Recenze: JSME NEVYHNUTELNÍ (Nofreeusernames)

Americky pohádková romantika

„Jsi přirozený talent!“ pochválila mě. „Co takhle: Jsi asi planeta a já tvůj měsíc, protože se celý můj život točí kolem tebe.“
„To je fakt hodně špatné! Opravdu si někdo myslí, že tohle bude fungovat?“
„Náhodou, to s tou planetou na mě už někdo zkoušel a přišlo mi to tak absurdně roztomilé, že jsem skoro kývla na následné pozvání na kafe.“ (str. 165)


Za recenzní výtisk děkuji 
společnosti Albatrosmedia.


Spisovatelka Olga Zbranek Biernátová je známá jako Nofreeusernames – pod tímto pseudonymem napsala čtyři romány. K těm jí, podle doslovu prozatím posledního počinu, inspirovala její láska k manželovi, sblížili se prý podobně jako Travis a Harper...

Mnozí autorčini fanoušci jsou nadšení, že konečně vyšla řada i na Travise, jež je všem znám už od prvního dílu Navždycky – zde hrál dokonce o ždibec větší roli než v pozdějším Miluju tě. Já vím. Letní noci je upozaděn zcela. Nyní získává větší prostor, ale svým způsobem je o plnou slávu ochuzen. Předešlé knížky se totiž odvíjely pouze z jednoho úhlu pohledu, zatímco Travis se o svůj musí dělit s Harper. Je možné, že Olga Z. Biernátová podlehla trendu dvou vyprávěcích linií. Naštěstí má toto rozhodnutí víceméně samé klady – například větší možnost nahlédnout do děje, obohacení konceptu i rozličnost. 

Dá se říct, že tím ale rozdíly s předešlými díly končí. Vypravování je stále stejně chytlavé, vtipné a čtivé, pro někoho bohužel i pořád poměrně upovídané. Pokud vám už tehdy nepřišla k chuti jistá rozevlátost, ani tentokrát si nepřijdete na své. Ovšem patří to mezi obvyklé rysy dívčího románu, proto předpokládám, že cílové čtenářky nebudou proti. Navíc Biernátová psát umí, pracovat s textem jakbysmet. Má vskutku bohatý slovník a kladem je též fakt, že ovládá jazyk nynější generace a skutečně píše pro ni. Zvládá tak nejen ich-formu, ale rovněž i spoustu kulturních odkazů, což pro její fanoušky není žádná novinka. Opět můžete očekávat širokou škálu tipů týkajících se literatury, hudby i filmové scény a nechybí ani ponoukání ke sbírání populárních figurek.

Zdroj: web nakladatelství

Travis je kluk do nepohody. I když střídá holky jako ponožky, není typickým sukničkářem. Citlivý Pan Dokonalý tu pravou, alespoň doposud, jednoduše nemohl najít. Nyní se na něj konečně obrací štěstí. Jeho povaha dostává jasnějších rysů, i když je vesměs kladným hrdinou, což na někoho může působit jako přímočarý a černobílý charakter. Ve chvílích, kdy nepíše Mei nebo nestuduje, věnuje čas své kapele. Díky tomu poznáváte příjemné parťáky – Shanea a Joshe, kteří jsou sympaťáci a zpestřují děj. Zejména když se jeden z nich trochu pomotává kolem Izzy, působí to, jako by šlo o další možnost sepsat nové pokračování.

Travis a jeho skupina 4Rhythm hledají novou zpěvačku, s čímž přichází i pravidlo, že členové spolu nesmí navazovat žádné romantické vztahy. Samozřejmě to hned vypadá jako příhodné, vzrušující drama, a možná i trochu klišé, ovšem podle autorky to tak v jejím bandu skutečně bylo, čerpá tedy z vlastních zkušeností. Na scénu se vrací Travisova bývalá dívka, která se nebojí dokázat, že má na to stát se hvězdou… 

Harper na první pohled působí jako sebejistá dívka, když před 4Rhythm nastoupí. Očekávaně je samozřejmě okouzlí, a tak přichází ono napětí, kdy se Travis bude muset naučit vycházet se svou ex. A nejen to! Jak už tušíte, stará láska prostě nerezaví. Lze říct, že Harper je hodně svá, protože se často pozdě v noci (tedy brzy ráno) vrací z postelí jiných děvčat. Nejbližší kamarádkou je jí handicapovaná a bojovná Izzy, která se jeví skutečně autenticky. I když to vypadá jako trendy klišé, myslím, že právě tahle postava má zajímavý charakter a rozhodně okoření dění. 

Ústředním tématem je samozřejmě milostná zápletka, tentokrát ztížená o to, že Travis a Harper už spolu cosi měli. Navíc jsou v 4Rhythm něco jako kolegové, tudíž vztah je tabu, čímž je samotná osnova vábivější a slibující dramatické pasáže. Nic není jednoduché, ba naopak to z počátku ani nevypadá na vyloženě láskyplnou romanci, i když na závěr jim lásku skutečně věříte. Jako problém se někomu může pozdávat, že se jedná o slow-burn, tedy pomalou romanci, zářného zamilování se dočkáte až v poslední třetině. Do té doby vás však čeká fůra humoru a hudby – nebo vám čtení může připadat zbytečně zdlouhavé a nudné.

Nofreeusernames neopomíjí ani skutečné životy hrdinů. Nejen povinnosti, strasti a radosti, ale i přátelství. Setkáte se s některými postavami z předešlých děl a nemusím dodávat, že je to velmi příjemné znovusetkání. Velká část příběhu se dotýká hudby. Jelikož jsou oba muzikanti, často vedou debaty, poslouchají pasáže songů či prostě hrají ve své kapele. 

Zdroj: web nakladatelství

Knížka je po grafické stránce doopravdy nádherná, obohacená o reálně vypadající úryvky z Messengeru či chatu. Jsou odlišené barvami a někdy zahrnují i vtipné obrázky. Velmi originální jsou též fotografie provedené přímo na míru – nic nedoladí děj natolik jako věrohodné instagramové fotky. Vlastně k celé tvorbě Olgy Z. Biernátové patří celá škála bonusů – nejen Storki či osobité snímky, ale i cosplay, na který se zaměřuje především Tessa Carter. 

Pravdou je, že koncept je povedený. Počinu se dostalo velikánské péče ze strany spisovatelky a zřejmě i od nakladatelství, což se nestává každému. Je do detailu vyladěný, avšak náročnější čtenář i přesto nalezne nějaké zápory.

Charaktery se totiž začínají opakovat, a jelikož jsou převážně kladné, mohou působit prostším dojmem. Nejsou natolik propracované, jak by milovník literatury s ohledem na pečlivost přípravy očekával. Psychologie je spíš průměrnější a ne každou lze vnímat uvěřitelně. 

Dějová linie je pohádkovější a pro mnohé možná o to líbivější – zažijete několik scén, které jsou jako vystřižené z amerického filmu. Ne každý sice kladně přijme, že uvěřitelnost některých situací poněkud pokulhává, na druhou stranu to tak v romantických oddechovkách bývá. Náročnější publikum by zřejmě ocenilo i propracovanější zápletku, ale jak podotýkám, jedná se o odpočinkovou tvorbu, což láká už od prvních stránek Navždycky

Na závěr vás čeká jak víc a víc správných emocí, tak happyend. Kdysi i sama Olga Z. Biernátová konstatovala, že si Travis nalezne dívku, takže jste věděli dopředu, jak to dopadne – dočkal se a my také. Pro někoho bude čtení humornou jízdou okořeněnou o emoce a odkazy, pro jiné, kteří touží po jiskřivém vzplanutí, by se mohlo stát čekáním. Záleží, jak moc máte takovéto příběhy rádi…

Jsme nevyhnutelní je rozhodně oddechovou knížkou vhodnou pro všechny cílové čtenářky, které mají v oblibě romantiku, kde vás hrdinové oslní a zaujmou. Nejedná se o bůhvíjaké drama, spíš naopak o klidnější zábavu plnou poutavých motivů. Není pro každého, ale pokud se vám líbily předešlé romány, budete i nyní spokojeně přihlížet Travisově těžké cestě za láskou. 

Mě zaujaly i předešlé knížky a na Travisův příběh jsem se těšila. Příliš se nedělo, ale to jsem ani neočekávala. Trochu mě zklamaly charaktery, které mohly být propracovanější, ale jinak vše ostatní bylo prakticky dle očekávání. Skvělá je grafická stránka a originalitky s tvorbou spojené. Osobně jsem Travisovi držela pěsti už od prvních dílů a mám radost, že na něj nakonec došlo. 

Závěrečné hodnocení: 66 %


Jsou moment, nebo navždycky? Volné pokračování bestsellerové romantické série.

První pravidlo Travisovy kapely zní: členové si spolu nesmí nic začít. Druhé pravidlo Travisovy kapely zní: členové si spolu NESMÍ nic začít. Zdá se to snadné, ale vše se zkomplikuje, když Travis jednou přijde na zkoušku a zjistí, že kluci vybrali novou zpěvačku – jeho expřítelkyni Harper. Protože od jejich rozchodu uběhl nějaký čas a oba mezitím byli s někým jiným, dalo by se čekat, že jeden druhého už pustili z hlavy. Jenže jak říká Loki: „Láska je dýka.“ A zrovna tahle je nebezpečně ostrá.

Nakladatelství: CooBoo
Série: Navždycky (4.)
Ilustrace: Tereza Basařová
Rok vydání: 2023
Žánr: young adult contemporary, romantika pro dospívající
Počet stran: 376
Vazba: brožovaná šitá s chlopněmi

Komentáře