Recenze: TŘETÍ UCHO (Jan Hamouz)

Ty nejtěžší bitvy svádíme ve svém nitru

 „Na trůně sedí nejprohnilejší muž v království. Je to nějaký žert bohů? Jestli ano, nechápu ho.“ (str. 241) 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host.
Chci zakoupit tento titul!

Varování: Následující text může prozradit informace z předešlého dílu Poloviční král (recenze).

Armáda Rohatých divochů napadla severní země Adalonu a Erenézský král Dar z rodu Hysů stojí před těžkou volbou. Když pošle své tetě vojáky na pomoc, dost možná se povede hrozbu invaze utnout již v zárodku; na druhou stranu ale potřebuje každého muže k potlačení vzpoury neposlušných krajin ve vlastní říši.

Život Oldenika ze Železeného Listu se během pár dní převrátí vzhůru nohama. Z oplácaného šlechtického chlapce zvyklého na blahobyt a poslušnost poddaných se stává otrok v řetězech barbarských nájezdníků. Jeho titul najednou nic neznamená, a pokud se bude mezi ostatními nadále chovat jako povýšený spratek, je jen otázkou času, než mu někdo srazí hřebínek.

A v neposlední řadě vypráví svůj příběh Iko, který se z vesnického mastičkáře vypracoval na dvorního lékaře – ačkoliv jen proto, aby vše vlivem mocenských intrik zase ztratil

Zdroj: archiv recenzentky

Koncept zůstává podobný jako v prvním díle, tj. tři ústřední dějové linie, které spolu na první pohled tolik nesouvisí a třeba se i odehrávají v jiné době, ale dohromady tvoří soudržný celek. Kapitoly Dara a Oldenika probíhají v er-formě minulého času, Ikovy pasáže provází ich-forma (dokud líčí své zážitky). Dokonce se kromě Dar'Hyse na scénu vrací i některé hlavní figury z Polovičního krále!

Text mimo krásných slovních obratů a atmosférických popisů přináší propracovanost a spletitost. Jedná se o ten typ knihy, kde vám prolog úvodního dílu bude pořádně dávat smysl až začátkem druhého… Z hlediska děje se zdá, že se vpřed posouváme opravdu velmi pomalu, ale zato do hloubky

Leckdo by mohl namítnout, že mnoho částí je hluchých a snad i nepotřebných, ale právě díky drobnostem a detailům se čtenář více sžije s hrdiny, důležitá rozhodnutí a zvraty na základě náležité předehry působí přirozeně a uvěřitelně. Autor se nebojí ani naturalisticky vykreslovat násilí či sexuální tužby postav.

Pamatuj si, můj pane: za hranicemi bojuj mečem, v království slovem.“ (str. 280)

Jak již víme, Erenézské království se skládá z několika dílčích krajin, o většinu však Dar'Hys přišel kvůli své neschopnosti nebo krutosti. Stejně tak končí mnohá spojenectví se sousedními zeměmi a prosperující říše, kterou jeho otec vybudoval, se pozvolna rozpadá. Dar se totiž stará spíše o to, aby měl číši plnou vína, zatímco pokladnice vysychají…

Bájný Adalon se představil teprve okrajově, více se dozvídáme například o exotické zemi zvané Sorliya a velmi zajímavé je i Ikovo působení na Akademii nebo výprava do prokletého lesa Rivalenu. Často se řeší otázka víry a magie ustupuje do pozadí.

Král se o svou šlechtu stará dobře, protože ví, že na její přízni stojí a padá jeho moc. (Str. 95)

Nepochybně si užijete morálně šedé postavy s bohatou minulostí, silnou motivací a poutavým psychologickým vývojem. Ani ten nejobětavější dobrák není bez poskvrnky a na první pohled ničema má stále šanci na vykoupení.

Dar zjišťuje, že získat trůn a udržet si ho jsou dvě rozdílné věci. Mladík, toužící po uznání a sveden na scestí našeptávačem, se ovšem zbytku království jeví jako bohapustý tyran a ožrala. Zato Iko si získá sympatie hned… Škoda jen, že kvůli snaze o oblibu v kolektivu zanedbává svého nejlepšího přítele i studium. Nu a Oldenika čeká nevyžádaná dieta a převýchova. Pod vším tím sádlem a arogancí se přece musí skrývat něco víc

„Pořád jsi to nepochopil? Oni neopovrhují králem, ale tebou! Protože se chováš jako dítě a stařec dohromady. Jen ten muž v tobě chybí.“ (str. 296)

Přes sedm set stránková fantasy lahůdka potěší zejména milovníky epických ság ve stylu Písně ledu a ohně od George R. R. Martina, Archivu bouřné záře Brandona Sandersona nebo Prvního zákona Joea Abercrombieho. Na oplátku vyžaduje pouze dostatek času a pozornosti.

Jan Hamouz započal dobývání literární scény coby „žoldnéř fantazie“ prostřednictvím povídek (viz sborníky Odvrácená strana světa a Na stopě zločinu). Vítězství dosáhl roku 2018 u nakladatelství Host, kde vyšel jeho debutový román Poloviční král, první kniha ze série Ptačí srdce, na niž navazuje právě Třetí ucho (2022).

Subjektivní názor: Původně jsem si u Třetího ucha chtěla počkat na audio-knižní zpracování, ale už jsem to nemohla vydržet. Oceňuji především nové postavy s jejich osobitými náhledy na svět, rovněž díky střídání perspektiv nehrozila nuda. Série Ptačí srdce (mimochodem, už se konečně rýsuje, proč se jmenuje zrovna takhle!) se solidně rozjíždí a vážně moc se těším na pokračování.

Závěrečné hodnocení: 95 %


Z jednadvaceti krajin jich zůstalo deset. Trat’Hys by nejspíš plakal. 

Erenézie se hroutí Darovi pod rukama, proč ale řešit nemocné království, když má člověk víno a děvky? Utéct před problémy mladý král ještě dokáže, ať už na sever, nebo na jih, ovšem jeho vnitřní démoni jsou pořád s ním. 

Poté co Rohatí zabili jeho otce, stává se mladý Oldenik pánem Železného Listu. Bohové však umějí být krutí, a tak chlapci vyrvou jeho dědictví z rukou dřív, než byste řekli medový koláček. Doposud bylo nejdůležitější věcí v jeho životě dosyta se najíst. Od nynějška je to přežít. 

A nakonec je tu Iko, věhlasný erenézský lékař, který měl ve svých rukou osudy králů, knížat, pánů, válečníků i obyčejných smrtelníků. Jeho životním cílem není nic menšího než zvítězit v souboji s bohy – a je odhodlán pro to obětovat téměř vše. Avšak k úspěchu vede věru trnitá cesta, na níž je potřeba platit tím nejcennějším.

Nakladatelství: Host
Série: Ptačí srdce (2.)
Žánr: epická fantasy
Rok vydání: 2022
Počet stran: 760
Vazba: brožovaná

Komentáře