Recenze: CÍŤA – PROČ SVĚT NUTNĚ POTŘEBUJE CITLIVÉ INTROVERT(K)Y (Lenka Blažejová)

Zábavné a poučné čtení pro citlivé lidi a introverty

„Snažila jsem se zapadnout, být neviditelná. Navenek být poslušná, vzorná, hodná holka. Aby mě měli všichni rádi. Chtěla jsem se chránit před světem, který dokáže být hodně tvrdý k jinakosti a citlivosti. Ale kam zmizelo moje pravé JÁ? Živoucí, spontánní, tvořivé…?“ (str. 10)


Za recenzní výtisk děkuji autorce Lence Blažkové.
Chci zakoupit tento titul!



Blaze.je
je projekt sepsaný na míru introvertům a citlivým lidem, jehož pomocí se autorka rozhodla pro vlastní autentické pojetí a prezentaci těchto osobnostních rysů. Jsem ráda, že mám možnost vám její tvorbu představit. Rozhodně se jedná o počiny, které by bylo škoda minout. 

Lenka Blažejová na svých webových stránkách nabízí ke knize s názvem Cíťa několik druhů tvořivých sešitů, v nabídce jsou různé komplety. Například Moje rudá knížka je komiksové dílo s podnázvem Hravě a nevážně o menstruaci a novinka Citlivka se v rámci tvůrčích sešitů nabízí přímo k ústřední publikaci. V rámci recenze jsem dostala knižní set Cíťa a Senzitivní sešit Cíťa, který vám s radostí představím také. 
Zdroj: autorčin web

Cíťa je hojně ilustrovaná knížka o přijetí sebe sama, o křehkosti a odlišnosti. Jak Lenka Blažejová informuje, je vhodná především pro introverty a citlivé osoby, avšak věřím, že by se líbila i dalším tvůrčím čtenářům. Grafické zpracování je totiž velice propracované a líbivé. Laděné do modrých a černých barev, což na někoho může působit chladným až smutným dojmem. Řekla bych, že účel se však povedl  kniha opravdu vyznívá lehce nostalgicky, ale přesto nadějně. 

Autorku poznáte díky plaché předmluvě, ve které se svěřuje o svém dětství, rozvodu rodičů, ztrátě otce a dospívání. Věřím, že vás čtení bude bavit, protože Lenka Blažejová je upřímná a velmi kreativní už od prvních stran. Ke všemu vsadila na netypický font písma, větší velikost, a tím jen povzbudila čtivost svých myšlenek. 

Už od prvních stran Cíťa hýří kreativitou. Tvůrkyně zobrazuje svou osobnost, jak může, a snaží se pomoci ostatním smířit se s tím, že jsme každý jiný a že někteří z nás jsou zkrátka citlivější a mají odlišné potřeby. 

Dílo obsahuje deset základních nejistých kapitol, jak je Blažejová pojmenovala. Díky tomu, že s vámi sdílí myšlenky i prožitky a zobrazuje, jak ji ovlivnilo dětství, se v daném tématu dokážete snadněji orientovat a připustit si, co všechno se vás může dotýkat či jak vše vnímáte. Spisovatelka využívá spousty citátů, což pro náročnější čtenáře může být hodně příjemným zpestřením. 

Zdroj: autorčin web

SebeKRITIK normalizátor – Jak se poprat s pocitem méněcennosti a umlčet vlastního kritika uvnitř své mysli? Jak moc nás ovlivnily názory a pokyny ostatních a jak se poprat s porovnáváním s ostatními? 

Pocity a pasti – Tato část představuje, že je naprosto v pořádku mít v sobě trochu nepořádek a cítit různorodé emoce, které mohou být i rozpolcené. Dokáže vám prožívání představit velice pestře a upřímně. A to natolik, že pro vás bude jednoduché se s jejím vnímáním ztotožnit. Každý občas prožíváme to samé.

INTROverze – Kapitola o introvertech. Co je pro ně běžné, jací jsou a co může být průvodními znaky tohoto osobnostního rysu. Ne každý introvert cítí to samé a je stoprocentní, ale přesto si v textu najdete své.

Vysoká citlivost – Informace o hypersensitivních lidech, jací jsou a jaké břemeno s sebou nesou. Není snadné být velmi vnímavým člověkem, zároveň však každý máme určité kvality.

Křehké SITUACE – Občas je obtížné postavit se realitě čelem a pro introverty a citlivější lidi je to ještě obtížnější. Neztrácejte však naději, autorka nejen ukazuje, jaké to je, ale také jak si s tím poradit. 

NEmluvení – O tom, že i mluvení je pro extroverty a introverty odlišné. Třeba co se týká hlasitosti. Nebo že pokaždé není chuť hovořit, i když jiní mluví rádi. Být tichý není nic špatného. 

SLAVNÍ introverti a ZNÁMÉ citlivky – Velice zajímavá kapitolka, protože vám ukáže, že vy a spisovatelka nejste jediní, kdo se musí se svými těžkostmi poprat. Jisté marasty prožívali i slavní, kteří jsou v knize zmínění. O každý z nich najdete krátký medailonek i zajímavosti.

Naše vztahy – I nepříliš společenští jedinci, kteří potřebují svůj klid, mohou mít vztahy a rodiny. Autorka se zajímá též o senzitivní introvertní děti a věnuje jim kapitolu, což je určitě vhodným čtením pro rodiče.

SAMOTA, TICHO a naše zdroje – Proč introvert potřebuje ticho a jakým způsobem nabíjí baterky?  I v této části jsou k dispozici slavné osobnosti, kterých se téma dotýká. 

Jak na naše DARY – Jak se poprat s tím, co v nás je, a jak překonat překážky? Určitě oceníte, že se nejen v této pasáži objevuje hodně podpory a naděje, jak ustát období či činnosti, které jsou pro ostatní v podstatě běžné. 

Zdroj: autorčin web

Na závěr máte k dispozici taktéž zdroje, dokonce i knižní inspirace, z nichž některé zcela jistě oceníte, pokud se o téma zajímáte. Nechybí ani zajímavé odkazy, díky nimž můžete nechat otestovat svou citlivost či introverzi. Radost vám udělají i bonusy ke stažení. Dále tu naleznete poděkování autorky či dobře známé projekty o duševním zdraví.

Cíťa se dá číst a prožívat i bez tvůrčího sešitu, ale pokud jej přikoupíte, určitě nebudete litovat. V případě, že vás baví seberozvoj, vyplňování osobního deníku, přemýšlení nad svými emocemi či myšlenkami a pracování s nimi, budete nadšení. 

Senzitivní sešit Cíťa je ve stejném grafickém stylu a rozlišení jako publikace. Jak Blažejová informuje v úvodu, vznikl jako doplněk ke knize a dává prostor pro hravé a tvořivé introverty. Možná vám dotazy přijdou osobní, ale proč by ne, všechno se dotýká pouze vás a bude to ryze váš osobní sešit, který vám pomůže utřídit si pocity i povahové atributy.

Do sešítku můžete vpisovat a kreslit, jak je libo proto byl stvořený, vám na míru. Samozřejmě nechybí ani kresby, stejně hezké jako v knize. Vnitřek je sladěný do šedé a černé, což jen vybízí k použití modré propisky. Modrá barva by dle mého názoru působila rušivě, takhle je to perfektní – stejně jako trefně mířené dotazy. Jdou totiž někdy až na dřeň – a pokud budete upřímní, máte možnost ze sebe hodně odhalit.

Je znát, že Lenka Blažejová velmi dobře ví, o čem píše, téma je jí opravdu blízké. Umí jej prezentovat a zaujmout, ale také pomoci. Ví, jaké pokládat otázky, na jaké myšlenky se zaměřit a jak dodat pocit, že opravdu nejste sami, kdo prožívá obtížné období. Její titul spolu s tvůrčím sešitem se mohou stát velkou podporou pro introverty, ať už bojují s hypersensitivitou, či nikoliv. Rozhodně mohu doporučit! 

Zdroj: autorčin web

Lenka Blažejová je grafička, výtvarnice a webdesignérka s letitou praxí. Podle všeho byl debutem pietní deník Mému miminku s podnázvem Průvodce po ztrátě miminka, který vyšel pomocí podpory lidí na Startovači. To muselo být silné a nesnadné téma, ovšem pro všechny, kteří se s hlubokou ztrátou potýkají, určitě kýžené. Dále následovala Moje rudá knížka – Hravě a nezávazně o menstruaci. Ilustrovaná kniha Cíťa je však zřejmě nejvýraznějším počinem, který autorku vyšvihne na české scéně, neboť je opravdu bezchybný a potřebný. 

Subjektivní názor: Při prvním listování sešitem i knihou jsem měla pocit, že před sebou mám publikaci z nakladatelství Portál. Podobné čtu u nich a tato je rovněž kvalitní, krásně graficky zpracovaná a detailní. Osobně na mě působila trochu chladně a úzkostně, protože téma, i když se tváří opačně, nepatří mezi nejlehčí  vysoce odkrývá lidskou mysl a její obtíže. Něco mi bylo velice blízké a další naopak nové. Já nejsem stoprocentní introvert, i když s citlivostí bojuji, a tento počin pro mě byl velikou oporou, ale rovněž i křest ohněm. Co se týče sešitu, to je šikovný prostředník do poznání vlastní mysli. Opravdu působivé, je znát, že autorka má v tomto ohledu znalosti  a ví, jak s nimi pracovat. Taktéž bylo sympatické poznat samu spisovatelku, čtivé a upřímné představení, čehož si velice vážím. Já moc děkuji, Cíťa mi dala hodně a vím, že jsem se s ní neradila naposledy. 

Závěrečné hodnocení: 100 %


Proč svět nutně potřebuje citlivé INTROVERT(k)Y. Jsi introvert nebo citlivka? Jestli ne ty, tak určitě někdo z tvých blízkých. Proč je to fajn a proč nás svět nutně potřebuje? To se dozvíš v knížce! Ilustrovaná knížka o cestě k přijetí své křehkosti a jinakosti. Pro citlivé introvert(k)y, aby uvěřili své vnitřní síle. A pro ostatní lidi, aby nakoukli do jejich hlubokého prožívání.
Pro čtenáře všech věkových kategorií.

Nakladatelství: Blaze.je
Rok vydání: 2023
Žánr: osobní rozvoj, psychologie, populárně-naučná
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře