PROČ MÍT PO RUCE DOSTUPNÉHO ADVOKÁTA? OCENÍ HO NEJEDEN LAIK

„Neznalost práva nezbavuje odpovědnosti. Znalost však často.“
(Stanisław Jerzy Lec – polský básník, aforista a satirik)

Právo je nedílnou součástí našich životů, ať už jsme si toho vědomi nebo ne. (str. 255) 

Řešíte komplikace okolo reklamací, potíže s nepříjemným sousedem nebo nějaký dopravní přestupek?
Chystáte se podepsat smlouvu o nájmu bytu, vstoupit do manželství, nebo ho naopak ukončit?
Rádi byste si přivydělali na „dohodu“, ale nevíte, jak je to s odvody zdravotního a sociálního pojištění?
Způsobuje vám problémy násilný partner, kolegové v zaměstnání či samotný šéf?

Se všemi těmito situacemi (a s mnoha dalšími) vám pomůže publikace Dostupný advokát: Jak na běžné právní situace (Grada, 2023).

Zdroj: Čteme české autory

Přestože víme, že čtení má blahodárný vliv na naši nervovou soustavu, není občas od věci vyměnit uklidňující beletrii za praktičtější literaturu. Mimo jiné právě proto, abychom si další stres nepřidělávali. Nemusíte se obávat odborných výrazů, složitých formulací a suchopárného právního textu. Jak už název napovídá, kniha vychází z čisté praxe, je psaná jednoduše a srozumitelně a mapuje právní situace, které v každodenním životě potkávají kohokoliv z nás. Zároveň vyvrací některé zažité mýty, přináší různé tipy, preventivní kroky a konkrétní příklady pro přiblížení rozebíraného tématu.

Jedná se o přehlednou a užitečnou publikaci, která by neměla chybět nikomu, kdo se nechce kvůli neznalosti spálit. Dobře poslouží i všem, kteří potřebují pomoci v tíživé situaci. V tomto ohledu velmi vítáme zahrnutí kapitol diskriminace na pracovišti a hlavně domácí násilí, což je velmi aktuální téma a je třeba ho otevírat a vyvracet nepravdy, které ve společnosti neustále kolují a jimž mnoho z nás stále věří. 

 Jaké kapitoly v publikaci najdete


Zdroj: Čteme české autory

 Nekupujte zajíce v pytli 

Ještě si nejste jistí, jestli si titul objednat? Nevadí. Zavítejte na web Dostupnyadvokat.cz.

Najdete zde jak 20stránkovou ukázku, kterou si můžete stáhnout ZDARMA, tak různé vzorové formuláře a několik e-knih, jež vám pomohou s případy jako rozvodkoupě nebo prodání nemovitosti bez rizika a správa SVJ a družstva

Další rady a doporučení získáte také na jeho blogu.

Zdroj: dostupnyadvokat.cz

 Řešení právního problému na míru aneb zeptejte se online

I my v redakci samozřejmě řešíme nepříjemné a komplikované záležitosti, se kterými si nevíme vždy rady, proto jsme neváhaly využít možnost online poradenství, které Dostupný advokát nabízí v rámci svých služeb. Věříme, že následující případy pomohou i vám. 

Otázka č. 1:
Jaké možnosti obrany má zákazník, když mu dopravce ztratí balíček a dodavatel se nemá k tomu zaslat náhradní zboží ani vrátit peníze?

(Před měsícem a půl jsem si objednala zboží a platila jsem předem – převodem, ne online kartou. Zásilka měla jít prostřednictvím ČP na výdejní místo Balíkovny. Balíček ale nedorazil. Ztratil se. Řešila jsem to s ČP, ta mě odkázala na dodavatele, ať podá reklamaci. Dodavatel mi od té doby tvrdí, že reklamaci podal, že se ČP stále nevyjádřila a nemá se k tomu vrátit mi zaplacenou částku. Náhradní zboží byl ochotný poslat jen v případě, že ho ještě jednou uhradím, což jsem pochopitelně odmítla.)

Odpověď právníka:
Máte-li problém s nedoručením zásilky přes Českou poštu, nebo je zásilka sice doručená, ale v jiném stavu, než jste očekávali, můžete se vypravit na nejbližší poštu (lze jít ovšem na jakoukoliv poštovní pobočku v České republice). Reklamovat ztrátu zásilky může kdokoliv, tedy nejenom odesílatel, ale i adresát. Nicméně je nutné pamatovat, že je vyžadováno předložení podacího lístku. Jak u mezinárodních, tak i u vnitrostátních zásilek totiž platí, že pošta odpovídá pouze za zásilky, jejichž přijetí eviduje vystavením podacího lístku. Jedná se o doklad o tom, že jste uzavřeli poštovní smlouvu. Podle čísla na podacím lístku lze také zásilku nejsnáze dohledat.

Reklamaci lze podat i přes aplikaci Sledování zásilek v rámci webu postaonline.cz. I zde je ale třeba znát číslo zásilky.

O výsledku reklamace je vždy informován odesílatel zásilky. Lhůta na vyřízení vnitrostátní reklamace je 15 dnů od přijetí, u mezinárodních zásilek až dva měsíce po přijetí reklamace.

Klienti České pošty, kteří nejsou spokojeni s výsledkem vyřízení reklamace či stížnosti, se mohou obrátit na poštovního ombudsmana. Ten ale není první instancí pro řešení reklamací.

Odesílatel nebo adresát mohou reklamovat dodání zásilky u vnitrostátních zásilek do jednoho roku od podání, u mezinárodních zásilek do 6 měsíců po podání. Lze ale doporučit reklamovat v co možná nejkratším termínu. Zvyšuje se tím šance na nalezení zásilky a v případě doručení poškozené zásilky na správné posouzení odpovědnosti za škodu.

Výše uvedené se týká samotné reklamace. Podstatná je ale také skutečnost, že zákazník zaplatil za zboží, prodejce převzal peníze a zákazník zboží neobdržel. Přitom platí, že pokud spotřebitel uhradil kupní cenu, prodejce by měl zboží doručit, bez zbytečného odkladu a nejpozději do 30 dní. Nestane-li se tak, má jej zákazník upozornit a poskytnout přiměřenou dodatečnou lhůtu k dodání zboží. Poté lze od smlouvy odstoupit. Tím se smlouva od počátku ruší a strany mají povinnost vrátit si poskytnutá plnění. Zákazník má tedy nárok na vrácení zaplacené ceny.

Dalším stupněm řešení může být pak soud, resp. zaslání předžalobní výzvy. Pro takový postup je vhodné se poradit s advokátem. Lze se také obrátit na Českou obchodní inspekci.


☉☉☉

Otázka č. 2:
Může majitel pozemku darovat jeho část, i když ho má zastavený hypotékou?

(Plánujeme se sestěhovat s přítelem. K domu přítelových rodičů si chceme udělat přístavek. Budeme mít oddělený vchod i část zahrady pro sebe. Nicméně pozemek je přítelových rodičů a mají na něm hypotéku. Výstavbu ale budu hradit já a nevím, jak by se řešilo majetkové vyrovnání v případě, že bychom se s přítelem rozešli.)

Odpověď právníka:
Darovat pozemek zastavený hypotékou není sice nemožné, ale oproti běžnému darování jste značně omezeni.

Na daný pozemek se váže zástavní právo, kvůli kterému nemůže vlastník libovolně s nemovitostí nakládat. Zástavní právo je vázáno na banku, která poskytla úvěr (hypotéku) a je třeba především prostudovat obsah a podmínky hypoteční smlouvy a obrátit se na banku. Bez jejího souhlasu totiž prodej, darování ani jiná dispozice s nemovitostí není možná, pokud je součástí zápisu i zákaz zcizení.

Dost pravděpodobně bude banka trvat na zaplacení dlužné částky. Tím se hypotéka splatí a omezení dispozic s nemovitostí následně skončí (reálně ovšem až výmazem z Katastru nemovitostí). Pokud zbývá už jen málo k zaplacení, lze dluh umořit například jiným (spotřebitelským) úvěrem.

Nabízí se i možnost převodu hypotéky na jinou nemovitost, kdy je třeba zažádat banku o výměnu nemovitosti v zástavě, získat všechny patřičné dokumenty (znalecký posudek, výpis z Katastru nemovitostí, souhlas vlastníka nemovitosti). Záleží ale opět na podmínkách jednotlivých bank, nelze říci, že je na takový převod právní nárok.

Opačnou variantou je pak převod hypotéky na jinou osobu, tedy v tomto případě na osobu obdarovaného. Zde by se zkoumaly jeho příjmy, míra zadlužení atd. a samozřejmě by musely obě strany s touto variantou souhlasit.

Spíše teoretickou variantou řešení je také rozdělení pozemku na dva menší a převod hypotéky pouze na jeden z pozemků, který zůstává původnímu vlastníkovi. K jednotlivým krokům by ale musela dát banka souhlas a celá transakce je poměrně komplikovaná, takže lze mít oprávněné obavy, že na ni banka spíše nepřistoupí.


Komentáře