Recenze: KUPREJ (Zuzana Hermanová)

 Manifest za osamělost

Byl přesvědčený, že si s tou ženou chtěl jen nezávazně poklábosit, vypít dvě skleničky a možná ji na rozloučenou obejmout a zlehka políbit. Možná by se to ale zvrtlo. Třeba by udělal něco, čeho by pak litoval, ačkoliv to neměl v úmyslu. (str. 10)


Za recenzní e-knihu děkuji autorce Zuzaně Hermanové.


Čtyřicátník Jak je v manželství s Martou spokojený, mají dva zdravé kluky a všechno se zdá být v pořádku. Jakožto bankovní úředník dokáže s přehledem zabezpečit potomstvo, co na tom, že děti ani manželku skoro nevidí. Skrývá totiž nadmíru nebezpečný koníček, který se mu jednoho večera vymkne z rukou a někdo se vážně zraní. Jaka sžírá vina, jak se tohle mohlo stát? Snaží se přece být dokonalý a jít všem příkladem. Touží opravdu být dobrým člověkem, nebo lže sám sobě? Selhání maskuje nápadem na podivný neziskový projekt na rozdávání něhy. Vždyť komu z nás nechybí objetí v dnešní digitální době? Zmobilizuje skupinu nesourodých účastníků, což rozjede kolotoč neuvěřitelných událostí, které odkryjí druhou stranu mince.

Kratší kapitoly s podivnými názvy mají do údernosti textu daleko. Dynamika v ději pokulhává a i přes krátký formát se nevyhneme zdlouhavým popisným pasážím. Vševědoucí vypravěč popisuje události z pohledu každé postavy a nechává nahlédnout do jejich nitra. Zajímavým prvkem je přímé oslovování čtenářů. Styl připomíná dokument utvářející dojem, že jsme součástí dění. Forma symbolizuje sociální sítě, kde se každý bez skrupulí vyjadřuje k životu ostatních. 

Ústředním tématem je digitální doba a daň, již za ni platíme. Hermanová se snaží na jedné rodině ukazovat zkázu celé lidské společnosti. Komunikace mezi členy domácnosti je strojená, pokus o mnohovrstevnaté rodinné drama působí příliš pateticky a naivně.

Spisovnost češtiny kontrastuje s velkým výskytem parazitních výrazů, jako je možná a třeba, viz první ukázka. Dialogů mezi charaktery je poskrovnu, dílo je postavené na vnitřních monolozích pěti hlavních aktérů. Jazyk je spisovný, jak už bylo zmíněno, ale stylistika zaostává vlivem nedostatečné korektury, občas narazíme na větnou skladbu, které lze jen sotva porozumět:

Čím víc trpěl, tím líp. Každá bolest představovala vítanou kratochvíli, z níž těžil životní mízu. Kolikrát radši o samotě trpěl, než by se ženou navštívili milé přátele, jimž by uvařil paellu. Miloval samotu a tajemství, která ho ničila. Dokáže snad někdy nahlédnout směšnost svého počínání? (str. 16)


Protagonista trpí úpornou snahou zavděčit se druhým
, sebestředně hazarduje se svým zdravím i psychickou pohodou domova. Utápí se ve zlovolných aktivitách a přetvářce. Kristýna a Jan mají podobnou anamnézu jako Marta a Jak. Věkový rozdíl a čerstvé mateřství mezi ně vložilo klín odcizení. Stojí na opačných stranách barikády a čím dál více se vzdalují.

Číšnice Milada poslední roky pouze přežívá, skrze pracovní nasazení a přílišnou empatii k hostům maskuje vlastní osamělost. Kdysi dávno žila jinak, osud jí však odepřel to, co si nejvíc přála, což ji zlomilo. Marta rovněž ukrývá před Jakem opravdové tužby, vedle manželky a matky je pořád žádoucí ženou, dokazuje si to ale prazvláštními aktivitami, které by jistě byly Jakovi proti srsti.

Kritika konzumních poměrů v dnešní době plné lákadel internetu je vděčným námětem. Bohužel i přes velký potenciál vyznívá v Kuprejovi do ztracena. Otevřený konec nechává průchod fantazii, ale zároveň čpí pachutí nedořešeného.

Doporučení patří těm, kteří se chtějí zamyslet nad limity dnešních vztahů, zahloubat si filozoficky nad možná až přílišnou digitalizací způsobující, že kamarády máme více v paměti svých mobilů, než že bychom s nimi udržovali skutečně reálný kontakt.

Zuzana Hermanová pracuje jako učitelka na prvním stupni základní školy. Coby maminka čtyř dětí se po jejich osamostatnění vrhla hned do několika odvětví umění. Namalovala mnoho obrazů v olejomalbě, a dokonce i obálku ke Kuprejovi, jenž je její prvotinou na literárním poli.

Četba ve mně vyvolávala rozporuplné pocity, námět mě velmi oslovil, ale bohužel ho Hermanová nedokázala plně využít a na spousty položených otázek jsem nenašla odpovědi. Tvůrkyně ještě potřebuje literárně dozrát a vypsat se.

Závěrečné hodnocení: 44 %


Anotace:
Je možné nabídnout osamělým duším v odosobnělé době objetí a pohlazení bez nároku? A lze přijmout zájem na objednání?

Bankovní úředník Jak má stabilní zaměstnání, harmonické manželství a dva malé syny. Bohužel se mu na prahu čtyřicítky vkrade do života prvek nesouladu s jeho na první pohled hladce plynoucím životem. Je to neobvyklý koníček, za který se Jak trochu stydí. A když má provozování jeho kratochvíle neblahé následky, založí jako protiváhu dobrovolnickou organizaci na poskytování něhy. Do svého projektu zapojí přítele a známou z mládí, servírku z oblíbeného baru, a nakonec i vlastní ženu. Co jim do života tato aktivita přinese a kdo budou jejich klienti?

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Žánr: novela ze života
Počet stran: 144
Formát: PDF, mobi, epub

Komentáře