Recenze: KDO TI PÍŠE? (Dagmar Digma Čechová)

 Řecko plné barev a naděje

Zavěsil jsem a zíral do zpěněných vln. Vypadalo to, že se zvedá vítr. Včera bylo moře naprosto klidné, zato teď jako by zrcadlilo to, jak jsem se cítil uvnitř. (str. 36)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Dagmar Digmě Čechové.


Vztah Daniela a Šárky prochází vážnou krizí, poslední tři měsíce museli oba podstoupit drsnou zkouškou. I přes lásku, kterou k sobě pořád cítí, se jejich cesty rozdělují.
Daniel přijde se spásným nápadem vzít Šárku na luxusní dovolenou do vysněného Řecka. Hned v prvních pár dnech u moře je dostihne krutá realita v podobě neznámého dopisu. Šárka se snaží Daniela konfrontovat, ale on netuší, kdo mu píše. Nebo mlží? Dokážou znovu najít společnou řeč a začít věřit jeden druhému, nebo jejich cit zmizí pod mořskou hladinou?

Dagmar Digma Čechová přichází s novou knihou zabývající se opět zašmodrchanými mezilidskými vztahy. Šárka a Daniel snad nemohou mít rozdílnější povahy, a proto jsou jejich přestřelky ostré, i když se přou o úplné banality. Zhruba patnáctiletý věkový rozdíl přináší nejednu nepříjemnou situaci. I přes prudkost konfliktů se při čtení neubráníte ironickému úsměvu.

Ústředním motivem jsou sny, kterých se mnohdy musíme vzdát – anebo nás o ně připraví soukolí společnosti. Při pracovním kolotoči zapomínáme, co jsme vlastně od života chtěli, nemáme čas o tom přemýšlet. Daniel se blíží do věku, kdy je bilance vlastní existence přirozená. Věci nejdou vždy podle plánu a staré šrámy vyplouvají na povrch, i když o to nemá sebemenší zájem.

Šárka má před třicítkou úplně jiné starosti, ovšem způsob, jak o nich přemýšlí, ji s Danielem spojuje. Jakkoliv je dnes emancipace důležitým tématem, rozdíly mezi mužem a ženou jsou velmi zásadní. Zatímco Šárka pozvolna slýchá tikot biologických hodin, Daniel se pateticky nimrá v chybách, jež napáchal před dvaceti lety. Oba jsou nešťastní a bez východiska.

Od spisovné češtiny Čechová neupouští ani v dialozích, které někdy působí lehce strojeně. Ovšem volba námětu srší autenticitou. Problémy protagonistů řešíme všichni. Bolesti, jako je rozvod, nevěra či vychovávání dítěte pouze matkou, rezonují společností. Je nutné zdůraznit především často opomíjenou tematiku. Čechová ji zpracovává syrově, ale s velkou empatií pro všechny zúčastněné strany.

Jako by dostal pěstí do hrudi, začaly se na něj v tu chvíli valit odpovědi jedna přes druhou. Stud a výčitky, to bylo to první, co si vybavil. Jako muž tehdy totálně selhal. Nedokázal se postarat o milovanou ženu a natolik žárlil na její lásku k synovi, že situaci zkrátka neustál. Jeho mužské ego neuneslo vědomí, že se ocitl na druhé koleji. (str. 133)


Díky komornímu osazenstvu dostane Šárka i Daniel dostatek prostoru a vidíme až do nitra jejich duší. Na stejné události nahlížíme oběma pohledy, protože v kapitolách se střídají
. Užitá ich-forma jen podtrhuje opravdovost. Občasné kapitoly s vševědoucím vypravěčem do děje vstupují ojediněle, ale díky nim se daří držet čtenářovu pozornost pomocí důmyslně dávkovaného napětí. Téměř do posledního momentu přemýšlíte o záhadném dopisu a dosazujete k němu nejrůznější pisatele. 

Za poněkud nerealistickou považuji ezoterickou linku. Těžko si lze představit, že by úspěšný dospělý chlap tak jednoduše od základu změnil své priority.

Za vypíchnutí stojí překrásné popisy řecké krajiny. Při západech slunce na Kosu si budete opravdu připadat, jako byste tam byli spolu s hrdiny. Nástin řecké kultury je zajímavým doplněním a přináší zamyšlení nad diverzitou mezi Čechy a Řeky.

Doporučení patří všem fanouškům oddechové literatury, které však nechybí pasáže k zamyšlení a můžete si zafilozofovat spolu s aktéry o smyslu bytí. Počin se skvěle hodí na dovolenou, ale i do zimních chmurných večerů. Zábava a pasivní odpočinek je sázkou na jistotu. 

Dagmar Digma Čechová je v tuzemsku velmi oblíbenou autorkou a od roku 2020 zásobuje čtenáře alespoň jedním románem ročně. Letos vydala dokonce tři, a to: Podívej se podruhé, Víš, že nemusíš? a žhavou novinku Kdo ti píše. Rodačka z Červeného Kostelce pracuje jako korektorka a editorka.

Tvorba Čechové je pro mě pokaždé příjemným pohlazením po duši plným naděje. Skvěle se u ní odreaguji a přináší mi dobrou náladu. U Kdo ti píše mě zaujala především optika dvou hrdinů a srovnání ryze mužského a ženského principu.

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anotace:
Romantická dovolená v kulisách řeckého ráje měla vztah Daniela a Šárky zachránit. Hned druhý den je však zaskočí zpráva o podivném dopisu, který na Daniela čeká na poště, a týden milostného sbližování se tak změní v tíživé čekání na rozuzlení záhady. Kdo a proč jej poslal, když Daniel jakékoli vazby na místo odeslání popírá? Může mu Šárka po všem, co je potkalo, ještě věřit?

Otázky bez odpovědí jitří nezhojené rány a prohlubují mezi partnery propast. I když byli oba rozhodnuti o společnou budoucnost bojovat, najednou začínají vidět sami sebe v jiném světle. Dokážou spolu zase začít komunikovat a pokračovat dál ruku v ruce, nebo se jejich životní cesty nadobro rozdělí? Překoná Daniel krizi středního věku a dokáže Šárka odpustit a znovu milovat?

Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2023
Počet stran: 304
Žánr: společenský román
Vazba: pevná

Komentáře