Recenze: MEZI DVĚMA (Gabriela Boška)

 Stejná chyba podruhé?

Ucítila jsem, jak se matrace vedle mě prohýbá. Položil mi ruku na rameno a zatřásl se mnou. Byla jsem stále odhodlaná oči neotevřít. (Venku jsou nestvůry a přes moje víčka se nemůžou dostat. Dokud je neuvidím, neexistují.) Zatřásl se mnou znovu, silněji. A ještě jednou. Tohle zatřesení by vzbudilo snad i mrtvého. Otevřela jsem oči a rádoby rozespale jsem se na něj otočila. Měl podnapilý a maniakální pohled. (str. 25)


Za recenzní výtisk děkuji
autorce Gabriele Bošce.
Chci zakoupit tento titul!


Hlavní hrdinkou je jednadvacetiletá vysokoškolačka. Jelikož vyplnila špatně přihlášku do mezinárodního programu, místo vysněného San Franciska ji cesta zavedla na pár měsíců do Grand Canyon Village. Docela se jí hodí na chvíli odjet ze své domoviny; má totiž za sebou nepříliš povedený vztah a z rozchodu se ještě vzpamatovává. Pracovat, zdokonalovat se v angličtině, sem tam možná nějaká party, ale žádné randění. To má alespoň v plánu. Jenže pak potká Kaliforňana…

Museli jsme pro ostatní vypadat jako sehraný, dokonalý pár. Možná z těchhle malých, nicneříkajících momentů mezi námi pak lidi usuzovali, že my dva jsme jediný mezinárodní pár, který má šanci přežít. Že jsme pro sebe stvoření. Možná to byly tyhle bezvýznamné chvíle, kdy jsme dokončili větu za toho druhého, kdy jsme si navzájem připálili cigaretu, než jsme stačili druhého požádat. Nakonec jsem zjistila, že tyhle fotky v albu vztah nevytvoří. (str. 57)

Kniha je členěna do pasáží, jež působí jako deníkové zápisky převedené do novely. Hrdinka zažívá záchvaty paniky, které se objevují ve spojení s násilím či alkoholem. Citově deprivovaná, toužící po spřízněné duši bohužel narazí na dalšího žárlivého magora. Opět se to pokazilo a ona zakouší jí tak známé pocity selhání. Odlišný font písma rozděluje titul na linku současnou a blízce předcházející. Tučně jsou zvýrazněné věty v angličtině či specifická slova.

Zdroj: archiv recenzentky

Prostředím je Amerika, abstraktně zasazená do doby, „kdy telefony fungovaly jen na domácích frekvencích a nepřevyšovaly inteligencí své majitele“. Zajímavostí je, že se nedozvíme jména ústřední dvojice, byť ostatních ano. I když dochází k posunu děje skrz popisování či dialogy, podstatou knihy je velká míra přímé introspekce či situací, jež probíhají, ale protagonistka je navíc vnitřně rozebírá a snaží se je vnímat z různého úhlu.

S tím souvisí i použitý jazyk, jenž je lyrickým odrazem syrovosti života. Romantický nástin úsvitu může být kdykoliv vystřídán vulgarismy. Koncentrovaná psychologická sonda do života mladé dívky poodhaluje, jak slepí jsme, když milujeme, a že ani chyba nás neodradí od udělání další.

„No, možná kdybys přišla včas, hned po konci tvojí zasraný směny, nemusel bych se s tebou hádat. Jak mám, kurva, vědět, že sis dávala sprchu a převlíkala se?“ „Cože?“ „Jak mám vědět, žes nebyla vevnitř a nešukala Brada nebo jinýho z těch idiotskejch manažerů?“ Rozhazoval rukama ve velkých gestech a zvyšoval hlas tak, že jsem se bála, že nás uslyší nejen hosté v hotelu, ale především všichni zaměstnanci v okolních chatkách. Bylo mi stydno, ale někde uvnitř jsem sebrala veškerou svou vůli a pokusila se pohlédnout na situaci z jeho perspektivy. Před pár dny zkolaboval v práci, do nejbližší nemocnice ho vezl vrtulník, strávil pár dní na kapačkách a ten účet, na který čeká, asi nebude končit dvouciferným číslem. Nebyla jsem si jistá, jestli to ospravedlňuje jeho chování, ale dokázala jsem se do něj vcítit a pochopit jeho postoj. Kéž by se byl aspoň jednou pokusil o to samé. (str. 19)

Přestože protagonistce vidíme do hlavy, autorka neodkrývá všechny okolnosti. Můžeme spekulovat, jestli se k nim jen nechce vracet, nebo se jedná o nespolehlivého vypravěče, jenž nám ukazuje pouze svou část pravdy. Oceňuji stylistiku i to, jakým způsobem je text celkově vystavěn. Začátek evokuje vzpomínání, které přirozeně přechází do aktuálního vyprávění, abychom se na konci mohli dostat k hrdinčině prvnímu dni v Americe. Ta bezprostřednost přepínání mezi časovými rovinami se povedla. Na spoustu informací však byla Gabriela Boška skoupá a nechala je spíš na domněnce čtenáře. 

Charakteristika se zdá být na první pohled jasná a vede k předčasným soudům. Rozhodnutí ale nebývají lehká, a tak i představitelka musí dojít k vnitřnímu rozhřešení, jak se k problémům postavit. Utéct zpět domů, či trpět?

Předem varuji, že pokud máte zkušenost s manipulativním partnerem, může vás četba drásat. Osobně jsem zažila žárlivého alkoholika a některé věty hodnotím velmi autenticky. Až zpětně si člověk dovede přiznat, jak byl neskutečně blbý.

Zdroj: archiv recenzentky

Součástí jsou černobílé ilustrace Natálie Fraitagové, jež tematicky skvěle pasují. Podtrhují zmar, zmatenost i to, kam až můžeme klesnout. Doprovázeny jsou drobnými výňatky z textu. Co se musí stát, abyste si uvědomili vlastní cenu? Stejně jako je násilí postupný proces, tak i cesta z toxického vztahu má plno úskalí. 

Klobouk dolů, co vše dokázala spisovatelka předvést na osmdesáti osmi stranách. Ať již po literární, tak obsahové stránce. Nicméně, nedokážu se ubránit pocitu, že je to neukončené a v konečném důsledku to na mě působí jako fragment, jenž by chtěl více rozpracovat. Potenciál na rozšíření by rozhodně byl. 

Gabriela Boška vystudovala literární a kulturní teorii a bohemistiku. Vidět své dílo na pultech knihkupectví byl vždy její sen a již v mládí napsala se spolužačkou dvě povídkové knihy, které však nikdy nevyšly. S rodinou žije v Brně a živí se content managementem. Mezi dvěma vyšlo mj. za mediální podpory Hate Free či Respektuju.

Čtivý a tísnivý debut. Vzhledem k tomu, že se jedná o prvotinu, podařilo se na malém rozsahu dotknout závažných témat, vyzvat k zamyšlení a vyhnout se začátečnickým chybám. Těším se na autorčinu další tvorbu, obzvlášť pokud bude objemnější. Její vypravěčské schopnosti skrývají talent.

Závěrečné hodnocení: 89 %


Její předchozí vztah se rozpadl a ten nynější jí nepřijde o mnoho lépe fungující. Jednadvacetiletá hrdinka novely Mezi dvěma se vydává na životní cestu. Doufá, že tisíce kilometrů od domova zahojí rány z bolestivého rozchodu a ona znovu najde cestu sama k sobě. Brzy však poznává, že není možné utéct a hledat rozhřešení na druhém konci světa, a zjišťuje, co se může stát, když se na cestu za sebepoznáním a uzdravením vydáme s rozvrácenou myslí a zlomeným srdcem.

Nakladatelství: Pointa
Ilustrace: Natálie Fraitagová
Rok vydání: 2023
Žánr: psychologická novela
Počet stran: 88
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře