Recenze: NADĚLENÍ (Daniel Krejčík)

O tom, jak si umět dobře přát

Přát si je umění. Musíte si představit, jaký by to opravdu bylo, kdyby se vám vaše přání splnilo. Někdy, když je ho – tak jako já – špatně formujete, se vám totiž může to přání splnit oklikou. Jako mně. (str. 17)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Zamysleli jste se někdy nad tím, proč je důležité umět dobře formulovat svá přání? Protože když si budete přát život jako na zámku, mohlo by se vám to splnit. A to se všemi komplikacemi.

Něco takového se stalo Danielu Krejčíkovi, herci pocházejícímu z malého města v srdci Českého ráje. Narodil se do rodiny vlastníků pohřební služby a kromě cesty ke koupi zámku nám ve své autobiografii vypráví též o práci a partnerství. V průběhu této dvě stě stránkové publikace se seznamujeme jak s ním, tak s jeho partnerem Matějem Stropnickým, se kterým (jak už bylo naznačeno) společně udělali to nejbláznivější rozhodnutí a přestěhovali se z centra Prahy na Osečany.

Zdroj: archiv recenzentky

Co tomu předcházelo a jak to s místem teď vypadá, se dozvídáme prostřednictvím velmi poutavého vyprávění, v jehož rámci Daniel vyvádí z omylu každého, kdo si kdy myslel, že zámecký život je plný přepychu. Je tomu totiž přesně naopak. Ve většině chvil se točí zejména okolo padajících stropů, stavebních povolení či nedostatku financí. Veškeré, na první pohled ne zrovna radostné okamžiky sděluje natolik upřímně a lidsky, že se snadno do daných situací vcítíte. Jsou předávány se zábavným nadhledem, díky kterému se budete při čtení cítit, jako kdyby vám je popisoval u sklenky vína. Obecná čeština mimo jiné napomáhá autentičnosti textu.

A až příště budu před nějakou návštěvou zase doma hrotit prach, tak se zkusím zastavit a nahlas si řeknu: „Když je někdo dobrej hostitel, přivítá návštěvu rád a se zájmem, tak si jeho hosti někdy ani nevšimnou, že na ně padá strop. Natož nějakej prach…“ (str. 133)

Herecká kariéra představuje další téma, jemuž se autor věnuje.
Zjistíte, jak se z chlapce, jenž měl pracovat jako pohřebák, stal úspěšný umělec a co pro něj toto povolání znamená. Že pro někoho je možnost obléci se do role, když se mu zrovna nedaří, tou nejlepší medicínou. 

Zdroj: archiv recenzentky

Nejvíce nicméně oceníte náhled do hercova nitra. Neměl to jednoduché a cesta ke splněným snům byla dost hrbolatá. Během let se mu navíc přihodilo nejedno nadělení. Spolu s partnerem Matějem museli čelit předsudkům, bojovat proti bulváru a urážkám na internetu. Vše překonali a historky z jejich soužití určitě pobaví nejednoho člověka. Přimějí vás zauvažovat nad tím, co je ve skutečnosti ve vztahu důležité.

Má ze všeho radost. Je krásný, když má někdo, koho milujete, radost. Jeho radost je pro mě cennější než moje starost. (Ta poslední věta je jak ze seriálu Život na zámku. Možná na tom něco bude.) (str. 90)

Knížka bude skvělým společníkem pro každého, kdo má v oblibě osobité životní příběhy.
Dan má vypravěčský talent a dává do svého psaní srdce i duši. Publikaci doprovází tematické fotografie umožňující ještě bližší poznání naší dvojice. Co ovšem kazí celkový dojem, je velké množství opakujících se pravopisných chyb. Časté zaměňování a mně, chybějící slova se vyskytovala až moc často a je opravdu škoda, že si vydavatel nedal s korekturou více záležet. 

Zdroj: archiv recenzentky

Daniel Krejčík je český filmový, divadelní a dabingový herec. Od roku 2019 je tváří Divadla na Fidlovačce, kde hraje a zpívá. Patří k nejobsazovanějším dabérům, nadaboval a nazpíval přes 1000 různých filmových a televizních titulů, například Dej mi své jméno, Koruna či K zemi hleď! Nadělení je jeho prvním literárním počinem.

Osobně jsem si knihu zamilovala a hýčkala jsem si každý moment s ní strávený. Doporučuji po ní sáhnout třeba v momentě, kdy rekonstruujete či se potřebujete jednoduše odreagovat a zasmát. Doufám, že to není naposledy, co o Danielovi, jakožto o autorovi, slyšíme.

Závěrečné hodnocení: 92 %


Přál bych si mít život jako z pohádky, řekl jednoho dne herec Daniel Krejčík svému partnerovi a spustil tím řetězec nečekaných událostí. Umět si správně přát je totiž mnohem těžší, než si myslíte, zejména když si nejdřív pořídíte rovnou zámek. Chátrající zámek. Jak vypadá život v záři reflektorů a na zámku? Je to splněné přání? Nebo spíš nadělení? Jaké to je, když sny narazí na realitu, se dočtete v neskutečných příbězích plných vtipu i upřímnosti, které se skutečně staly.

Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2022
Žánr: autobiografie
Počet stran: 224
Vazba: pevná

Komentáře