Recenze: MEZI NIMI (Veronika González)

 Dramatický čtyřúhelník

Chlap toho v zásadě potřebuje málo. Pořádně nakrmit a pochválit. To je celé tajemství šťastného manželství. Vždycky jsem muže považovala za slabší a jednodušší stvoření. Proplouvají životem, nejdříve pod ochrannými křídly svých matek, pak manželek. (str. 220)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.


Magda, Iva a Kristýna jsou sice sestry, ale nemohly by být rozdílnější. Pocházejí z maloměsta, kde se všichni znají. Přestože se Magda před lety odstěhovala a setkávají se pouze sporadicky, jsou jejich vztahy přinejmenším napjaté. Olej do ohně přidává i matka Milada, leč své dcery bezmezně milující, nedokáže být nestranná a často se neubrání upřednostňování. Rodinná oslava s hostem, kterého všechny dobře znají, odstartuje kolotoč zvratů. Kdo je David a co ho spojuje se všemi čtyřmi ženami?

Postavy jsou plastické, odhalují nejniternější pocity a nebojí se zajít hluboko za hranu morálky. Třicátnice Magda s Kristýnou si ani ve svém věku neodpustí nepříjemnou rivalitu, která mezi nimi panuje od pradávna. Soupeří o pozornost nejen matky, ale především okolních mužů. Kristýna toužící už léta po miminku se uchýlí k zoufalému řešení… Magda žije ve spokojeném manželství, s Jirkou mají čtyřletou Hedu, mohlo by se zdát, že jí nic nechybí, ale ona pořád potřebuje nové stimuly a zábavu. Trochu stranou stojí sedmnáctiletá Iva, která své dny tráví nejraději u počítače. Za protivnými sprostými poznámkami maskuje osamělost a zranitelnost. Milada, typická socialistická žena, jež věří, že vaření a pečení je nejdůležitější věcí pod sluncem, skrývá dávné tajemství…

Příběh je vyprávěn ze čtyř úhlů pohledu, osobitá ich-forma podněcuje míru opravdovosti. Kapitoly jsou označeny jménem aktérky, ale i bez pojmenování byste po pár větách snadno uhodli, kdo k vám promlouvá. Jazykem je obecná čeština s hojným výskytem vulgarismů, obzvláště pubertální dívka nejde pro drsnější výraz daleko. Kořením je vydařený sarkastický, místy temně černý humor. Dílo umí rozjitřit emoce, jednu chvíli se budete smát a vzápětí zamáčknete slzu.

Potřebuje si dokázat, že má pořád ještě nějaký koule a není jenom stárnoucí dědek, kterej by si bez svý ženy ani neutřel prdel. Je totiž nejspíš přesvědčenej o tom, že toaleťák je obdařenej superschopností levitace. Jinak si nedokážu vysvětlit, proč ho nikdy nedoplní, když ho vypotřebuje. (str. 109)


González otevírá mnoho tabuizovaných témat, která řešíme všichni, ale málokdo je přizná nahlas, například: strasti mateřství, monogamie, nezvladatelný tikot biologických hodin, nevěra s kamarádem vašeho muže, protěžování jednoho z potomků či poporodní deprese.

To, co cítím k Davidovi, nijak nezmenšuje lásku k mému muži. Naopak. Společnost nám diktuje monogamii jako jedinou možnou přijatelnou možnost soužití. Ale já jsem si jistá, že v sobě tenhle imperativ nemám. (str. 183)


Dynamiku si text drží od prvních stran, González podsouvá 
dramatické zvraty a jednu vyhrocenou situaci za druhou. Důležitou součástí jsou explicitně vyobrazené sexuální scény, které jsou vkusné a vzrušující. Anotace slibuje román pro ženy, ale Mezi nimi je hlubokou psychologickou sondou do ženských duší nesoucí se na feministické vlně. I přestože protagonistky neumí být vždy odvážné a silné, své životy si řídí samy a muži v nich hrají předem danou roli, mnohdy pouze epizodní. Nedá se říci, že by mužské charaktery byly vyobrazeny ploše, jejich rozdílnost se snoubí s diverzitou jemnějšího pohlaví. Dobrák Jirka, jehož úžasnou vlastností je nezměrná tolerance a ochota, v kontrastu s Frantou nechávajícím se neustále obsluhovat. Tajemný a pracovitý David je pod tlustou slupkou romantik k pohledání.

Veronica González ve své prvotině překvapuje vybroušeným jazykem a perfektním vypravěčským umem, ovšem někomu by mohly vadit extrémní dějové kotrmelce, při kterých si nelze nevzpomenout na partnerské vazby v jihoamerických telenovelách. Nicméně kniha celkově působí opravdově včetně závěrečné katarze a šokující pointy.

Moje doporučení patří zejména fanynkám/fanouškům Radky Třeštíkové či Petry Soukupové, v ruce držíte další rodinné drama, jež mezi literaturou tohoto typu vyčnívá námětem sice otřelým, ale zpracovaným kvalitně a s přesahem. Romantičky prožijí růžové chvilky, realističtější z nás budou milovat humor a nadsázku. Nepřijdeme ani o filozofické teze o fungování a nastavení lidské společnosti, které vyvolává otázky. Nikdo totiž nemá návod na život.

Veronika González se živí jako portrétní fotografka, vystudovala knihovnictví a informační vědu na FF Masarykovi univerzity v Brně. Mezi nimi je její debut na literární scéně, ačkoliv se psaní věnuje již od útlého dětství.

Vztahové propletence jsou mojí oblíbenou čtecí kratochvílí a u Mezi nimi tomu nebylo jinak. Překvapila mě hodnověrná erotika, která podtrhuje celkovou náladu a udržuje tempo dění.

Závěrečné hodnocení: 92 %


Anotace:
Příběh žen tří generací o traumatech i touhách, kterým nelze utéct

Intimní zpověď sester Magdy, Ivy, Kristýny a jejich matky Milady, která chce pro své dcery jen to nejlepší, odmítá ale vidět, co ve skutečnosti chtějí ony. Když jim do života vstoupí David, už tak vyhrocené rodinné vztahy prochází zkouškou, kterou nelze přestát bez šrámů. Jaká tajemství před sebou skrývají? A jak se vyrovnají s následky svých rozhodnutí? Mezi nimi je především román o vztazích. Rodinných, přátelských, mileneckých. O dospívání v toxickém prostředí. O hledání bezpodmínečného přijetí. O generačních konfliktech a z nich pramenících nedorozumění. O opakování chyb vlastních rodičů a vytváření nových.

Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2023
Žánr: psychologický, společenský román
Počet stran: 376
Vazba: pevná

Komentáře