kolem pětadvaceti knih, ať už se jedná o leporela, komiksy, či populárně naučné publikace.

Zdroj: web nakladatelství

Jé, Ježíšek je velice povedené a propracované tvůrčí čtení a zábava pro předškoláky a rodiče, kteří se těší na trávení času se svými ratolestmi kvalitním způsobem. Není nadto vytvořit si vlastní krásné vzpomínky a připomenout si, že předvánoční, vánoční a povánoční období není jen o stresu a shonu, ale naopak o trávení času s milovanými. 

Já jsem okouzlená. Knížka obsahuje víc, než by mě kdy napadlo. Myslela jsem, že to bude čistě o Vánocích, ale velmi mile mě překvapil rozsah. Ještě jsem ji nevyužila, nicméně týden před Svatým Martinem se určitě začteme a začneme s dětmi tvořit. Už se na to těším. Vánoční dílničky u nás jsou moc oblíbené, chodíme na ně i vyrábíme doma, takže tahle knížka nám bude rozhodně přínosem. 

Závěrečné hodnocení: 100 %


Kniha odkazující na klasické české vánoční zvyky a tradice přináší mimo poučení také množství hravých úkolů motivovaných Vánocemi od osvědčení autorky a oblíbené ilustrátorky Venduly Hegerové. Kniha zkrátí školkovým dětem, ale i malým školákům čekání na Vánoce a je doplněna spoustou návodů na tvoření, nápadů a poučení nejen pro děti. V závěru obsahuje kniha několik stran barevných příloh, které si děti mohou opatrně vystřihnout, nebo barevně okopírovat, slepit a dotvořit dle návodu či vlastní fantazie.

Kniha je určena dětem od 4 let.

Vendula Hegerová je úspěšná a oblíbená ilustrátorka a autorka dětských knih, úzce spolupracuje např. s časopisem Puntík. S jejími ilustracemi v Portále vyšlo mnoho knih určených pro předškolní děti a pro začínající čtenáře.


Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2023
Žánr: populárně-naučná, tvoření a zábava
Počet stran: 88
Vazba: brožovaná

Komentáře