Recenze: MĚSTO V OBLACÍCH (Kristýna Sněgoňová)

Chladné a surové sci-fi dobrodružství s hororovými prvky

Dovede nás někam, kde nebude hlad a kde už maminka nebude muset prát paní Wagnerové, protože jí z horké vody s louhem pálí ruce. Budeme tam žít se Stefanem a bude nám dobře. Až cestu najdu, bude všem dobře. (str. 280)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Epocha.
Chci zakoupit tento titul! 


Kristýna Sněgoňová je výraznou osobností české literární scény a přináší kvalitní tituly tuzemské fantastiky. V roce 2020 jí vyšel první díl trilogie Město v oblacích. Co rok, to díl, momentálně tak máte možnost přečíst si najednou všechny tři neodolatelné příběhy žánru sci-fi a dystopie. 

Jak napovídá anotace, svět je v troskách. Sněgoňová ho i přesto vymyslela originální, s pevnými základy. Postavila jej na slepé víře a v případě, že vás baví fundamentalismus, si rozhodně přijdete na své. Všichni slouží císaři, který je vrcholem města Politu, nic mimo něj neexistuje. Staří, mladí i děti jsou rozděleni striktně na ty, kteří se mají lépe, a na ty, kteří se mají mizerně, ale všichni musí dodržovat pravidla. Většina sní o lepším životě a hledá si k němu cestu…

Ústředním hrdinou je důstojník císařské policie Lewenhart. Inkvizitor, gestapák, obávaný člověk, jenž ctí pravidla a slepě poslouchá příkazy. Věří pouze císaři a netuší, že existují věci, které by před ním mohly být zatajené… Ačkoliv Lewenhart nebude, především kvůli svému fundamentalismu, zpočátku patřit mezi kladné postavy, z určitých důvodů si ho jistě oblíbíte. Je totiž snadné obdivovat jeho zarputilost, věrnost a víru, která je pro něj vlastní. 

Důstojník je brzy převelen do nového oddělení, které je pro něj víceméně neznámé a má o něm velké pochybnosti. Už od počátku má pocit, že členové nedělají, co mají, a v podstatě se jen flákají. Dokonce pochybuje i o jejich existenci či oddanosti císaři, ale brzy začne všemu přicházet na kloub. 

Kniha se dělí na dvě části s názvy Nahoře a Dole, přičemž obě jsou vyprávěné v er-formě z Lewenhartova úhlu pohledu. Ten vám nejprve ukáže Polit, později i netušená místa.

Autorka se rozhodla hodit čtenáře do vody a nechat je několik kapitol plavat, než si na dění zvyknou. Je to trochu nepříjemné, ale díky tomu, že spisovatelka oplývá literárním umem a zkušenostmi, si takový risk mohla dovolit – a vyplatil se. Sněgoňová se nebála sáhnout ani po vulgárních výrazech, které dodávají vypravování autenticitu. Prakticky jsou očekávané, obzvlášť když začíná jít do tuhého. Možná oceníte, že zasadila Polit do Německa, a proto i postavy mají německá jména – čtení vám tak může připadat ještě bližší.

Některé kapitoly jsou obohacené o texty v kurzívě. Představují úryvky ze zpravodajů, letáků a dalších tiskovin, které ze začátku nedávají smysl, ale zpětně vše zapadne na své místo. Díky nim je knížka vyladěná do detailu. Nechybí samozřejmě ani úvodní mapa Politu s popisky, takže se v městě snadno zorientujete. 

V úvodu jste tedy sice zmatení – kde se to ocitáte a jak funguje daný svět  ale po několika stranách už si v příběhu budete připadat jako ryby ve vodě. Spolu s Lewenhartem objevujete netušené a necháváte se víc a víc stahovat komorním chladným prostředím až do míst, kde otěže přebírají hororové prvky.

Ačkoliv dílo zobrazuje především akční sci-fi a dystopii, citlivější čtenáře bezesporu zasáhne právě hororovými elementy, jež přichází na řadu později. Ovšem už od prvních chvil, kdy je Lewenhart přeřazený, začíná mrazivé pátrání po ztracených dětech, které vyústí v mnohem drastičtější odhalení.  

I když to zprvu nevypadá, tak čím víc čtete, tím napínavější vyprávění je. Dění nezakolísá ani na okamžik a od prvních náznaků dramatu napětí stoupá. Autorka nebere žádné zajatce, takže se dočkáte i krví nasáklých nebožtíků, hrůzy v dětských očích nebo tvorů, na které byste nechtěli narazit. Sněgoňová zkrátka opět nikoho nešetří.

Na závěr je zcela jasné, že musí být pokračování. Mnozí z vás jistě hned sáhnou po dalším dílu, protože tohle čtení je silně návykové. Ač v průběhu padne mnoho obětí, některé vás zasáhnou více a jiné méně, věřím, že Lewenhart vás přesvědčí o svých kvalitách jako mě a prožijete s ním dobrodružství až do konce.
 
Kristýna Sněgoňová zaujala již debutem Krev pro rusalku, který vyšel v roce 2018. Od té doby se jí podařilo ovládnout českou scénu fantastiky. Následovala kniha Zřídla a Města a rovněž se podílí na Legii ve spolupráci s Františkem Kotletou. 

Město v oblacích není čtením pro každého, ale fanoušci sci-fi si určitě přijdou na své. Kristýna Sněgoňová je již zavedená spisovatelka kvalitních děl, takže není ani nad čím váhat. Snad jen… jestli se vám ze čtení neudělá poněkud těžko. 

Osobně jsem se na knihu chystala dlouho a stále nad ní polemizovala. Nakonec jsem byla velice ráda, že jsem si ji formou spolupráce mohla přečíst. Sněgoňová je opravdu talentovaná autorka, která umí pracovat s textem, neuchyluje se k účelovosti a ví, jak vypracovat postavy, které se vám stanou parťáky na cestě za dobrodružstvím. Musím se přiznat, že jsem si nejspíš vzala velké sousto. Ačkoliv sci-fi čtu, neodhadla jsem míru hororu a mrazivé dění s dětmi mě zaskočilo, stejně jako mě zasáhl povedený, leč drastický fundamentalismus. Proto se dílo nestane mou srdeční záležitostí a nebudu se pouštět do pokračování, téma totiž není pro mě, ale přesto oceňuji kvalitní čtení. Sněgoňová je pořád jedním z mých top spisovatelů a vím, že i když tohle nebylo psané mně na tělo, tak Rusalka rozhodně je a její pokračování určitě bude taky. 

Závěrečné hodnocení: 92 %


Svět je v troskách. Když se hroutil, postavili lidé svou spásu – město na obrovských pilířích, chráněné před vším zmarem tam dole. Ale to bylo dávno. Tak dávno, že už si to nikdo nepamatuje. A kdo o tom něco tuší, je v nebezpečí, mohla by po něm totiž jít císařská tajná služba, Polit, protože svět mimo město přece neexistuje. Alespoň ne pro ty, kdo nejsou vyvolení. Jenže stará tajemství se ráda nečekaně vynořují, a když se ve městě začnou záhadným způsobem ztrácet děti, nejlepší vyšetřovatel Politu pochopí, že věci mohou být jinak, než mu celý život tvrdili. Nový román Kristýny Sněgoňové přináší mezi troskami světa po apokalypse temné dobrodružství, jaké tu dlouho nebylo.

Nakladatelství: Epocha
Série: Města (1.)
Rok vydání: 2023 (2. vydání)
Žánr: sci-fi, dystopie
Počet stran: 552
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře