Recenze: NOVINÁŘEM V ČÍNĚ (Tomáš Etzler)

Nepřikrášlený pohled z první ruky na kontroverzní světovou velmoc 

‚Oni nás sledují!‘ dochází mi ve výtahu. Musí vědět, čím se živíme, a špehují nás! Ty příběhy o neustálém špehování a obtěžování novinářů nejsou fáma! Byl to jeden z prvních momentů, kdy mi došlo, že jsem se nepřistěhoval do normální země. Že přes všechny ty skleněné mrakodrapy, luxusní nákupní střediska a nové dálnice je Čína paranoidní komunistickou zemí, jejíž estébáci ve dvě ráno prohledávají smetí novinářů. (str. 34)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Tomáše Etzlera mnozí znají z pořadů jako Události či 168 hodin. Bývalý stálý zpravodaj ČT v Číně sepsal zážitky ze svého sedmiletého působení celkem ve dvou knihách. Novinářem v Číně je první z nich a věnuje se úvodním rokům Etzlerova asijského angažmá. 

Podtitul počinu zní Co jsem to proboha udělal? a zcela vystihuje rozpoložení autora na začátku asijské anabáze, stejně jako pocity leckterých čtenářů. Proč někdo vymění lukrativní post vedoucího redakce CNN v Berlíně za práci v komunistické zemi známé negativním postojem vůči novinářům, a to pod hlavičkou veřejnoprávní televize malého středoevropského státu? Podobně jako mnoho jiných se i pisatel nechat zlákat pozlátkem pro cizince. Určitou roli sehrála i láska v podobě švýcarské reportérky Barbary, a tak holt opomenul fakt, že jedna věc je strávit v Číně pár dní dovolené a druhá žít v ní – a hlavně pokoušet se produkovat objektivní žurnalistiku.

Zdroj: web nakladatelství

Novinářem v Číně zobrazuje Říši středu, jak Etzler někdejší působiště často nazývá, takovou, jaká ve skutečnosti je. Syrovou realitu bez příkras zachycuje (s výjimkou prvních pár stran turistického opojení) od počátku. Extrémně chudý venkov, kde vesničané žijí doslova z ruky do úst, a přesto se neváhají rozdělit i o to málo, co mají. Města, jejichž obyvatelé na tom nejsou o moc lépe. Sezónní pracovníci, již musejí dřít v krutých podmínkách za minimální mzdu a za rodinou se dostanou jen jednou ročně, na čínský Nový rok. Všudypřítomný těžký závoj smogu ničící zdraví obyvatel. Korupce všech vlád, místních i celostátní. S životním prostředím si soudruzi zkrátka hlavu moc nelámou.

Během svého sedmiletého pobytu prokazoval Etzler stoprocentní čest novinářskému řemeslu. I za cenu osobního nepohodlí se snažil zprostředkovat nestranný pohled na běžný život v Číně. Díky rozsáhlé síti kontaktů, kterou si postupně budoval, dělal rozhovory nejen s obyčejnými lidmi, ale například i s hackery či komunistickými podnikateli. Konkrétní příběhy tak čtenářům skvěle přiblíží tamní atmosféru. Mimo jiné se vydal i do Tibetu či Nepálu. Několikrát byl zadržen a napaden, ani to jej však od práce neodradilo.

Zdroj: web nakladatelství

Počin je rozdělený do sedmnácti kapitol včetně prologu a závěru, přičemž každá se zabývá jiným tematickým celkem (venkov, sezónní pracovníci, sněhová bouře 2008, zemětřesení v S´-čchuanu, olympiáda atd.). Kniha není psána chronologicky, nýbrž v souladu s uvedenými „bloky“, což nemusí vyhovovat každému. Jak již bylo zmíněno, líčí zejména začátek autorova nasazení v Říši středu, tedy léta 2007-2009. Leckdo by očekával, že pekingské olympiádě v roce 2008 jakožto vyvrcholení otevírání se Číny světu bude věnováno více prostoru, což se bohužel nestalo.

Nemalá část díla kromě reálií zachycuje i snahu komunistické vlády ztížit zahraničním novinářům práci, jak nejvíc je možné. Pokud jde o žurnalistiku jako takovou, dozví se člověk i mnohé zajímavosti o přípravě reportáží, živých vstupech nebo rutině obsahující při mimořádných událostech osmnáctihodinové směny či dva dny bez spánku. 

Etzlerův styl je plynulý a svižný, jak se na reportážní literaturu patří. Díky barvitým popisům dokáže  během pár minut přenést publikum o tisíce kilometrů dál, do světa, jaký si mnozí z nás nedokážou představit. Jazyk je převážně spisovný, občas protkaný hovorovými či lehce peprnými výrazy zachycující temperament pisatele či danou situaci. 

Zdroj: web nakladatelství

Novinářem v Číně je velmi zdařilým dílem, o němž se dá říct, že zcela splnilo daný účel: přiblížit nám, Čechům, rozlohou i historií obrovský stát téměř na opačném konci světa, a to bez stranické propagandy a příkras. Realistický náhled do Číny a Etzlerův záměr jít až na dřeň sice není úplně pro slabé povahy, přečíst by si ho však měl snad každý. 

Tomáš Etzler je prvním českým novinářem, jenž byl oceněn cenou Emmy. Vystudoval zeměpis a tělocvik na Pedagogické fakultě v Ostravě. Poté krátce pracoval v České televizi. V roce 1991 odešel do USA, kde se od umývače oken či zahradníka dostal na post editora zpráv v CNN. Více než pět let působil jako válečný zpravodaj CNN na Haiti, v Iráku nebo v Afghánistánu. V letech 2007 až 2014 zastával pozici zpravodaje České televize v Číně. Během této doby připravil a prezentoval skoro pět set reportáží nebo živých vstupů.

Novinářem v Číně byl pro mne jedinečným čtenářským zážitkem. Ráda čtu o cizích zemích, a to zejména takových, kam se člověk jen tak nepodívá. Vážím si Etzlerova osobního nasazení a snahy ukázat lidem Čínu v její skutečné podobě –⁠ zejména pozadí do té doby nejdražší olympiády v historii. Tak jako mnoho dalších jsem se i já coby tehdy dvanáctiletá holka nechala uchvátit představou dokonalého vyspělého státu, a to bez sebemenšího ponětí, co vše se za působivými kulisami skrývá. 

Závěrečné hodnocení:  90 %  


Když Tomáš Etzler přistál v říjnu 2006 v Pekingu, Čínu téměř neznal. V následujících letech zde však připravil stovky reportáží a zažil řadu silných příběhů. Jak v nejlidnatější zemi světa žijí běžní lidé? Čemu v totalitní Číně čelí novináři, kteří zpracovávají události, jež se komunistická vláda snaží skrýt? Pronikavý vhled do čínské reality ji ukazuje v syrových barvách osobních zážitků jako ambiciózní mocnost, jež si nárokuje životy svých občanů.

Vydavatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 202
Žánr: deník, literatura faktu, reportážní
Počet stran: 432
Vazba: pevná

Komentáře