Recenze: NA KOPCI (Jiří Březina)

 Maloměstské Zjevení Páně

Kolik z těch bezstarostně vypadajících lidí tady v sobě nese něco hrozného, kolik z nich asi úzkostlivě skrývá ve svém nitru temné vzpomínky, napadlo Milana. (str. 265) 


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.

Začínající novinář Milan pozvolna zakončuje vysokoškolskou dráhu a vybírá si předmět diplomové práce. Oblíbený kantor mu navrhne náboženské téma zjevení svatých, což Milana na první dobrou nenadchne, ale slíbený článek v časopise je pro aspirujícího žurnalistu více než slibným lákadlem. Vypraví se do vesnice Výtoň, kde se před 13 lety malé holčičce Marii zjevil sám anděl a prozradil jí tajemství, které doteď nikomu nevyzradila. Každopádně se díky tomuto zázraku vesnice proslavila a láká nábožensky založené jedince ze všech koutů republiky. Mezi ně patří i Helena, která po náročné pracovní vytíženosti touží po změně a klidu, což má rozproudit malířskou kreativitu. Při pátrání po okolnostech nadpřirozeného úkazu se Milan s Helenou seznámí a najdou společnou řeč. Co si o tom všem myslí dnes již dospělá Marie?

Ačkoliv titul Na kopci získal ocenění za nejlepší českou detektivku, tomuto žánrovému zařazení se poněkud vymyká. Důraz je kladen na psychologii jednotlivých aktérů a role vyšetřovatelky je odsunuta na vedlejší kolej. V ústředí stojí protagonista Milan, který netuší, co se svým životem. Výzkum ho však konečně vytrhne z letargie.

Zainteresovaný vypravěč nás příběhem provádí střídavě optikou Heleny a Milana s výjimkou prologu, kde promlouvá skrze Marii. Zvoleným jazykem je obecná čeština s namátkově užitými vulgarismy a uvěřitelnými dialogy. Prostředí vysokoškolských kolejí se Březinovi podařilo vykreslit autenticky, takže absolventi si jistě vzpomenou na své lapálie při pijatikách v týdnu i na spoustu času věnovaného prokrastinaci.

Charaktery jsou bez výjimek popsány plasticky, Březina se profiluje coby spisovatel s velkým umem vyprávět. Nevyhne se ale některým zaběhnutým stereotypům, jako jsou například úzkoprsí vesničtí obyvatelé a jejich příliš pozitivní vztah k alkoholu nebo děsivá odhalení v církvi. Předvídatelné rozuzlení neubírá na dynamice a pozvolné přelévání mezi detektivním a psychologickým románem je čtenářsky nejen atraktivní, ale i přirozené.

Jakmile bylo přiznání vyřčeno, dostavil se nečekaný pocit úlevy. Ten ale trval jen do chvíle, než obličej kamarádky přešel do strnulé masky. Když Marcele došlo, co jí ta Pražačka říká, zvedla se ze židle tak rychle, až Brok leknutím poskočil, a beze slova seběhla schody do přízemí. Než Helena stačila cokoliv udělat, zaslechla šustění ve spěchu oblékané větrovky následované rázným bouchnutím dveří. Samota se jí ovinula těsně kolem krku. (str. 153)


Šumavská lokalita v sobě nese notnou dávku temnoty a napětí, jak už tomu u tohoto umístění bývá zvykem.
Bohužel jsem zde nestrávila tolik času, abych mohla posoudit, z čeho tento obyčej, v současné české próze tolik oblíbený, vyvěrá.

Negativem je lehce zdlouhavá první třetina, kde po slibně rozjeté předmluvě Březina zabředne do všedních dní Milanova studia. Po zapojení Heleny do celého konceptu dostává nečekaný spád a stává se téměř neodložitelným.

Paralelu lze spatřit u Michaely Klevisové, která i přes detektivní zápletku staví svoji tvorbu na umně psychologicky vyprofilovaných postavách a popisech tradičního maloměsta, kde se jinakost neodpouští – a hlavně nezapomíná. Pokud hledáte neobvykle vystavěnou krimi záležitost bez potoků krve, rozhodně neprohloupíte a budete nadšeni.

Jiří Březina je oblíbeným spisovatelem, debutoval v roce 2013 právě počinem Na kopci, který letos vyšel v upravené, zkrácené verzi a s pozměněným koncem. Velké oblibě se těší jeho série s kriminalistou Tomášem Wolfem, jež skýtá již pět dílů. Letos vydal knihu pro mládež Noční slunce, která se rovněž setkala s pozitivními ohlasy. Je držitelem dvou cen Jiřího Marka. Živí se textováním webových stránek a ve volném čase rád běhá, jezdí na kole nebo chodí po horách.

Jedná se o moje první setkání s autorem a určitě ne poslední. Získal si mě opravdovými hrdiny a schopností vybruslit i z předem dobře uhádnutelné zápletky. Nad počinem budete ještě dlouho po dočtení přemýšlet.

Závěrečné hodnocení: 89 %


Anotace:
Když se zázrak stane prokletím. Upravený debut autora oceňovaných detektivek.

Marie v dětství prožila událost, ze které se dodneška nemůže vzpamatovat. Vesnici na Šumavě, kde měla zjevení, věřící nyní uctívají jako poutní místo. Ona se jí však vyhýbá a odmítá podporovat šílenství, na které nemá jednotný názor ani samotná církev. Její příběh zaujme začínajícího novináře Milana, který zjišťuje, že údajný zázrak je obestřený podezřelými okolnostmi a nevysloveným tajemstvím. Jakou roli v něm vlastně Marie sehrála?

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivní román
Počet stran: 352
Vazba: pevná

Komentáře