Recenze: S DUŠÍ LVICE (Petra Langová)

Lvice Lenka a její příběh

Po ničem jiném jsem v tuhle chvíli netoužila. Utéct z toho blázince tam dole, být aspoň pár vteřin neviditelná a mít svatý klid. Od všeho a od všech. (str. 53)

Titul S duší lvice je volným pokračováním románu pro mladší publikum Prázdniny za trest.
Setkali jsme se v něm s některými protagonisty, u nichž došlo k rozvinutí osudů, avšak srozumitelnost nových událostí by neměla být narušena ani při neznalosti předchozího počinu. To je patrné už jen z faktu, že nyní recenzovaná část již není určena dospívajícím, ale spíše plnoletým.

Ústřední postava v podobě třiadvacetileté recepční Lenky s malířským talentem je střelená, stále lehce mladistvě naivní a často nerozvážná s absencí sebeúcty. Pochází z Malšova v jižních Čechách, ale vydává se rozklíčovat rodinnou minulost do Prahy. Doprovází ji typické výkyvy nálad, které byly mnohdy neopodstatněné či jako přehnaná reakce na stresovou situaci. Ve výsledku se jedná ale o celkem sympatickou hrdinku se smyslem pro humor, s níž je těžké nesoucítit.

Je to už dávno, co mě tyhle ošklivé věci potkaly. Temná doba puberty. Bylo mi necelých dvanáct, když jsem dostala první menses. Jak jinak než před tabulí, během hodiny českého jazyka. Měla jsem na sobě zářivě bílé legíny a celá třída, zejména její pánská část, se mi zlomyslně pošklebovala. (str. 67)


Oproti ní stojí v kontrastu Jakub.
Populární stárnoucí autor detektivek, jehož opustila po letech manželství choť a nehodlá se s tím smířit. Zdá se, že má dvě tváře. Na veřejnosti ukazuje tu chladnou a zdánlivě nepřístupnou, v soukromí se přece jen umí emočně otevřít. V mnohých může vyvolat antipatie. Jeho temné chvíle plné agrese, vlastního nepochopení, nevyrovnanosti a stesku po manželce tvoří pevnou zeď, přes niž je těžké se dostat. Lenka ji dokáže v určitých momentech nabořit a přelézt, ale bez pohmožděnin se to neobejde.

Mezi další vedlejší protagonisty, které je třeba zmínit, patří Annie a Šimon, mladý pár, jenž Lenku přesvědčil ke stěhování do Prahy a nabídl jí bezpečné útočiště u sebe doma. Výrazným vystupováním proplouvá do popředí také Matyáš, bratr manažerky hotelu Ingrid. Je klasickým představitelem hodného kluka, který by se pro svou polovičku zcela obětoval a splnil jí každé přání. Povahové rysy všech zmíněných jsou vykresleny dostatečně a s psychologickým přesahem. Každý z nich je něčím specifický, a vlastně by bylo hrozně těžké kohokoliv z nich označit za šedou myš.

Ačkoliv se to hned nemusí zdát, kniha S duší lvice není pouhou romantickou jednohubkou s erotickým nádechem, ale zabývá se daleko komplexnější tematikou. Když se nejprve zaměříme na vztahovou sféru, tak rozhodně nelze mluvit o nějakém hollywoodském rozuzlení, kdy si partneři na začátku padnou do oka a ihned se mezi nimi vytvoří nerozlučitelné pouto na život a na smrt. Tady v případě literárních milenců to bylo daleko složitější a cesta ke štěstí trnitější. Jejich poměr byl hlavně z počátku založen spíše na fyzické přitažlivosti a neměli moc společných věcí a zájmů, o kterých by se dokázali vybavovat. Bohužel mezi nimi na první pohled moc nefungovala chemie. Jejich soužití neslo prvky toxicity a museli na sobě hodně zapracovat, aby netrpělo jejich duševní zdraví.

Příběh nám dále přináší motivy rozpadlého partnerství, neúplné rodiny a touhy dozvědět se pravdu o svých biologických rodičích.

Celým příběhem nápadně prostupuje symbol lva. Lenka pátrá po tzv. tajemství lva, jak ho nazývá, které má odtajnit rod jejího opravdového otce. Na krku nosí přívěsek s tímto zvířetem, její táta se ve stejném znamení narodil, a také se o ní říká, že má duši lvice, protože se dokáže za věci rvát a nevzdává se. Pátrání po svém původu bylo nakonec značně upozaděno jinou zápletkou a rozřešení této problematiky se zdálo ve finále poněkud osekané a zrychlené.

Je vidět, že tvůrkyně sama vykonává stejné zaměstnání jako Lenka, neboť se děj hemží různými historkami z hotelového prostředí a je i hezky popsána špetka ze zákulisí manažerského vedení apod.

Ať jsem se snažila sebevíc, žádná inteligentní odpověď mě nenapadla. Pod tíhou těch jejich nesnesitelně dlouhých vyčkávavých pohledů, kterými mě propalovali jako nějaká inkvizice, mi během pár vteřin vypnul mozek. Zhroutila jsem se na židli a odevzdaně složila ruce do klína. (str. 151)


Autorka píše velmi svěže a svižně zároveň, neaplikuje krkolomná souvětí a zůstává věrná spisovné češtině v dialozích i mimo ně. Zábavné úseky se střídají s těmi vážnějšími, a tím se udržuje tempo knihy na vysoké úrovni bez slepých míst. Najdeme v nich spoustu nadsázky i potřeštěnosti. A jelikož je vypravěč zvolen v ich-formě, styl psaní zcela odpovídá divokému temperamentu Lenky.

Petra Lejsková-Langová se narodila v Jablonci nad Nisou, pracuje jako hotelová recepční a je vdaná. Láska ke psaní a ke čtení ji provází již od útlého dětství, svůj debut však dokončila a následně vydala až o mnoho let později. Jejím nejvýraznějším dílem je Kde končí nebe (2020), které v letošním roce znovu vyjde u nakladatelství Fortuna Libri s novým přebalem. V současné době pracuje na nové knize pod názvem Blues zvětralého vína, která má být volným pokračováním románu Blues opuštěné postele (2010).

Velkým plusem je určitě nádherná obálka v jemných barvách, která zaujme na první pohled.

Titul lze určitě doporučit ženám, které mají rády trochu lechtivé a peprné pasáže, neboť i ty se v textu objevují. Dále by se mohl líbit všem čtenářkám odpočinkové literatury toužících po kapce humorného vypravování.

Mně osobně se nejvíc líbila Lenka, která byla něčím prostě originální. Asi svou spontánností a bezprostředními reakcemi, které někdy odpovídaly chování sedmnáctileté puberťačky, ale nelze to úplně označit jako negativum. Jakub mi naopak od začátku pil krev a jeho sobeckost mě vytáčela. Jako celek se mi ale zpracování líbilo a hodnotím kladně neklišoidní romantickou zápletku.

Závěrečné hodnocení: 87 %


Třiadvacetiletá Lenka má už od dětství dva tajné sny – stát se malířkou a zjistit, kdo je její skutečný otec. Mlhavá vzpomínka na setkání s ním a záhadný medailon, který nosí na krku, jsou však to jediné, čeho se při svém pátrání může chytit. Na popud kamarádky Annie a jejího partnera opouští rodnou vesnici, přijímá místo hotelové recepční v Praze a objevuje novou stopu, která by ji k otci mohla dovést. Do cesty jí vstupuje celá řada překážek a nečekaných seznámení, ale taky jedna velká, i když komplikovaná láska. Je pro ni muž s dosud nevyřešenou minulostí vážně ten pravý? Vyznat se ve vlastních citech a najít způsob, jak být šťastná, není vůbec snadné.

Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2022
Žánr: romantika/román pro ženy
Počet stran: 352
Vazba: pevná

Komentáře