Recenze: ZLATÝ KLÍČ K PEKLU (Josef Doucha)

 Každý svého štěstí strůjcem

Převahu jeho klientely tvořily znuděné paničky, manželky zbohatlíků, které nevěděly, co s časem, penězi a přibývajícími lety a kily. (str. 7)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha.


Petr se zhlédl v životě plném luxusu, jenž je tomu jeho na hony vzdálený. Prací v golfovém klubu se mu snaží přiblížit. Zájem dostat se na výsluní mezi smetánku žijící na předměstí, příznačně zvané Slunečná, povýšil na smysl své existence. Během pracovního procesu se vedle výkonu zaměstnání zaměřuje především na majetné osamělé paničky, žijící vedle protějšků ve zlatých klecích. Jednou takovou je i Eva Edelmannová, manželka místního zámožného podnikatele a developera Martina Edelmanna. Stárnoucí bývalá modelka najde v zajíčkovi okamžité zalíbení. Jejich milenecký vztah není před mužem ani třeba ututlávat. Edelmann si totiž plánuje vzít svou asistentku Báru a Evu poslat s holým zadkem pryč z domu. Slovo dá slovo a Petr s Evou se rozhodnou situaci vyřešit jednou provždy a definitivně…

Petr je typickou ukázkou, kam až může vést touha po penězích a konzumní nastavení dnešní společnosti. Nenarodil se mezi chudé, ale i přesto má problém spokojit se s tím, co má. Touží po jmění, drahých autech a obrovských domech…

V klasicky očíslovaných kapitolách kratšího rozsahu vševědoucí vypravěč popisuje události převážně optikou Petra. Jazyk první poloviny je jednoduchý bez zdlouhavých popisných pasáží a srší dynamikou. Obecná čeština je okořeněna notnou dávkou vulgarismů. Hlavně v dialozích si protagonista nebere servítky. Okolnosti plné stresu k tomu přímo vybízejí.

Máme před sebou detektivní schéma, kde nám je dopředu známý vrah a my sledujeme jeho pohnutky a zoufalou snahu o dokonalý zločin. V druhé polovině přichází na řadu samotné vyšetřování. Mravenčí policejní práce je realisticky vyobrazená, detailní popisy kriminalistické praxe srší opravdovostí. Autor skvěle zúročil léta u mordparty a sestavil reálnou chronologii vyšetřování krok za krokem. Což ocení laici, kteří snadno pochopí, jak systému funguje, ale i odborníci, kteří zaplesají nad realističností.

Mádl fotograficky zadokumentoval stav hlavy i oblečeného těla a zřízenec začal postupně z těla svlékat jednotlivé části oblečení. Mádl vše opět fotograficky dokumentoval a zároveň také pečlivě prohlížel jednotlivé oděvní součástky, aby vyfotografoval případné nalezené předměty. (str. 79)


Bohužel celkově dílo působí, jako by se snažilo splnit osnovu. Chybí nové dějové zvraty a sklouzneme k fádnímu čtení plnému advokátní hantýrky. Doucha se pokouší nastínit alespoň pocity, které odsouzený prožívá, ale zůstává dojem strojenosti a slibný rozjezd je narušen chybějící katarzí.

Stěžejní tezí je podíl viny a trestu. Jednoduchá a rychlá zápletka může na čtenáře působit prvoplánově a suchopárně. Zůstane pocit, že jste čekali více. Nutné je vypíchnout chladný kalkul (anti)hrdiny a jeho neskutečnou hloupost, která vás bude vytáčet a jediná vzbudí proud silných emocí.

Peníze a moc vládnou světu a není divu, že se Petr zhlédl v bohatství druhých. Eva Edelmannová rovněž neoplývá ryzím charakterem a kamarád ze základní školy pracující v krematoriu má alkoholem zamlžený úsudek natolik, že se opravdu nevyplatí mu věřit. Postavy jsou černobílé, zločinci zabednění a chamtiví, komisaři draví a zkušení. Douchovi se nepodařilo dodat počinu na zajímavosti a zůstal na hraně průměrnosti. Doporučení patří těm, kteří s detektivním žánrem nemají zkušenosti a necílí na vysokou literaturu. Jednoduchý příběh o vině a trestu je jednohubkou maximálně na dva večery.

Josef Doucha je legendou české kriminalistiky, spoustu let pracoval v řadách policejních příslušníků. Přes pochůzkáře se postupně propracoval až ke své vysněné kariéře na oddělení násilné kriminality. Pracoval na nechvalně proslulých případech, jako je spartakiádní vrah nebo sudy s nebožtíky na dně orlické přehrady. V roce 1996 odešel od policie a věnuje se advokacii se zaměřením na trestní právo. Na literární scénu vstoupil v roce 2022 jako spoluautor publikace Orlické vraždy: Akce Přehrada očima vyšetřovatele.

Zlatý klíč k peklu byl pro mě zklamáním. Působilo to na mě, jako by si Doucha potřeboval splnit nějaký dávný sen o napsání detektivky a jel podle jasně dané šablony, která nepřináší nic nového, a za chvíli už ani netušíte, o čem byla.

Závěrečné hodnocení: 55 %


Anotace:
Petr Prokop žije ve světě, kde peníze rozhodují o kvalitě života, celkem slušný život. Je instruktorem v golfovém klubu, kde se seznámí s manželkou jednoho z nejbohatších lidí v zemi. Jeho až příliš kladný vztah k ženám mu otevře cestu k plánu, jak pomocí vraždy získat vysněný klíč ke zlaté kleci a usnadnit si tak život. Podaří se Petrovi získat klíč k vytouženému životu, nebo ho jeho záměr přivede k pomyslnému pádu do pekla?

Příběh Petra Prokopa vypráví o překonávání překážek, o bezohlednosti na cestě k bohatství, o měřitelnosti hodnoty lidského života materiálním bohatstvím a o mlýnech, které nepřestávají mlít. O tom, že když se tomu, kdo jde za svým snem bezohledně a tvrdě, splní jeho přání, může to být způsobem, který je současně trestem.

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivka
Počet stran:186
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře