Recenze: O MEDVÍDKOVI, CO NEUMĚL PLAVAT, ALE NAUČIL SE ČÍST (Barbora Melíková)

Když nemůžeš, přidej plyn!

A pak se rozhodl. Musí se naučit plavat!


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!


Šimon je medvídě, které je již odmala velmi zvídavé. Po zvládnutí základních fyziologických úkonů si vytyčil další cíl – naučit se plavat. A kdo jiný by mu měl pomoci než nejlepší kamarádka žabka Agáta. Jenže díky své hmotnosti je to pro něj obtížné a víc než nad vodou je pod vodou. Zpovzdálí pošklebující se kachna mu na sebevědomí taky nepřidává. Nechá se odradit, nebo si půjde za svým?


Jeho metou ale zůstává podívat se až na moře a protože se nedávno naučil s maminkou číst, seznamuje se s možnostmi, jak by si mohl tento sen splnit. Taková dálka ale vyžaduje důkladnou přípravu. Vydrží mu nadšení? 

Jednou večer, když koukali vleže v trávě na úplněk měsíce, Agáta Šimonovi vyprávěla historku, kterou slyšela od svojí rybí sestřenice Klárky. Vyprávěla o moři. O slané vodě, o houpání velkých vln, o svěžím studeném vzduchu, o výhledu na nebe a na obzor světa. Šimon se zasnil, moc by chtěl vidět moře. 

Příběhem nás provází nezainteresovaný pozorovatel, díky němuž sledujeme Šimonovy postupy. Dominuje prostý popis s několika dialogy a jednou básničkou vedenou ve sdruženém rýmu. Věty jsou krátké, jednoduchého slohu s nečíslovanými stranami. Na úplném konci je pět otázek pro přemýšlivé hlavičky, v nichž si můžeme ověřit, zda čtenář četl pozorně i jak by se v některých případech zachoval on sám.



Titul nenabízí jen pouhou pohádku (i když nevím, kde jinde by rodiče dovolili svému mláděti jet na moře), ale hlavně má motivační a naučný tón. Pracuje se vzájemnou interakcí; dává do protipólu hodnou a pomáhající Agátu se zlomyslnou divokou kachnou. O zlost a závist ji nepřipraví ani optimistický závěr, nicméně čitatel alespoň zažije napínavou chvilku.

Lépe než zvolený název O medvídkovi, co neuměl plavat, ale naučil se číst by se hodil o obrovském úsilí, soustředění a píli, jež dovedly Šimona k cíli. Medvídek se nevzdává, je vytrvalý a pro mnoho z nás může být velkým vzorem. Ukazuje, že chybovat je lidské a každá emoce má svůj smysl. Důležité je nerezignovat.

Šimona její slova ranila, vylezl z vody a rozplakal se. Když kachna viděla, jak je veliký, rychle uletěla pryč. Medvědí kluk seděl na břehu a plakal. Žabka k němu přiskákala, položila mu packu na tlapku a tiše seděla.

Úžasné ilustrace od Elišky Libovické doplňuje řada citoslovcí. Barevné, ale žádný kýč. Přestože jsou jednoduché, nechybí cit pro znázornění emocí i drobných detailů. Častokrát prochází celými dvojstránkami a vytváří kontinuální vyprávění.



Publikace neobsahuje mnoho textu ani postav a pro větší písmo je ideální na předčítání v mateřských školách i jako první kniha pro začínající čtenáře. Máte doma prvňáka? Volba je jasná.

Barbora Melíková je matkou dvou či třech dětí (zdroje se rozchází). Ráda se rozvíjí v psychologii a odvětvích zaměřených na výchovu a péči. Věří na intuitivní mateřství i sílu pohádek.

Pokud hledáte pohlazení po duši s překrásným grafickým doprovodem, s touto četbou nesáhnete vedle. I když jsem pro dětskou literaturu odrostlejší a některé věci jsou až moc zjednodušené či zidealizované, cílová skupina bude nadšená. Mohu jedině doporučit, protože věřím, že bude vaší knihovně dělat parádu a žádné kolemjdoucí dítě neodolá. Koncentrovaný optimismus a nezdolná víra, že vše je možné.

Závěrečné hodnocení: 95 %


Anotace:
Medvědí kluk Šimon se naučil spoustu věcí – chodit, mluvit, skákat… Ale naučí se i plavat?

Co když ne?

A co když se mu kvůli tomu začne někdo posmívat?

Co si počne a co všechno ho čeká?

Bohatě ilustrovaný příběh plný emocí pro malé i velké, který pohladí, podpoří a pomůže dětem budovat vlastní sebehodnotu a sebeúctu.

Při střetu s životní překážkou je totiž možné cítit selhání a stud, nebo odhodlání ji zdolat. Jak chcete, aby to měly vaše děti?

Předejte jim s námi proto zprávu – nevadí, že něco neumíš, můžeš se to naučit.

Nakladatelství: Pointa
Ilustrace: Eliška Libovická
Rok vydání: 2023
Žánr: dětské
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Komentáře