Recenze: JINÉ MÍSTO (Kateřina Karolová)

Ztraceni v mlze

Nikdy jsem takhle hustou mlhu nezažila, byla jak sražené mléko. Oliver mohl stát úplně klidně těsně před mým obličejem, a stejně bych ho nezaregistrovala. (str. 97)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.

Když Monika a Oliver vyrazí na cyklodovolenou do Luhačovic, randí spolu pouze pár týdnů, což umocňuje Moničino nadšení pro věc. V duchu už plánuje romantiku místo dřiny v sedle. Není totiž příliš sportovně založená, ale ráda se nechá svým milým zlákat. Sotva se ubytují v hotelu, přítel už ji tahá do luk a lesů. Vybere cyklotrasu do Vizovic. Cesta se od počátku jeví jako trasa pro zdatnější cyklisty, ale Monika se nechce nechat zahanbit. Klacky pod nohy jí hází nejen špatná fyzická kondice, ale především stále se zhoršující počasí. Mlha tak hustá, že by se dala krájet, dvojici donutí zastavit. Ve snížené viditelnosti pomalu ztrácejí iluze o šťastném návratu. Náhle spatří místo, o němž v mapě není ani zmínka…

Karolová stejně jako u prvotiny předkládá zápletku odehrávající se v českých luzích a hájích. Známá lokace Luhačovic dodává příběhu punc opravdovosti. 

Úderný text pomocí krátkých kapitol důmyslně dávkuje napětí. V úvodní třetině se nevyhneme opisným pasážím zejména z Moničina života. Vyprávění v ich-formě se sporadickým oslovováním čtenářů přímo vybízí k pohlcení dějem, počin odložíte jen za krajních okolností. V druhé půlce se začnou objevovat přepsané novinové útržky z Luhačovického tisku. Tento prvek ještě více prohlubuje dojem autenticity.

Svěží styl, pro Karlovou vlastní, se velmi dobře čte, což je způsobeno hlavně užitím jednoduchých vět a obecné češtiny. Občasný výskyt vulgarismu ve vypjatých scénách je vhodný, ba přímo žádoucí.

Neklidně jsem pozorovala šedivá mračna, která se nám kumulovala nad hlavou, ale nedokázala jsem se přimět protestovat nahlas a zkazit Oliverovi náladu. Navzdory svému špatnému pocitu a línému já jsem poslušně šlapala vpřed, udávala jsem si rytmus a přesvědčovala se, že se mi to děsně líbí. Děsně. (str. 60)


Vedlejší postavy zůstávají ploché a hrají epizodní role.
Nejvíce se ke slovu dostává Monika, vykreslením jejího charakteru se odhalují zajímavé zvraty, které tvoří celou premisu příběhu.

Samotářská dvacátnice Monika pracuje v kadeřnictví v obchodním domě. Leč má zaměstnání, kde denně komunikuje s cizími lidmi, nezapře v sobě bázlivou povahu. S kolegyní Viktorií ji však pojí sdílený pracovní prostor a aspoň její přítomnost vezme občas na milost. V zásadě se obklopuje pouze knihami a žije sama. Před pár týdny jí osud přihrál do cesty usměvavého Olivera. 

Oliver, nenucený mladík, který má rovněž zálibu v literatuře a dobré kávě v příjemných kavárnách. Jeho introvertní povaha krásně ladí k Monice. Je sportovcem tělem i duší a přítelkyni se snaží dostat na svou stranu.

Dialogy jsou uvěřitelné, v mezních situacích i kladou důraz na emoční vypětí a my můžeme nepříjemné zážitky naplno prožívat s nimi a hádat, zda bychom se zachovali stejně, či nikoliv.

Bohužel zvrat a moment překvapení, který Karolová ukázala u Odbočky v lesích, se nekoná, protože lehce za polovinou začne být zápletka předvídatelná a pomalu se odhaluje skutečnost. Spojnicí jsou však mysteriózní jevy a hutná atmosféra tísně. Budete si přát, aby to, co se vám pomalu vkrádá do mysli, nebyla pravda. Otevřený konec nechává prostor pro imaginaci a nutí klást si otázku, jestli za tím vším nakonec nebylo něco úplně jiného? Karolová citlivě řeší téma vážné nemoci a předsudků s ní spojených, detaily nebudu uvádět, ať nekazím čtenářský zážitek.

Nelze opomenout interaktivní zakončení publikace s QR kódem odkazujícím na hru Blair Witch z Luhačovic na motivy titulu. Musíte však v sobě najít dost odvahy na realizaci výletu do Luhačovic, což po dočtení nebude zrovna snadné.

Doporučení patří milovníkům vzrušení a lokálně situovaných thrillerů. V komorní náladě a rozjitřených emocích lze zpozorovat paralelu s Tmou od Jozefa Kariky.

Kateřina Karolová pracovala několik let jako lékařka v Německu a své zážitky zaznamenávala na blog vydaný i knižně jako její prvotina Já, doktorin. Poté následovaly thrillery Zítřek ti nikdo neslíbil a Odbočka v lesích. V současnosti žije s rodinou v domku na samotě ve Valašských Pasekách.

Vypravěčský um Kateřiny Karolové mě moc baví, umí zaujmout od prvních stránek. Zvědavost mi téměř nedovolila Jiné místo odložit. Celkem rychle jsem odhalila rozuzlení, což mě trošku zklamalo, a favoritkou pro mě zůstává Odbočka v lesích.

Závěrečné hodnocení: 72 %


Anotace:
 „Mělo jít o pohodovou vyjížďku. Pak se ale objevila mlha... 

Monika s Oliverem chtějí uniknout ruchu velkoměsta, a tak zamíří na dovolenou do penzionu v Luhačovicích. Kde jinde prohloubit rodící se vztah než na tichém místě v obklopení lesů? Po příjezdu se rozhodnou prozkoumat okolí, a i když se schyluje k dešti a na krajinu padá hustá mlha, vydají se na kolech cyklostezkou vedoucí do Vizovic. Plánovaný výlet je krátký, jen pár kilometrů zcela bezpečnou trasou… Co by se tak mohlo stát?! V knize najdete i QR kód, s nímž zažijete tento děsivý příběh na vlastní kůži.

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2023
Žánr: thriller
Počet stran: 232
Vazba: pevná

Komentáře