Recenze: MEZI NIMI (Veronika González)

Prvotina, která zanechá dojem

„Utéct je občas způsob, jak neumřít.“ (str. 89)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Sesterství někdy dokáže být velmi komplikované. A co teprve když jsou sestry dohromady tři a každá má svou hlavu. Kristýna, Magda a Iva jsou hlavními hrdinkami románu Mezi nimi a zároveň ukázkovým příkladem, jak nás naše tužby, strasti a tajemství dokáží vyslat směrem, jímž bychom se za jiných okolností možná sami nikdy nevydali. 

Nejstarší Týnka je rozvedená. Když se jí život začal hroutit jako domek z karet, rozhodla se ho vzít do vlastních rukou. Žárlí na prostřední Magdu, jež je její pravý opak. Je vdaná, populární a má malou dcerku Hedu. Nejmladší, šestnáctiletá Iva, má tu smůlu, že se narodila mnoho let po nich a kvůli věkovému rozdílu se neustále ocitá mezi nimi a jejich hádkami. Jak se vztahy zatočí rodinný oběd, kde jim Kristýna představí svého nového partnera, Davida? Muže, jehož minulost je se sestrami propletenější, než se zprvu může zdát… Ustane rodina tuto další těžkou zkoušku?

Chtěla jsem jenom vědět, že tam někde je. Že mu pořád ještě můžu dát vědět, že existuju. A že si spolu třeba zase dáme kafe. Vypadá to, že i tohle je víc, než od něj můžu chtít. Zabolí to a nepřestává to bolet celou noc a celý další den. A bolí to tak, že to nespraví ani čokoládový dort. Dokonce ani dva ne. (str. 94)

Vyprávění se odehrává v ich-formě,
jejímž prostřednictvím nahlížíme do hlavy každé z protagonistek, stejně tak jejich matce. Ta chce pro své dcery to nejlepší a má pocit, že ví vše nejlépe. Maminčin pohled se začíná objevovat až později, a přestože může zprvu působit zbytečně či navíc, časem nabyde na významnosti. Odkrývá nemálo faktů a řekněme, že v některých případech rčení „Jaká matka, taká Katka“ skutečně platí.

Charakteristika postav je odvedená na jedničku. Mají své přednosti, chyby a tajemství, které je sžírají. Budete s nimi sympatizovat, soudit je a možná se v nich i najdete. Propracovaná psychologie je dělá uvěřitelnými. Autorce se taky podařilo věrohodně zachytit vnitřní růst a vyspění, jež mnohdy urgentně potřebovaly. 

Co se týče vedlejších rolí, až na pár kamarádek jsou tvořeny především muži. Vyskytuje se například Magdin manžel Jirka nebo zmiňovaný David, jenž má se všemi děvčaty jistou spojitost, která chtě nechtě dosti zamíchá kartami. Tentokrát Veronika González nejde do úplných detailů a pouze načrtává danou osobnost, což je trochu škoda, neboť by nám opak mohl pomoci jim o něco lépe porozumět.

Knížku bych doporučila každému, kdo má rád společenské romány zaměřující se na mezilidské vztahy. Je napsaná specifickým stylem, takže si v ní čtenář najde vícero témat k zamyšlení. Pobaví, dojme a v určitém smyslu i zaskočí. Až na pomalejší začátek má tento debut rozhodně šanci překvapit. Být vámi, hodila bych po něm očko.

Veronika González vystudovala knihovnictví a informační vědu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Její velkou zálibou je ovšem portrétní fotografie. Není se tedy čemu divit, že když lidi zrovna nefotí, píše o nich. Do českého autorského rybníčku vstoupila s prvotinou Mezi nimi.

Osobně na mě kniha udělala hluboký dojem. Intimním způsobem rozebírá rodinné křivdy i hořkosladkou sourozeneckou lásku. Ve svých řádkách skrývá i několik poselství, na něž musí jedinec přijít sám. Autorka určitě zůstane v mém hledáčku, protože už dlouho mě nic tak příjemně nepřekvapilo.

Závěrečné hodnocení: 88 %


Intimní zpověď sester Magdy, Ivy, Kristýny a jejich matky Milady, která chce pro své dcery jen to nejlepší, odmítá ale vidět, co ve skutečnosti chtějí ony. Když jim do života vstoupí David, už tak vyhrocené rodinné vztahy prochází zkouškou, kterou nelze přestát bez šrámů. Jaká tajemství před sebou skrývají? A jak se vyrovnají s následky svých rozhodnutí?

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2023
Počet stran: 376
Žánr: psychologický román
Vazba: pevná

Komentáře