Recenze: DEVATERO HÁDEK (Zuzana Koukalová)

 Svatbou vše začíná

„No, moment, těm dvěma to jako v pohádce opravdu skončilo svatbou?“ – Svatba byla, baže. Leč tou to – ten sled hádek teprve začíná. (str. 6)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!



Všichni známe proslulou pohádkovou větu: „A žili spolu šťastně až do smrti.“ Ale bylo tomu opravdu tak? Zuzana Koukalová nám přináší devět krátkých povídek, v nichž rozebírá manželství a rodinné vztahy známých princezen. Každá z nich má odlišné trable, ale na čem se všechny shodnou, je fakt, že žádné „dokud nás smrt nerozdělí“ není zaručeno.

Sněhurka
Sněhurka se trápí a na vině není nikdo jiný než její tchyně, která jí nechce dopřát ani oblíbeného odpočinku v chaloupce u milovaných trpaslíků, kde tráví volné chvíle se synem. Jenže když se při další z nežádaných návštěv zadusí jablkem, situace se značně zkomplikuje.

Zlatovláska
Po pádu sousední říše a svržení Jiříka z trůnu si mohla Zlatovláska vybrat mnohé. Jaký osud si pro sebe zvolí?

Červená karkulka
Karkulka, vlastním jménem Božena, je dospělá vdaná žena, jež zavítala do vesnice za svou matkou. Toužila po odpočinkovém víkendu, ale bylo tomu naopak. Nejenže se pohádá s mámou, ale taktéž po cestě k babičce potratí. A to břemeno si s sebou ještě nějakou chvíli ponese.

A čas ji školil. Puntíky na šatech se slily v sytě červenou. Hrdě je nosila. Líbilo se jí, že chyby bude dělat neustále, protože tím pádem má, sakra, kuráž něco dělat. Když tohle dokázala udělat u sebe, neměla problém zachovat se stejně u své mámy. (str. 23)

Královna s hvězdou na čele
Přišly Vánoce a Ladě je špatně z pouhé představy, že bude muset s celou rodinou na návštěvu k rodičům svého manžela. Ti jí totiž neustále naznačují, že dělá něco ve výchově špatně. Jak se s tím nyní již královna popere?

Maruška
Marušku zlobí děti. I když by si přála udržet chladnou hlavu, ne vždy se to podaří. Jakou lekci si z toho odnese?

Žena žabího prince
Dušenka přestává ve svém muži vidět prince, ale opět vídá ropuchu. Má obavy, že se kletba vrací. Že by zamilovanost opadla, nebo přichází první manželská krize?

Plaváčková
Jelikož si už sama neví rady se svým manželstvím, po větší hádce se vydává vyhledat radu od jiných. Má plno otázek a pochyb. Budou se jí líbit odpovědi, které na své dotazy dostane? A co si po cestě uvědomí?

Popelka
Popelku tíží nejistota. Vůbec tomu nepomohlo kouzelné zrcadlo po Sněhurčině maceše, jež pro ni koupil princ. Myslí na ni? Nebo na jinou? A bylo vlastně začarované?

Šípková Růženka
Svatební den ani nezačal a už se objevily první signály naznačující, že by možná Růženka s princem nemuseli k oltáři dojít. 

Zdroj: web nakladatelství

Jak bylo zmíněno na začátku, titul se skládá z devíti povídek, kdy je každá věnovaná jedné z princezen. Jsou koncipovány tak, že hlavní hrdinka vždy řeší určitý konflikt nebo dilema, a je na čtenáři, zda si ze závěru vezme ponaučení, či nikoliv. Přestože bývají životní okolnosti realistické a je do nich vnesena i snaha o špetka humoru, ten je nicméně velmi specifický a nepobaví jen tak někoho. 

Děj se odehrává v er-formě a celou dobu nás provází vševědoucí vypravěč. Vyprávění je protkáno obecnou češtinou, kdy výrazy většinu času odpovídají pohádkové mluvě, ale vyskytují se i slova z moderní doby, jež slouží k pobavení či k přiblížení různých strastí protagonistek.

Autorčin styl psaní je poněkud nevšední. Částmi se pohybuje na poetické rovině a je nutno hledat mezi řádky. V tomhle ohledu se nejedná o moc odpočinkovou četbu, neboť si každé moudro musíte najít sami. Kamenem úrazu je, že ne vždy je jednoduché sdělení porozumět. I přes krátký rozsah je totiž potřeba občas vrátit se zpět a ujistit se, že jste myšlenky pochopili správně, jelikož je většina z nich nesrozumitelná. Abych to shrnula, sborník se snaží být psychologický, ale ve výsledku se mu to vůbec nedaří.

Devatero hádek má rozhodně zajímavý koncept, za kterým provedení velice pokulhává. Nečekejte tedy nenáročnou knihu, ale spíše ne vždy pěknou a srozumitelnou sondu do života fiktivních postav. Šanci zaujmout má hlavně ty, kteří se nezaleknou obtížnějšího čtení k pochopení. Abychom neskončili na negativní vlně, vyzdvihnout lze trefné a k textu ladící ilustrace Daniely Wojnarové.

Zuzana Koukalová je absolventkou FHS UK a humanitních studií FF ZČU. Má v oblibě aikido, racionální stravu a především absurdní humor. Nic doposud nepublikovala, jedná se o její první dílo. Nyní pracuje v domácnosti v Bejrútu, ale též působila jako reklamní textařka či velvyslankyně. 

Mě osobně publikace nezaujala natolik, jak jsem doufala. Nemile mě překvapila složitost a fakt, že mi mnohé zápletky nedávaly smysl. Avšak oceňuji autorčinu kuráž se do nápadu pustit a konec Popelky.

Závěrečné hodnocení: 40 %



Vzali se, žili spolu a měli 50% šanci, že se rozvedou. Devatero mladých královen prožívá svou „pohádku“ prvních let manželství. Proč spolu Sněhurka s mužem nemluví? Co odpoví děd Vševěd paní Plaváčkové na otázku, zda je její manžel ten pravý? Kolik trpělivosti má královna Maruška se svými dětmi? Odvážné výpravy za obludnostmi hádek otevírají oči novým perspektivám, ale také otevírají nezhojené rány hněvu a bezmoci. Kdo se nedá, najde v knize dobré konce a mimořádně hravé a vtipné počtení.

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Žánr: povídky ze života
Počet stran: 64
Vazba: brožovaná

Komentáře