Recenze: HOTEL ČASU (Emilly Ross)

 Nezapomenutelná výprava

Pan Wrona několik let po slavnostním otevření hotelu, v roce devatenáct set něco o trochu víc, zemřel za neobjasněných, velice zvláštních, okolností. (6/10)


Za recenzní e-knihu děkuji autorce Emilly Ross.

Nika chce svoje dvacáté páté narozeniny oslavit ve velkém stylu. Jako milovnice urbexu (prozkoumávání opuštěných objektů) přemluví přátele k návštěvě hotelu Wrona na polském území. Ostatní sice nejeví známky nadšení, ale co by pro kamarádku neudělali. Již po cestě narážejí na drobná úskalí a podivné náhody, ale i přesto se rozhodnou do areálu Wrony vstoupit. Mysteriózní atmosféra brzy pohltí všechny zúčastněné. Nika slibovala partě nezapomenutelný výlet, přežijí ho všichni?

Vševědoucí vypravěč popisuje události s přesnou chronologií. Postupně se seznamuje se všemi členy uskupení. Nika, milující mystično, je nekorunovanou vůdkyní skupiny, Vanesa a Bobr  zamilovaný pár semknutý k sobě, Lenka a Roman – nesourodá dvojice mající k láskyplnému poutu daleko, Jakub, Filip a Markéta  solitéři platonicky myslící jeden na druhého. Charaktery poznáváme pomocí zkratkovitých útržků, některé blíže a jiné se drží v pozadí. Bohužel neprochází žádným výraznějším vývojem a zůstávají ploché.

Užitý jazyk je velmi jednoduchý až strohý, dialogy působí teatrálně. Jako by prožité hrůzy pouze stékaly po povrchu a nedostaly se do hloubky. Ross se nepodařilo do dění dostat emoce a čtenář má pocit, že příběh nenechává na aktérech sebemenší stopu. Negativem je podivné používání předložek a kostrbatá souvětí s velkým množstvím neshodných přívlastků, které mají za úkol popsat jednotlivé postavy. Nadbytečné užívání zájmen popisujících běžné jevy je rovněž poněkud rušivým elementem, viz ukázka.

„Jako první omrkneme ty budovy?“ ujišťoval se Filip a svou nohou vykročil směrem k polorozpadlému domku. Ten se nacházel kousek vpovzdálí, po pravé straně od hlavní budovy. Jakmile jejich kroky stanuly před zříceninou, Niku začala přepadat úzkost. To, co viděla, jí kazilo radost z celé výpravy. (2/12)


Ústředním tématem je polský hotel Wrona a jeho tajemství, historie kolem tohoto tajemného místa a jeho rodu je zpracovaná kvalitně a dodává potřebný efekt příjemného mrazení.
Bonusem jsou naturalistické scény plné krve a vnitřností, autorce nelze upřít smysl pro imaginaci, setkáme se způsoby smrti překypujícími originalitou. Ross se zlehka dotkne i těžších oblastí, jako je domácí násilí, manipulace ve vztahu nebo líbivá práce youtubera snažícího se získávat sledující za každou cenu.

Důležitým motivem je nadpřirozeno a jeho postupné vykreslování do neotřelé, šokující pointy. Celkový dojem trochu kazí na sílu vtlačené erotické scény, které se do celého konceptu absolutně nehodí a budí úsměvy. 

Titulem prostupuje narativ hry s časem, protože ve Wroně odporuje zajetým zvyklostem snad úplně všechno. Premisou je symbolika kukačkových hodin, jež se na scéně objevují od vstupu do objektu. Světlo a stín představují dobro a zlo zrcadlící se i v charakteristice naší partičky.

Anotace láká na horor, a tím Hotel času bezesporu je. Pokud máte rádi béčkové filmy typu Nezvratný osud, přijdete si na své. Problémem je však nekvalitní korektura a neobratný slovosled, jako strašidelná, oddechová jednohubka ale poslouží výborně. Jestliže máte chuť na propracovanější thriller/horor z českých luhů a hájů, raději sáhněte po tvorbě Kateřiny Karolové.

Emily Ross je začínající tvůrkyní, která vydala romantický debut Rozcestí osudu u nakladatelství Petunky, stejně tak Hotel času. Psaní považuje za způsob relaxace a vydáním e-knih si splnila svůj dávný sen.

Hotel času mě bohužel nenadchnul, vadila mi strojená mluva a neučesaná stylistika, oceňuji dějiny rodu Wrona. Bohužel ve mně zůstává pocit nevyužitého potenciálu. 

Závěrečné hodnocení: 63 %


Anotace:
Každý si oslavu čtvrtstoletí udělal podle svých představ, tak proč by si Nika neužila svůj narozeninový den po svém? Milovnice hororů a strašidelných míst uspořádá výlet do jedné z nejděsivějších destinací Evropy, kam pozve i sedm svých kamarádů. Pár nocí ve starém hotelu zní jako originální nápad na slavení, dokud se nezačnou dít divné věci. Tenhle pokoj už procházeli, je stejný, a přesto naprosto jiný. Jako by ho právě uklidili a čekal na své hosty. Zaslechli šouravé kroky z vedlejšího pokoje. Komu patří? Určitě žádnému z kamarádů. Další a další události stupňovaly jejich strach. Čas si s nimi pohrával podle neznámých pravidel. Nic není takové, jaké se zdá. A co se zdá, není takové, jaké má být. Minulost se stává přítomností. Co má být pohřbeno hluboko v historii hotelu, vyplouvá na povrch.

„Niko! Říkala jsi, že je to bezpečný, že se není čeho bát. Všichni tady chcípnem!“ vzlykal Roman, který se skláněl nad zakrvácenou mrtvolou svého kamaráda.

Nakladatelství: Petunky
Rok vydání: 2023
Žánr: horor
Počet stran: 256
Formát: epub, mobi

Komentáře