Recenze: ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA (Petra Pospěchová)

Regionální kuchařka v rozšířeném vydání

Krajový a krajinný kontext jsou tou nejlepší cestou, jak pochopit kořeny gastronomie každého regionu. (…) Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. (…) Jednotlivé regiony, to nejsou jenom samotné recepty, ale také souvislosti, z nichž kuchyně daného kraje vzešla. (…) Popsat uceleně z gastronomického hlediska všechny významné národopisné regiony České republiky byl od začátku úkol trochu ošemetný: vymezení jednotlivých regionů se neobešlo bez konzultací s etnografy. Nejvýznamnějším zdrojem receptů a vzpomínek na tradiční kuchyni jednotlivých regionů však byli starousedlíci. (…) Lidová strava se od sofistikované kuchyně restaurační liší tím, že je osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Mnohé recepty se o špetku liší rodina od rodiny… (str. 11)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Smart Press.



Kniha má na předsádce vytištěná doporučení a reporty, které se jí přímo dotýkají. Velkým kladem je určitě mapa, která zobrazuje, odkud dané pokrmy pochází, a pokud jste doposud nevěděli, kde se nachází Slovácko, Chodsko a další, tak nyní už nebudete na pochybách. Na začátku vás čeká také šikovný obsah. 

Zdroj: archiv recenzentky

Recepty jsou rozdělené podle etnografických regionů. Titul začíná úvodem s názvy krajů a dodatkem kapitoly Všemi smysly, poté následují receptury. 

  • Valašsko
  • Slovácko
  • Haná
  • Slezsko
  • Podkrkonoší – to je dokonce rozděleno na Horácko, Polabí a Praha
  • Jižní Čechy – Šumava
  • Chodsko
  • Sudety

Na závěr nechybí ani tradiční recepty bez masa, pomazánky, slovník lokálních kulinářských výrazů, který určitě budete potřebovat, seznam literatury a rejstřík. 

Já mám možnost vám představit druhé, rozšířené vydání Regionální kuchařky s novým názvem Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. První vyšlo v roce 2013 a v případě, že jej máte, tuto aktualizovanou kulinářskou knihu byste měli mít rovněž. Je totiž obohacená o tipy gastronomických a krajinných výletů. Každá kapitola má vlastní mapu, sepsané folklorní tradice či suroviny typické pro danou oblast. Autorka rovněž přidala fotografie a recepty na 135 pokrmů. Není nad to, když vaše kuchařka je zároveň i průvodcem po krajinách, odkud jednotlivá jídla vzešla. 

Zdroj: archiv recenzentky

Jak je u nakladatelství Smartpress zvykem, tato publikace opravdu není pouze kuchařkou, jak jsem již informovala, ale obsahuje také nádherné fotografie – menší i celoplošné. Nejedná se jen o fotky jídel, ale všeho, co s pokrmy a kraji souvisí. Věřím, že vás nadchne jak grafické zpracování, tak fotograficky ztvárněné návody.

Autorčin medailonek naleznete v přední části. Můžete se v něm dočíst, že Petra Pospěchová pochází z Olomouce, ale její první kulinářské vzpomínky pochází z Vizovic – od babičky. Vystudovala sociologii v Brně a od osmnácti let pracuje jako novinářka. Píše o gastronomii, udržitelnosti a horolezectví. Mezi její díla patří například Outdoorová kuchařka z roku 2016. 

Atlas chutí sice není úplně jedinečný projekt, tedy v dnešní době. V roce 2013, kdy vycházel poprvé, byl zřejmě prvním takovým kulinářským počinem, ale od těch dob se lidé o etnografické regiony zajímají stále víc, což má samozřejmě na svědomí též nárůst podobně laděných knih. Aktualizovaná verze je vhodná pro všechny strávníky, kteří touží ochutnat tradiční masové i bezmasé pokrmy naší země. 

Zdroj: archiv recenzentky

Subjektivní názor: Já mám s publikacemi od nakladatelství Smartpress velice kladné zkušenosti. Jejich kulinářské knížky mají vždycky něco navíc a vymykají se běžným kuchařkám. Je radost je číst, protože se nedozvíte pouze o receptech. Nabízí toho tolik, co náleží k jídlům. Rozvíjí je – a dodají vám pocit, že nejen umíte uvařit, ale skutečně pokrmy znáte a souzníte s nimi. Není nadto mít doma taková díla, obzvlášť pokud nechcete pouze obyčejně vařit, ale toužíte po skutečném zážitku. 

Závěrečné hodnocení: 100 %



Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Jihočeské knedlíky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské kyselo, valašský skopový guláš, ornamentální chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka. Domácí strava je proti té restaurační osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Stojí na běžně dostupných a lokálních surovinách a obvykle nevyžaduje složité postupy.

Poznejte chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska:

* 13 kapitol podle tuzemských etnografických regionů včetně představení základních surovin
* 135 receptů na polévky, hlavní jídla i sladké, pokrmy všední i sváteční
* 40 tipů na výlety do přírody i za gastronomickými zážitky včetně map
* 13 stále živých regionálních tradic z Valašska, Slovácka, Brna, Haná, Slezska, Podkrkonoší, Horácka, Polabí, Prahy, Jižní Čechy, Šumavy, Chodska a Sudet.


Nakladatelství: Smartpress
Rok vydání: 2023
Žánr: kuchařky
Počet stran: 320
Vazba: pevná

Komentáře